用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Target QE 中學, 應如何裝備?
樓主: BabyBookBu
go

Target QE 中學, 應如何裝備?   [複製鏈接]

subb 發表於 20-11-2 17:41
自行盡收精英, 收級5前都正常呀 ! 你朋友個仔, 級前十幾定級前十呀 ????
如果是1X真係好蚊喎 !  
...
前嘅1X名呀,高不成,低不就!自行唔揀呂中又驚有乜差池時無藉口求,所以自行階段其實變得只有一間可自由選!

回覆樓主:

如可重新選擇,我個人會將保一,林護,曾肇添,鄧顯放在一堆傳統名官校之前。

catf2 發表於 20-11-2 17:22
女王的教室即是何解呀?求解答

老師表面上好嚴厲,實情上大多都對學生幾好。

bbforever 發表於 20-11-2 17:50
前嘅1X名呀,高不成,低不就!自行唔揀呂中又驚有乜差池時無藉口求,所以自行階段其實變得只有一間可自由選 ...

知道呂小叩呂中尾班車係级幾嗎?

Yanamami 發表於 20-11-2 16:41
我可以證實呢個係事实本來個女考小-同插小二失敗我已諗住此校与佢無缘,但见佢高小个勢如唔同佢試 ...

我女考過DGJS 插班,形容份英文卷難做過肯收佢果兩間好多,不是低分而係會唔合格,應該已有陰影,下年唔肯再試。

Cliokohonda 發表於 20-11-2 20:33
如可重新選擇,我個人會將保一,林護,曾肇添,鄧顯放在一堆傳統名官校之前。
...
鄧顯A工廠……

Cliokohonda 發表於 20-11-2 20:38
知道呂小叩呂中尾班車係级幾嗎?

靠成績叩入的多數都係級頭

...

呢批會愈讀愈鞭策學生?似唔似飛鵝山?

gigayan 發表於 20-11-2 23:22

官校好似的確要靠自我學習,津比較著緊學生。可能男仔喜歡自主空間大的,適合官校?

Yanamami 發表於 20-10-29 23:14
爸爸講左心儀佐敦?
當年M記,飛鵝山都收,不過最後揀飛鵝山?
點解又有佐敦事?睇來我EK時事唔合格

b3410 發表於 20-11-2 23:25
官校好似的確要靠自我學習,津比較著緊學生。可能男仔喜歡自主空間大的,適合官校?
...

未必關男仔/女仔事,自主空間我估最緊要小朋友夠唔夠自律..... 自我學習又需要睇下小朋友有沒有呢個能力,有d真係需要人guide住嘅,叫佢自主學習真係漫無目的咁

B.B.BaBa 發表於 20-10-30 08:34
如果中學 target DGS 的話,小學最好當然讀 DGJS,讀津小考入 DGS 機會其實非常低...... 如果入唔到 DGJS ...
very true!

gigayan 發表於 20-11-2 23:22

我只係唔明点解官校果件最夜訓(平均0130,真係温書做功課!),但依然一舊雲。。。。

b3410 發表於 20-11-2 23:28
當年M記,飛鵝山都收,不過最後揀飛鵝山?
點解又有佐敦事?睇來我EK時事唔合格
...

即刻行動,去報仇

Opportunity to study at DGS from January 2021

Recently we have received enquiries about vacancies at our school from parents relocating or returning to Hong Kong after the local school year has begun.

We are pleased to announce that parents may submit an application now if your daughter would like to study at DGS from January 2021 because from time to time, places may become available in Secondary 1 to 4.

Our school offers a supportive environment to help your daughter settle in to learn with us. Please click HERE to apply

b3410 發表於 20-11-3 07:17
即刻行動,去報仇  

Opportunity to study at DGS from January 2021
難得機會,快D行動!

cafeva 發表於 20-11-3 07:39
難得機會,快D行動!

要咨詢用家意願,暫時喺飛鵝山讀得幾輕鬆,冇補習又可早訓又冇中四揀科壓力,成績去到约頭20%-25%,擔心轉變有反效果,加上D記只收级頭插班,會嫌棄我女。。

Cliokohonda 發表於 20-11-3 08:47
要咨詢用家意願,暫時喺飛鵝山讀得幾輕鬆,冇補習又可早訓又冇中四揀科壓力,成績去到约頭20%-25%,擔心 ...
當你考40名,入HKU都係marginal

cafeva 發表於 20-11-3 08:57
當你考40名,入HKU都係marginal

參加香港小姐。(emoji)

Cliokohonda 發表於 20-11-3 08:59
參加香港小姐。(emoji)
港姐要10A plus Cambridge, 仲難!

...

點解?

我個人都好喜歡曾肇添,實而不華
‹ 上一主題|下一主題