用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 到英國讀公立小學
go

[英國] 到英國讀公立小學 [複製鏈接]

本人有兩個小朋友(5歲及8歲),想明年全家移民英國。諗住安排小朋友小學時讀公立,慳返d錢讀私立中學。因為聽人講私立學校小班教學,而且教學資源比較充足,但兩個小朋友由小學開始讀私立學校學費支出比較大。所以留返d錢中學先讀私立。請教有經驗的家長/JM意見如何? 謝謝!
   5    0    0    0

bbgoolooo 發表於 20-10-23 15:50
本人有兩個小朋友(5歲及8歲),想明年全家移民英國。諗住安排小朋友小學時讀公立,慳返d錢讀私立中學。因為聽 ...

你呢個idea唔錯呀, 其實英國嘅小學冇乜嘢學,都係玩為主,讀公立都冇問題。中學先讀私校係唔錯嘅選擇。 同埋公立小學有好多間,幾乎每個住宅區都有,小朋友唔需要去到咁遠返學。

bbgoolooo 發表於 20-10-23 15:50
本人有兩個小朋友(5歲及8歲),想明年全家移民英國。諗住安排小朋友小學時讀公立,慳返d錢讀私立中學。因為聽 ...
如果我小朋友細,我都會咁諗,英國既公立學校,其實唔錯,而且英國九成16歲以下既小朋友都係讀呢啲免費學校。最好既係連書費、午餐都係政府既。

summerhotel1 發表於 20-10-23 16:37
你呢個idea唔錯呀, 其實英國嘅小學冇乜嘢學,都係玩為主,讀公立都冇問題。中學先讀私校係唔錯嘅選擇。 同 ...

謝謝你的意見!

王家爸爸 發表於 20-10-23 16:42
如果我小朋友細,我都會咁諗,英國既公立學校,其實唔錯,而且英國九成16歲以下既小朋友都係讀呢啲免費學校 ...

謝謝你們的意見!
那麼我找地方租住,應該搵近心目中targeted 的中學,還是搵近心儀的小學?

bbgoolooo 發表於 20-10-24 11:24
謝謝你們的意見!
那麼我找地方租住,應該搵近心目中targeted 的中學,還是搵近心儀的小學?
...
我個人認為只要係 ofsted 既 outstanding 學校(類似香港既BAND 1)就 OK,所以如果係我,我會喺 rightmove 或者 zoopla 揀屋,然後 check 下學校附近多唔多 outstanding 學校。如果間屋附近有得兩、三間 outstanding 學校,我就 OK。

要小心,因為學校收生範圍(以我所知)應該每年都唔一樣,係based on之前嗰年嘅收生範圍adjust嘅。所以除非住正學校隔籬,都有機會入唔到㗎。

bbgoolooo 發表於 20-10-24 11:24
謝謝你們的意見!
...

公立小學收生計屋企遠近
要參考心儀學校過往收生距離

王家爸爸    發表於 20-10-27 08:47

回覆 王家爸爸 的帖子

但係小朋友過去都係插班,一般outstanding 都未必有位,good 可唔可以接受呢?

CCCK1234 發表於 20-10-26 23:36
回覆 王家爸爸 的帖子

但係小朋友過去都係插班,一般outstanding 都未必有位,good 可唔可以接受呢? ...

其實大部分good都可以接受, 但係要留意good既上落好大, 要每間睇下, 例如教師學生比例, 學生嘅質素/背景, 多唔多學生係新移民, 有幾多學生唔係以英文作為母語等等... 仲要留意下學校嘅設施。

根據我過往嘅經驗,通常喺郊區/ 新住宅區嘅小學會比較好啲

回覆 王家爸爸 的帖子

但係小朋友過去都係插班,一般outstanding 都未必有位,good 可唔可以接受呢? ...
Good既範圍好闊,好既就好似香港既SLS、陳瑞祺(喇沙)咁,差既可以係香港既B3A咁。

回覆 王家爸爸 的帖子

参考小學 KS2 表現
Good 不一定遜於 Outstanding
因為 Ofsted 不是每年出 rating
‹ 上一主題|下一主題