用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 轉校監考問題
樓主: gingin0806
go

[英國] 轉校監考問題 [複製鏈接]

hiddenhero 發表於 20-10-23 16:12
係呀, 我個係仔, 我會等佢12 月返黎同佢傾下先。 舊年搞既時候對英國唔熟。 agent 都提醒左唔少野。 不 ...
去到sixth form....多唔多活動已經唔重要,玩都係趁低班玩

wloi 發表於 20-10-23 16:14
去到sixth form....多唔多活動已經唔重要,玩都係趁低班玩

就系呢個考慮。 所以都係等佢返黎再傾下先。 謝謝你意見

yuyueng 發表於 20-10-23 13:17
想揾間A Level成績好少少既學校。佢地GCSE成績唔算差,但去到A
Level就唔好,所以個個都想轉。
...
如果學校既GCSE成績唔算差,其實可以諗下考完GCSE再揾間好啲既sixth form college讀A Level。

最終都係選擇去學校考試,一來一回都幾個鐘,希望成功啦!

ema 發表於 20-10-22 16:26
回覆 gingin0806 的帖子

我之前有同樣煩惱,所以決定聖誕返港隔離後係香港agent 度考 ...

因為agent問咗學校deadline,所以唔可以返香港考!

王家爸爸 發表於 20-10-23 16:48
如果學校既GCSE成績唔算差,其實可以諗下考完GCSE再揾間好啲既sixth form college讀A Level。 ...
而家正係有咁打算,9月搵agent幫忙申請,搵陳生果間萬二分後悔,佢哋個agent 星期三話學校想星期五之前收到我仔Personal Statement 然後安排下星期考entrance exam, 不過佢星期三7點後就一直無睇手機,完全失去聯絡,寫左PS 過晒deadline 都唔知點交比學校,今日拿拿聲搵多二間agent ,不過白白浪費左果間學校既機會。

回覆 yuyueng 的帖子

你自己send個email(連埋個personal statement)俾嗰間學校,話三日聯絡唔到個agent,想自己搞啦,未必無機會喎。唔好靠agent啦,都冇added value。

yuyueng 發表於 20-10-24 03:02
而家正係有咁打算,9月搵agent幫忙申請,搵陳生果間萬二分後悔,佢哋個agent 星期三話學校想星期五之前收到 ...
好既 Sixth Form College 嚟嚟去去都係嗰幾間,例如:Cardiff Sixth Form College、Oxford International College、Concord College 等。

以 Cardiff Sixth Form College 為例,佢哋有 official 既 facebook page,去嗰做問,答到你既機會一定大啲:https://www.facebook.com/CSFCOfficial/

beastiebistro 發表於 20-10-24 08:47

你自己send個email(連埋個personal statement)俾嗰間學校,話三日聯絡唔到個agent ...
Send email 直接俾學校都係好方法。

beastiebistro 發表於 20-10-24 08:47

你自己send個email(連埋個personal statement)俾嗰間學校,話三日聯絡唔到個agent ...
無錯!有D野靠人不如靠自己,尤其遇着你急佢唔急,佢哋又唔憂做。

其實已經再英國讀緊書,真係唔好再搵香港d agent搞轉學。自己搞又快又容易,仲可以同學校直接溝通

wloi 發表於 20-10-24 15:14
其實已經再英國讀緊書,真係唔好再搵香港d agent搞轉學。自己搞又快又容易,仲可以同學校直接溝通 ...
確實如此,我都覺得係,如果A同學經agent申請,B同學乃家長自己申請,二者成績相若,我相信學校會揀B同學,慳番比佣金agent同時,能與家長直接溝通點都方便D。

回覆樓主

我仔讀緊Y11, 都係想Y12轉校。疫情關係唔比去學校考,4間都係學校幫手監考。間間都考成7個鐘。

唔好太依賴agent,我7月時已搵A公司搵學校,到8月尾都唔係好覆,從來冇主動打個比我,真係踢一踢郁一郁。費事比佢拖,決定搵過第二間,好快手就介紹學校,安排好晒考試。

‹ 上一主題|下一主題