用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 好奇問:IS有冇LS個d通識科,中史或者國教讀? ...
go

[其他] 好奇問:IS有冇LS個d通識科,中史或者國教讀? [複製鏈接]

IS有冇LS個d通識科,中史或者國教讀?
   0    0    0    0

Falcon媽媽 發表於 20-10-22 22:26

如果你講小學的話,行IBPYP的學校,有unit of Inquiry, 會觸及歷史文化單元,課程設計上會跨學科研習同一主題。中文科也會講中國文化和少許歷史。

回覆樓主:

小學嚟講,大部份都會cover general studies/history/geography等等的內容,而視乎行邊個國家嘅課程,內容會偏重嗰個國家。

回覆樓主:

講開又講…(唔想講政治,想分享一些觀察,相信對什麼立場的家長也有小小參考價值)…

我小朋友幼稚園時(是很好的IS幼稚園),普通話老師(也是非常好的老師)在10.1前有同小朋友講解國慶,堂上有播國歌及一相關video(有可能是升旗儀式,小朋友說不清是什麼)。我當時坦白講有啲驚訝,其後都有特別留意小朋友在普通話堂學咗啲乜,不過都冇乜發現,只係在某個月嘅學習內容上有一些類似“我有黑頭髮黃皮膚,我是中國人”的句子。播國歌嗰次,我相信可以看成新年播賀年歌,中秋講吓嫦娥月兔咁,教語言教埋文化、節日都好正常。

我想講嘅係,如果你擔心(或者喜歡)小朋友接受國教,中文課可能是一個切入點,即使EDB未必要求學校推行國校,老師背景會影響佢選取教材,况且香港出版的中文教材不少是慘入了國教內容。

國際學校基本上係學習多國文化多國歷史,但內容一定係事實,唔會經教育局修改過,當然都一定要涉及有中國嘅文化及節日,作為一個國際學校學生係應該瞭解呢個世界每一個國家所發生嘅事,咁樣係好正常。

回覆 dem0cracy 的帖子

我就係想知IS會唔會教得neutral d, 因為LS好睇間學校係藍定黃, 老師係藍定黃. 課程入面好多個d新聞, 仲有宣小事件, 我同事話佢小朋友(LS)d課本改晒, d歷史好偏向中國(e.g.我睇過張地圖, 台灣is already part of China). 所以想知IS係點教. 政府會唔會干涉.

回覆 Falcon媽媽 的帖子

我無留意學校有無講到台灣和中國的關係。
但根據咁多個和中國建交的國家,都係承認「一個中國」的原則。如果佢地教到中國,理論上個地圖都會包括台灣。

Falcon媽媽 發表於 20-10-22 22:26

不清楚比較重中國文化那幾間(CIS, ISF, YCIS)會如何演繹。
但我女個間比較西化是跟British curriculum 歷史是西史為主二次大戰個D,geog係講世界地理常識rainforest自然現象為主,連貨幣都是英磅。有ECA可自選chinese cooking /Chinese painting但應冇乜機會教其他內容。中文堂 如用大陸書有幾句國教不奇,但如果要班外國人讀「我愛祖國」「我是黃皮膚」,人地明明可能係印度人歐洲人,稔起都好笑。

‹ 上一主題|下一主題