用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有沒有過來人,可指點一下我
樓主: shan1016hk
go

有沒有過來人,可指點一下我 [複製鏈接]

小時了了 發表於 20-10-22 18:52
純粹個人意見,又唔洗咁快S3完就叫人去ⅤTC之類唔讀S4。以我所知其中一間band 3,之前親友讀高中時選修科 ...

我同你想法一樣亦認同你所講,所以我都會建議家長如果小朋友並非退學不可,切勿揀中三離校,正路最好完成中六再作打算,有中學畢業學歷始終比較著數,出路相對亦會較多,中六畢業後再學一門手藝亦未算遲。

部份家長比較執著成績,去到B2尾B3,個人認為成績已屬次要,最重要揀間校風好嘅學校,若學校老師有心教,孩子讀得開心自信都會返嚟。林大輝以往响唔少家長眼中都形容得比較差,甚至有人話唔值得比錢讀B3,踩到一文不值,但其實有啲家長又係只睇成績或傳聞,並冇了解過間學校。

我認識有朋友個女當年都係揀林,中一起學校老師好照顧佢哋,學校亦並非傳聞咁差,小朋友亦冇學壞,朋友女兒現已畢咗業過了英國讀大學,所以網上資訊只作参考,家長選校最好自己去學校了解多啲。

estw 發表於 20-10-22 10:04
其實點解B3就吾使點揀呢?呢度對B1中學可以分析得好仔細,但對B2/3就冇麥數據。當然,仔女讀到書固然好, ...

回覆 conniecheung 的帖子

好像最後還是派了B3的,
但也不太差.. 是第4志願的。

他說學校也提議选一間 B2尾不太熱門的.

因為B3學生已經係背水一戰, 沒有怕的, 可以放手一試.

王家爸爸 發表於 20-10-23 11:44
其實問題唔係揀邊區中學好啲,而係小朋友成績唔好既原因。如果小朋友醒醒目目,但係就係成績差,好可以係學 ...

科科都唔得(emoji),今天教完,下星期又唔記得,要再教,阿囡心散,不專心,科科都唔掂,好似默書要默4-5次,每次也錯D淺字,例如into, 早上出門前已提into, 但最後也寫in to, 改正可以改返錯的答案(emoji),計數晤思考問題,另計完13,答案就是23(emoji),已每天幫她看功課,其實P4暫時也教到她,但成效好似不太大,有時真係教到灰心

captain0tsubasa 發表於 20-10-23 16:51
科科都唔得(emoji),今天教完,下星期又唔記得,要再教,阿囡心散,不專心,科科都唔掂,好似默書要默4-5 ...
其實有無TEST過,睇下小朋友係唔係有讀寫障礙?

回覆 captain0tsubasa 的帖子

又或者可能小朋友會不會有專注力不足?因為我細女都係甘~可以去做評估

captain0tsubasa 發表於 20-10-23 16:51
科科都唔得(emoji),今天教完,下星期又唔記得,要再教,阿囡心散,不專心,科科都唔掂,好似默書要默4-5 ...
慢慢教,總有開竅的一天。
‹ 上一主題|下一主題