用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 local 轉 International
go

[中學] local 轉 International [複製鏈接]

請問local小學轉中學international,有那間易D入,易適應,驚俾人蝦,謝謝回覆
   3    0    0    1

SF1 發表於 20-10-22 09:02
請問local小學轉中學international,有那間易D入,易適應,驚俾人蝦,謝謝回覆
點解樓主覺得轉 LS轉入 IS 會被人蝦?  

回覆樓主:

因為原本IS小學升上那羣可能已有圈子,LS上黎英文唔好同其他溝通如有問題

其實IS啲學生係好open to識新朋友,唔需要擔心呢個問題

驚俾人蝦: Self esteem低既小朋友先鐘意蝦人 而西方教育下self esteem係幼兒教育裡最重要質素之一

邊間易入啲:一定係non-esf同non老牌名IS 今年應該易左啲

易適應就真係無人知 因為取決於小朋友適應力、老師同學、家長既情緒支援,等⋯

細佬Bebe 發表於 20-10-26 19:15
驚俾人蝦: Self esteem低既小朋友先鐘意蝦人 而西方教育下self esteem係幼兒教育裡最重要質素之一

邊間 ...

Really? 咁西方教育下咪冇bullying? 我睇pisa報告又唔係咁講嘅?

bbba05 發表於 20-10-26 19:34
Really? 咁西方教育下咪冇bullying? 我睇pisa報告又唔係咁講嘅?

當然有bullying

學校有學校教 家庭未必配合到

要一個小朋友有高既self esteem 唔止學校既努力 家教都好重要 學校用6小時培養 返到家阿爸又打又鬧都無用

當然有bullying,IS/出國都有,聽不少,而且在IS融合不到更慘,IB要分組但冇人肯同你一組。
如果你想少D culture shock, 可考慮耀中。
不過始終人夾人,有時睇好唔好采,當然小朋友性格和社交技巧也很大影響。

你回應好正,好怕嗰種過度神化i sch 同西方教育嘅言論(emoji)

SF1 發表於 20-10-25 09:50
因為原本IS小學升上那羣可能已有圈子,LS上黎英文唔好同其他溝通如有問題

升中我女未到唔太清楚,不過小學so far我女讀過2間(由私小轉IB再轉IS),剛轉入去時2間都適應得幾好,通常老師都會請啲同性既同學仔照顧下新同學,例如帶佢哋去認識下學校,lunch同break時一齊傾計同玩下咁,只要係一般正正常常既小朋友應該唔難融入
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

sodaleave 發表於 20-10-26 22:20
你回應好正,好怕嗰種過度神化i sch 同西方教育嘅言論(emoji)

唔知你係咪指緊我既言論 如果係既話 容許我補充少少

西方教育同東方教育都有佢優劣既地方 呢度成日都有前輩討論 我個兩句comment唔太明白點樣神化左IS?我有講IS no bullying? IS係天堂?

但如果真係要elaborate 西方教育比較重視self-esteem 而正常self-esteem高既小朋友唔會去bully人去獲得存在感/滿足感

講self esteem既build up 淨係講係香港呢個地方 (外國既教育制度好闊 好多國家好多體制 我無資格評論) IS就肯定做得好過LS 但肯定要家庭配合(唔好唔記得 父母自己既self-esteem同身教都好大影響)

LS老師矯往過正既改正方法 小朋友進度跟唔上就白眼佢地 對小朋友既self-esteem就肯定唔好 聽聞好多名校老師仲鬧埋家長 令到啲家長好大壓力無從發洩

香港既教育 本身對self-esteem既重視真係太低 淨係成日係討論區FB見到好多大人心胸容唔下別人讚其他學校/學制做得好既地方

咁係討論區唔係互相學習 入泥係為左咩?

細佬Bebe 發表於 20-10-26 23:38

唔知你係咪指緊我既言論 如果係既話 容許我補充少少

或者咁講,呢個問題咩學校都有,只係學校應對嘅態度唔同LS 可能為咗學校明聲會低調處理,但大部份IS都係採取零容忍態度

一轉校,無論LS->LS/ LS->IS,你就預咗要時間適應, 至於時間長短,真係睇小朋友自己,因人而異,如果小朋友可以投入啲,一定會快啲,如果自己都唔開放,又點會易適應呢?當然,學校好多都會搵個同學帶你,老師亦會協助新同學融入。至於Bullying,咩學校都會有啦,LS 中小學都一樣有,只係情況去到咩程度,同學校點處理啫。我識有人LS升中一,班同學係原校小學上,咪一樣玩識咗6年既同學,最後要社工心理輔導。所以,不如多啲同自己小朋友溝通,了解佢身邊發生咩事,教佢每件事點面對仲好。

CAIS。 好多local 生轉入,老師caring, 學生純樸。
‹ 上一主題|下一主題