用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 到英國升讀大學
樓主: 找對的人
go

[英國] 到英國升讀大學 [複製鏈接]

找對的人 發表於 20-10-28 18:30
多謝大家解答問題
如果係咁
我諗我地會選擇讀完中六考埋AL

中六考完 DSE,可以用 DSE 成績直接報大學,唔使讀 foundation

回覆樓主:

近年英國的Foundation program 認受性似乎提高了,認識幾位朋友兒女都是透過F5 讀一年foundation program 再升讀到心儀大學 Durham, Bristol, Sheffield, Manchester, Newcastle... etc。
以我所知,就算是讀聯繫(eg. INTO/Study Group)或私人(eg. EF)的foundation programs 學生也可自己報ucas選大學;至於收唔收同睇AL/IB一樣看成績及Personal statement, 而且發覺愈嚟愈多大學肯互認不同學校/機構的foundation 成績。
相信原因之一是foundation course 主要是國際生,大部分大學都會收若干國際生以保持學費收入水平及質素吧。當然Oxbridge, Imperial 那些超級名校唔會玩這個遊戲。

小時了了 發表於 20-10-27 05:06
中六考完DSE會係中學畢業,會有中學畢業證書。
中五無中學畢業無畢業證書

絕對同意你的分析。
不過亦同意有部分人經foundation 入心儀大學是比由AL/IB 考試入有更大把握及機會。
始終有人就是不太適合公開考試,這方式令他們發揮不到個人潛能,所以便要另闢途徑。

回覆樓主:

印象中foundation 一般多offer 文科,選擇亦未必多。我自己面試請人時,如見到經foundation 入大學,感覺上會打折扣,正如經副學士入大學一樣

poonseelai 發表於 20-10-29 07:27
印象中foundation 一般多offer 文科,選擇亦未必多。我自己面試請人時,如見到經foundation 入大學,感覺上 ...
印象中,clinical courses,也有foundation 讀。

poonseelai 發表於 20-10-29 07:27
印象中foundation 一般多offer 文科,選擇亦未必多。我自己面試請人時,如見到經foundation 入大學,感覺上 ...

對呀,我公司都係。之前有個大學畢業生(讀Lancaster) 來公司做intern(一般真係只請讀緊大學的),做得唔錯。最後都無得轉正。原因都係因為degree係經 foundation上,打左折扣,HR情願請另一位,正常途徑大學畢業的。
所以我自己覺得,能力可以的話,都係唔好讀foundation...因為HR都知係捨難取易讀大學
‹ 上一主題|下一主題