用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 3 電話咭 pay as you go 可top up 嗎?
樓主: BABY-SUM
go

[英國] 3 電話咭 pay as you go 可top up 嗎? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 20-10-29 11:46
UK3 兩年期卡,喺唔喺只有24G數據,唔可以打電話?

是,只有數據

cfs 發表於 20-10-29 11:47
是,只有數據
我都用咗£60喺3定咗張俾小朋友,不過收到先知道打唔到電話。唔知道可以點用張卡。現在煩緊 top 唔 top up 張舊既pay as you go卡。

王家爸爸 發表於 20-10-29 11:59
我都用咗£60喺3定咗張俾小朋友,不過收到先知道打唔到電話。唔知道可以點用張卡。現在煩緊 top 唔  ...

兩年咭冇包通話,要Top up咗先可以打電話㗎!
8-)

anitawong21 發表於 20-10-29 12:38
兩年咭冇包通話,要Top up咗先可以打電話㗎!
好似個號碼只可以接到電話同短信,無得打出。請問點樣先可以Top up到可以打電話?

王家爸爸 發表於 20-10-29 16:25
好似個號碼只可以接到電話同短信,無得打出。請問點樣先可以Top up到可以打電話? ...

其實我張咭係香港用嚟打電話去英國,只係養霖把,唔知幫唔到你。我買嗰陣本來都想買兩年,但檔住話唔包通話,不過都有手機號碼,增咗值可以打電話。但因為我唔洗用數據,只需要手機號碼,所以買咗30天嗰無限通話,因為平D。但響3UK網站做top up要有英國地址及英國銀行咭,我朋友教我去其他網站買top up vouchur。佢之前試過 http://www.mobiletopup.co.uk ,成功買到top up voucher,然後入返3UK網站用voucher做top up。我試咗,http://www.mobiletopup.co.uk 買之前要登記個人資料,但唔知係咪我用香港信用卡,結果俾唔到錢!

跟住我尋日再試http://www.myphonecard.co.uk,都係買增值券,亦需要做register,登記個人資料時一定要有UK電話號碼,旁邊紅字話佢哋會打電話嚟同你核實(不過我到而家個電話都未響過),另外佢要求填UK地址,但旁邊有紅字寫住話如果你用UK以外住址的話,要先同佢哋聯絡。於是我去客服留言,話我人在香港,冇英國地址,只有UK手機號碼(就係要做top up嗰個號碼),佢隔咗幾個鐘回email話「you can order online we have given you authorisation」。咁我再入返網站,先揀咗我要嘅產品「3 Mobile £10 Topup Voucher Code」,type of voucher 要揀「mobile phone top up」。之後去埋單時就要開始做register,要填返個人資料,包括UK手機號碼,但填地址時出現問題,因為佢哋「country 」嗰度冇「香港」可以揀,又冇得自已打字入去。於是我又要email問有乜方法填,哩次佢唔洗一分鐘就覆我「Just put UK and proceed, and mention in the order you had a chat with us.」,咁我照揀UK,下面其實仲有地區要揀,我求其揀咗第一個Aberdeen就算。跟住落去下一頁,要我寫留言、推介嗰D,咁我就寫多謝客服solve my personal problems by email,然後用paypal過數。隔咗十零分鐘,佢哋email咗個有16位數字嘅voucher code俾我。

跟住入去3做top up
https://new.three.co.uk/account/anonymous-top-up?aemPath=anonymousTopUp&userType=Anonymous

照打返手機號碼,然後揀voucher,再打返16位數字voucher code ,咁就top up 好。做完top up後,我記得佢跳咗個叫你揀£20 咩plan或者通話費幾多p之類,因為我純粹養Number,所以冇揀plan。如果你要買plan,你最好先了解咗至決定買幾多錢嘅voucher,同埋http://www.myphonecard.co.uk 買voucher最少都要£10。

王家爸爸    發表於 20-10-29 19:14

我都轉左用giffgaff ,好方便,
又可以知道佢用咗幾多,
又可以隨時轉plan,
HK credit card 比錢
(emoji)

ir00bb 發表於 20-10-29 19:58
又可以知道佢用咗幾多,
又可以隨時轉plan,
請問Giffgaff 插咭後如何啟動?英國如何啟動?
如果在香港可啟動嗎?
謝謝!

回覆樓主:

我女在英國,我在香港啟動,好簡單

可以去YouTube search giffgaff 睇吓,有人教

BABY-SUM 發表於 20-10-31 13:53
請問Giffgaff 插咭後如何啟動?英國如何啟動?
如果在香港可啟動嗎?
謝謝!

在香港亦可以啟動,遙距幫英國孩子啟又得。
先上giffgaff 網 activate ,跟程度入卡上的activate code , email之類,之後會收到電郵log in name ,下載 giffgaff apps ,用log in name 登入,掛好信用卡,增值入credit ,如果不是立即用,唔好增入goodybag ,關掉所有自動增值,應該可以了。
https://www.giffgaff.com/activate?msisdn=

cfs 發表於 20-10-31 18:11
在香港亦可以啟動,遙距幫英國孩子啟又得。
先上giffgaff 網 activate ,跟程度入卡上的activate code , em ...
即是登記先,到將來用先增值。明白了,謝謝你!

回覆樓主:

giffgaff呢張咭可打local电話,打返香港及上網?

angel_laam 發表於 20-10-24 18:01
我仔琴日剛剛top up完,費用如下:
請問你知唔知top up 咗係有效幾耐要用完?

ir00bb 發表於 20-10-29 19:58
又可以知道佢用咗幾多,
又可以隨時轉plan,

請問用giffgaff 是要用該+44英國電話號碼 還是用回香港的電話號碼都可接收WhatsApp?謝謝
[/url]

dmak 發表於 20-11-7 20:48
請問用giffgaff 是要用該+44英國電話號碼 還是用回香港的電話號碼都可接收WhatsApp?謝謝
...

用+44英國電話號碼

...

我個電話係雙卡機,照放香港張 SIM card,去到英國放埋張 giffgaff 卡入去,data 用 giffgaff 卡,同時可以繼續用香港電話號碼 WhatsApp

...

唔更新號碼,便可以繼續用香港號碼what’s app,同去旅行用數據卡一樣,當what’s app 問你更吾更新時,答佢唔會更新號碼。 唔需要插香港卡,因為what’s app是跟機不是跟卡

cfs 發表於 20-11-9 07:05
唔更新號碼,便可以繼續用香港號碼what’s app,同去旅行用數據卡一樣,當what’s app 問你更吾更新時,答 ...

收到 謝謝(emoji)(emoji)
[/url]

anitawong21 發表於 20-10-29 18:54
請問top up voucher 都係30日?因為唔見有寫,亦睇唔到有兩年卡,如果揀最平10磅,係咪唔可以打電話同接電話?請指教

拾叁依 發表於 21-9-30 16:58
請問top up voucher 都係30日?因為唔見有寫,亦睇唔到有兩年卡,如果揀最平10磅,係咪唔可以打電話同接電 ...

top up voucher 係當現金使用,有限期的,但我唔記得係咪30日內要用。

我嗰陣問過,鴨記「3UK」年咭只有數據,唔包通話,但咭本身有埋英國電話號碼,佢話top up後可以打電話,不過我冇買年卡,我估都係傾幾多就扣幾多啩。

你話£10係指top up銀碼?
8-)
‹ 上一主題|下一主題