用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有沒有過來人,可指點一下我
樓主: shan1016hk
go

有沒有過來人,可指點一下我 [複製鏈接]

shan1016hk 發表於 20-10-22 12:33
首先多謝大家比一些d意見及資訊

如果肯定唔係讀書材料,無奈係現有學制下,只能搵間校風好既中學讀多三年。等中三後轉去VTC青年學院或香港目前少數既專科高中(如公理高中書院),早D學吓一技之長好過

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-10-22 08:56
瞭解下到底女兒有咩問題吧!
是否因為過度催谷。
認同, Band 3 冇野輸一定搏band 2尾

對疑似B3學生嚟講,提升成績定係尋找出路會合適D呢?家長自己諗諗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-10-22 13:12
對疑似B3學生嚟講,提升成績定係尋找出路會合適D呢?家長自己諗諗

如果提升到緊係最理想,但如果萬一提升吾到不得止,仲搞壞左親子關係咁又值咩?好學校吾應該只睇業績,即使係B3,每個家長都希望學校可以幫到我嘅仔女,提供多啲支援俾家長,而吾係一句吖媽媽,你個仔女嘅情况吾算最差喎,咩學校?難道去到殺人放火先叫做差?

hkpapa852 發表於 20-10-22 13:12
其實有d人係比較遲開竅,我老公便是一個好例子,band3 校也可大學畢業。現在band3生 也不代表中學會一直差下去,最重要選間適合,校風好和關爱的學校。而且樓主小朋友是肯温習,可能只是方法唔啱,未開竅,佢小五下學期升左個grade, 呈二追下或者有機會上番band2 呢?

回覆樓主:

统計一下B1學生及老師入獄或解僱率是否高過B23 校。

回覆 shan1016hk 的帖子

其實 B3 都有好學校, 而且有D B3既學校 因為積極同埋努力, 都上到去B2,  (例如九龍城區既聖三一)
所以我覺得你最好係先了解不同學校, 不同既教學方針, 再去決定幫小朋友報咩中學.

我朋友的女兒在沙田區也是B3學生.

自行揀左兩間B2尾, 又比較近屋企既中學...

到第二輪, 佢就係2間面試學校中揀左一間 放第一, 之後就直接放B3 學校.

我覺得你都可以一試這個方法.

我當年因為小朋友第一呈, 跌左落B1C-B2A,

走訪左 超過10家既中學, 參加佢地既開放日, 同升中講座... 了解左好多學校既特色同環境,

我覺得B2學校其實只要有心, 都係一個不錯既選擇.

但都要你多D去了解同觀察, 先知邊間學校係適合你小朋友既

回覆 captain0tsubasa 的帖子

九龍城區的B3中學比較有好一點吧!

回覆樓主:

個人認為以B2校計,楊葛校風好過梁文燕。
同學wts gp 粗口橫飛也不罕見,世俗会認為只要是b1a 名神校就是用詞適當,又玩得又讀得的好學校。

艾艾 發表於 20-10-22 13:55
其實有d人係比較遲開竅,我老公便是一個好例子,band3 校也可大學畢業。現在band3生 也不代表中學會一直差 ...

Yes 好多呢啲例子

前老細A - 彭高畢業,讀唔到U, 去左澳洲,返黎肯捱,我入職四大會計師行時佢係director
同事B - band 5, 會考零分(定個位數呢?總之好差好差)讀唔上唯有去澳洲,識做人,同樣四大會計師樓,而家sen M

仲有朋友C, D - band 3-5中學,會考13-14分好彩升返原校預科,最後一樣入港大。朋友C做到四大sen man後去左ibank.

加油各位!條條大路通羅馬!

shan1016hk 發表於 20-10-21 16:56
今年讀小六,學校係將軍澳區,但我住沙田區,所以中一會返去沙田讀,但由於我女成績唔好,以佢5年級上學期b ...

