用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 School reference form
go

[其他] School reference form [複製鏈接]

近期有幾間IS都話除左school report要搵current school嘅老師/校長填reference form, 想問係咪都係慣例黎? 咁咪會俾依家間學校知我想轉校囉?
   0    0    0    0

joybewan 發表於 20-10-23 20:29
近期有幾間IS都話除左school report要搵current school嘅老師/校長填reference form, 想問係咪都係慣例黎?  ...

無得唔填..... 如果果間係你心儀學校要求. 介不介意也没辦法

peter1 發表於 20-10-24 01:07
無得唔填..... 如果果間係你心儀學校要求. 介不介意也没辦法

係咪依個都係正常process來的? 好多會要求咁做?

只係我覺得好尷尬姐...好似要同老師/校長講"我想轉校呀,唔該幫我填張野"..

3歲嗰啲Reception 應該唔駛,e.g. CDNIS

usagi3 發表於 20-10-24 11:31
3歲嗰啲Reception 應該唔駛,e.g. CDNIS
其實好平常,好多間IS都需要。CDNIS我報Reception 都要,只是他們直接問你就讀的學校交,不用太緊張,老師填慣了。

gingercatcat 發表於 20-10-24 11:41
其實好平常,好多間IS都需要。CDNIS我報Reception 都要,只是他們直接問你就讀的學校交,不用太緊張,老師 ...

Oh reli?我好早交表,冇填依家讀緊嗰間,加上上次webminar 佢話唔駛,我估我唔特登搞lu

usagi3 發表於 20-10-24 11:48
Oh reli?我好早交表,冇填依家讀緊嗰間,加上上次webminar 佢話唔駛,我估我唔特登搞lu
...
我記得上年臨interview會叫你補返,因為我報名時無交。

近期有幾間IS都話除左school report要搵current school嘅老師/校長填reference form, 想問係咪都係慣例黎?  ...

我以前報咁多間K1/K2 都冇一間要填,只需要交school reports,未出的就後補,IS d report通常都好詳細幾頁紙。記得係報SIS要填,我都覺得太尷尬,開學冇耐就話要先,所以最後冇報呢間。

964000 發表於 20-10-24 14:11
我以前報咁多間K1/K2 都冇一間要填,只需要交school reports,未出的就後補,IS d report通常都好詳細幾頁 ...

係囉...而且學校直接俾返學校,我地睇唔到。 依家先岩岩開始返左N班一個月,平時放學又問下老師小朋友表現如何嘅機會都冇..都唔知老師填form會填成點...所以我好hesitate..

好坦白咁講,啲老師都慣咗.年年都要填好多份,應該冇乜感覺. 我想當年喺維多利亞都係咁樣叫老師填. 佢哋都冇乜所謂...

joybewan 發表於 20-10-24 14:17
係囉...而且學校直接俾返學校,我地睇唔到。 依家先岩岩開始返左N班一個月,平時放學又問下老師小朋友表現 ...

如果你真係好鐘意間新學校,都要照叫老師填,我相信佢地都慣左。
乜而家好多間都要填?

如是插高小,esf sis唔交 都可以有 offer, 看筆試 加 面試 表現

Jmachi 發表於 20-10-24 14:50
好坦白咁講,啲老師都慣咗.年年都要填好多份,應該冇乜感覺. 我想當年喺維多利亞都係咁樣叫老師填. 佢哋都 ...

係咪都係叫佢直接俾返學校? 我地睇唔到佢點寫的?

joybewan 發表於 20-10-24 19:19

係,學校會直接寄去你申請的學校.

joybewan 發表於 20-10-24 19:19

我哋睇唔到的.

964000 發表於 20-10-24 15:17
如果你真係好鐘意間新學校,都要照叫老師填,我相信佢地都慣左。
乜而家好多間都要填?
...

Harrow申請時好似都有叫我比,但我覺得好唔知點咁,就冇比lu  
佢哋應該都冇問舊校拎掛?因為我send email返去退學時睇得出佢哋個reply係好驚訝咁(果陣疫情所以只能email寫信退學),所以我估新校冇問佢哋拎
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆 小寶貝兒 的帖子

請問 Harrow 冇交 reference form 都可以嗎?

aray2 發表於 20-10-27 23:50
回覆 小寶貝兒 的帖子

請問 Harrow 冇交 reference form 都可以嗎?

我記得果陣冇交,只係交左其他文件咋
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆 小寶貝兒 的帖子

Thank you!
‹ 上一主題|下一主題