用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 轉校監考問題
go

[英國] 轉校監考問題 [複製鏈接]

亞仔依家係英國想轉校,因為英國疫情嚴重,我又唔想佢撘幾個鐘頭車去嗰間學校考試,Agent 話可以問吓學校可唔可以搵亞仔啲老師幫佢監考,咁做的話,學校咪知亞仔想走囉!所以都唔知點決擇好!
   1    0    0    0

gingin0806 發表於 20-10-22 08:19
亞仔依家係英國想轉校,因為英國疫情嚴重,我又唔想佢撘幾個鐘頭車去嗰間學校考試,Agent 話可以問吓學校可 ...

其實正常來講你讀緊嗰間學校anyway好快都會知道,因為你想轉去嗰間學校應該會問讀緊嘅學校攞你個仔嘅成績同reference.

你宜家讀緊的學校,有權拒絕,你最好問guardian 公司有咩方法。
當年我女要考兩間,就夾到一個星期5一個星期六。我自己去埋英國,同學校讀,父母來左,想請一日假同weekend live out.之後就同個女去左兩間學校參觀同考試。

我後來問左原先的學校,原來兩間學校都無問拎 reference.(兩間都收我女)..係我話退學,學校先知我會轉校...

另外,我後來聽其他同校家長講,我女原本間學校,係唔會合作比 reference的。可能呢個原因,考的兩間學校都費時問原校。

今年就特別情況

回覆 gingin0806 的帖子

我之前有同樣煩惱,所以決定聖誕返港隔離後係香港agent 度考

Depends 你考的學校會否拎reference. 我女轉校已經通晒天,所以佢在自己學校考。另外,老師勸佢留番原校(emoji)

ema 發表於 20-10-22 16:26
回覆 gingin0806 的帖子

我之前有同樣煩惱,所以決定聖誕返港隔離後係香港agent 度考 ...
一樣呢,唔理啦,返港隔離完有咩考咩,唔肯等的學校就是無緣吧

請教一下大家,係因為咩原因而轉校呢?

didier99 發表於 20-10-23 10:44

因為亞仔想搵間好少少嘅學校

我仔都遇到同樣問題,今年Y11,佢想Y12轉校,而家人在英國,真系好難處理考入學試呢個問題,有一間約左下星期考入學試,但完全唔知點考,問陳生果間Agent,佢地10問9唔應,幾日無復,打電話揾佢,話個個都好忙。我仔考果間學校話host family 可以做監考,場地亦可以起佢屋企,聖誕唔想返香港,隔離14日後跟本無時間。
我仔話佢好多同學都想轉校,真系唔知點轉,以往仲可以搭車去學校,今年C-19學校亦唔想學生黎。

didier99 發表於 20-10-23 10:44

想揾間A Level成績好少少既學校。佢地GCSE成績唔算差,但去到A
Level就唔好,所以個個都想轉。

yuyueng 發表於 20-10-23 13:13
我仔都遇到同樣問題,今年Y11,佢想Y12轉校,而家人在英國,真系好難處理考入學試呢個問題,有一間約左下星 ...

想問下大家點解想轉校? for academic? for 寄宿人數? for coed? or 發現唔鍾意依家間學校?

咁係小朋友想轉or父母想佢地轉多?

原本既學校GCSE成績都算好既,但去到A-Level 學校成績就差左好多,所以好多成績比較好既同學都會轉校,我仔自己覺得可以去間A-Level 成績好少少既學校,佢又覺得學校老師比較Hea,所以都想轉校。

hiddenhero 發表於 20-10-23 13:17
想問下大家點解想轉校? for academic? for 寄宿人數? for coed? or 發現唔鍾意依家間學校?

咁係小朋 ...
我個case, 係個女自己想轉,我就覺得唔駛轉,因為讀書靠自己。我又因為佢轉校去多左英國兩次,一次睇學校一次開學。
佢個原因,想有自己房,想少香港人 (少d是非)...想學校成績高d。佢係女校轉女校。結果就轉左間符合晒佢要求的學校。近乎 full boarding...全級 50+人,得4個香港中國亞洲同學。

yuyueng 發表於 20-10-23 13:49
原本既學校GCSE成績都算好既,但去到A-Level 學校成績就差左好多,所以好多成績比較好既同學都會轉校,我仔 ...

咁轉校你地係咪都無用agent? 自己搞? 依家covid 轉校安排上好似好麻煩。

wloi 發表於 20-10-23 14:06
我個case, 係個女自己想轉,我就覺得唔駛轉,因為讀書靠自己。我又因為佢轉校去多左英國兩次,一次睇學校一 ...

佢係y 幾多轉? 係咪都係早一年申請?

hiddenhero 發表於 20-10-23 14:10
佢係y 幾多轉? 係咪都係早一年申請?

中6轉校。因為我係自己攪,所以Y10學期尾我已經開始send email去學校問。不過,有1間學校(St. Mary Ascot) 都話我太遲問,佢地因為中6少收新生,都費時見咁多人,所以好快就截止。
英國唔係間間好的學校可以經 agent

hiddenhero 發表於 20-10-23 14:09
咁轉校你地係咪都無用agent? 自己搞? 依家covid 轉校安排上好似好麻煩。
...

我嫌麻煩所以揾Agent搞,不過agent唔多幫到忙,因為佢地好忙尤其陳生果間,所以我揾多2間試下。

如果你係想轉成績好的學校,建議自己攪。你係男仔?如果想轉Eton, Westminster...應該無得經 agent. 我當年都有想過Westminster...但攪攪下,我女話男校女生,應該幾難頂 (我女好大女人)..所以叫停左

wloi 發表於 20-10-23 14:30
如果你係想轉成績好的學校,建議自己攪。你係男仔?如果想轉Eton, Westminster...應該無得經 agent. 我當年 ...

係呀, 我個係仔, 我會等佢12 月返黎同佢傾下先。 舊年搞既時候對英國唔熟。 agent 都提醒左唔少野。 不過依家讀落我覺得阿仔梗適合多boarders既學校。 男校佢無問題。 佢真係好鍾意多活動。 佢依家呢間academic wise 都幾好, 係寄宿生少varieties, 其實我覺得時間都好尷尬,轉明年y10 趕唔切。 等讀完y11 轉12好似得返兩年, 多活動亦未必有時間join。

yuyueng 發表於 20-10-23 14:25
我嫌麻煩所以揾Agent搞,不過agent唔多幫到忙,因為佢地好忙尤其陳生果間,所以我揾多2間試下。
...

如果轉我打算自己搞。 同上面concern 一樣, 依家covid 唔知點考試。 不過我都要等佢12 月返黎問下佢想法先。
‹ 上一主題|下一主題