用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問長天好唔好?
go

請問長天好唔好?

如題

cyiuming 發表於 20-10-27 14:09
如題

深水埗男生的Band 1 位嚴重不足。

因此,雖然長天是Band 1C 校,但自行競爭十分激烈。

谷唔谷?

cyiuming 發表於 20-10-27 17:28
谷唔谷?

請看下面個post 44 和53樓

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3846421&page=3&pid=48803832#pid48803832

cyiuming 發表於 20-10-27 17:28
谷唔谷?
谷唔谷其實相當主觀,不過男校谷極都有個譜。

回覆樓主:

自行跨區
小兒呈二級十內 機會大嗎?
聽聞面試難

ksorange 發表於 20-12-17 02:05
自行跨區
小兒呈二級十內 機會大嗎?
聽聞面試難
要睇一線定二線小學哦

rainbowcov 發表於 20-12-17 13:43
要睇一線定二線小學哦

100個學生 每年約35人入band 1

回覆樓主:

可以分享下面試流程嗎?

ksorange 發表於 20-12-17 15:34
可以分享下面試流程嗎?
武肺疫情未解決之前,面試流程隨時同以前唔同,甚至連網上面試,定係實體面試都唔知道。

ksorange 發表於 20-12-17 15:33

呈分級10有機會

ksorange 發表於 20-12-17 15:34
可以分享下面試流程嗎?

上年要帶中英文書各一,仲有條stem問題。今年改網上定係親身見,就真係未有定案。

silvia_ng 發表於 20-12-17 16:14
上年要帶中英文書各一,仲有條stem問題。今年改網上定係親身見,就真係未有定案。
...

感謝

ksorange 發表於 20-12-17 15:33
如果100個學生,每年約35個入B1學校,咁學校既B1比例應該正正常常,可以假設每組三分一。我估前10名,如果無嘜大問題,應該係入硬;之後嗰啲10名,就睇其他方面有幾醒,機會都唔細。

回覆樓主:

長天當然係好,每年都到小兒學校演講介紹,校長是一個有愛心有魄力的教育人,非常關顧學生,學校對科學stem好有注重及投入好多資源。仲每日比學生自由留校補習。

我之前都對長天好有好感,只係 老師覺得我仔可以揀一間更高grade嘅學校先至放棄

如果家長們親身出席過以往長天的升中簡介會,相信您會感受到師生們夠真;全場爆滿的景況您會預計到競爭十分激烈。如果您不是單憑公開試數據而決定入表的話,長天在師資、運動、課外活動、社區參與、全人發展...等各方面應該不會令您失望的。假使您真的有屈就的感覺,乾脆把這個機會留給其他更懂得欣賞它的知音人。

kiwi2007 發表於 20-12-26 21:32
如果家長們親身出席過以往長天的升中簡介會,相信您會感受到師生們夠真;全場爆滿的景況您會預計到競爭十分 ...

長天在師資、運動、課外活動、社區參與、全人發展...等各方面應該不會令您失望的。

斎這幾點已經好剎食了!

利申,我是大大師兄,到今時今日,當年的長跑訓練,在社會歷練方面,是完勝嘅!

kiwi2007    發表於 20-12-27 13:04
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-12-27 10:22
長天在師資、運動、課外活動、社區參與、全人發展...等各方面應該不會令您失望的。

就係這方面吸引我和小朋友跨區試下
全人發展 不是死讀書
就算讀書唔係最叻 但會係最醒目 最識變通的人

回覆樓主:

收到長天的面試信
二月頭面試 好早呀