去返家附近同適切子女能力中學好了,
你女上到平均分有B, 即是有進步空間,
主要係揾校風好中學為主, 不用長途抜涉去返學, 等佢夠時間休息, 應付好學業
我朋友佢仔當年B1, 因地區性學位不足, 迫不得意派B2
但佢沒放棄, 努力讀好書, 軽松讀上,
選自己心儀科目, 今年就入到教大Y1, 你們加油

giver    發表於 20-10-26 18:03

醒目開學勳章

zenobiawong 發表於 20-10-22 15:29
回覆 shan1016hk 的帖子

其實 B3 都有好學校, 而且有D B3既學校 因為積極同埋努力, 都上到去B2,  (例如九 ...

想問你的沙田朋友,最後大抽獎入邊間? B2還是B3校?

kimlam953 發表於 20-10-22 16:22

Yes 好多呢啲例子

冇錯呀,人生有無數個可能,不過關鍵係千祈米學壞,走歪左就難返轉頭,尤其是女仔。保持良好親子關係,比死谷成績重要,按仔女興趣任佢選擇將來嘅職業,假如佢揸鑊鏟或扎鉄都做得開心,咁又有咩所謂,起碼正當職業對社會有貢獻而吾係成為社會負累。

hkpapa852 發表於 20-10-22 12:45
如果學生術水平係去到B3,繼續係傳統學校讀多6年,係咪好事?

家長係咪應該面對現實,瞭解吓子女點解只 ...

純粹個人意見,又唔洗咁快S3完就叫人去ⅤTC之類唔讀S4。以我所知其中一間band 3,之前親友讀高中時選修科讀ApL 科目,當時親友揀時裝設計。而ApL 科目唔洗考DSE,計平時上堂及交功課。當然,DSE 4科主科要考試。

我認我傳统古板思想,始终6年中學畢業好似正路啲,因為,唔知道將来孩子是否某時某刻有需要"中學畢業"證明嘛。讀完S3唔係中學畢業。中學畢業後再去ⅤTC、副學士、文憑、厨藝學院、學徒計劃、建造業訓練局、毅進……都可以嘛,唔好咁快限咗框框S3就離開傳统中學。青春只有一次,何不好好享受中學青葱歲月呢?相信屋企又唔係等錢開飯

如我,我會揾校風好band 3 學校讀完6年中學 eg 直資沙田林大輝,呢間體育及VS方面學校投放咗好多資源俾學生.  又或者另一間匯知,闻說呢間關愛

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3846970&extra=page%3D1
# 16
......但如果讀一個 general 的學科如 business, social sciences, 就最好完成中學課程,因有顧主會睇 DSE / GCE 成績。如無,可能無得見果份工添!

王家爸爸    發表於 20-10-23 11:56

艾艾 發表於 20-10-22 13:55
其實有d人係比較遲開竅,我老公便是一個好例子,band3 校也可大學畢業。現在band3生 也不代表中學會一直差 ...
肯努力,一定有收穫。

小時了了 發表於 20-10-22 18:52
純粹個人意見,又唔洗咁快S3完就叫人去ⅤTC之類唔讀S4。以我所知其中一間band 3,之前親友讀高中時選修科 ...
APL唔係唔好,最大問題係要配番DSE 4大主科一齊考。
講真,會揀得APL既,主科成績可以有幾理想?而且仲要夾住中文同通識呢兩個無謂科。

最大鑊既係,APL最後EDB又無為佢提供額外出路,只係叫大家持繼進修去做萬年考生直至入到大學。

人生有限,如果諗住讀APL係騎牛搵馬,不如研究下邊度有得讀BTEC,起碼人地係國際認受資格兼全球有不少大專銜接課程。

shan1016hk 發表於 20-10-21 16:56
今年讀小六,學校係將軍澳區,但我住沙田區,所以中一會返去沙田讀,但由於我女成績唔好,以佢5年級上學期b ...
我諗另一樣你要攪清楚,5下成績表分數提高咗,全級排名有冇提高先?如果無,所謂成績提高只係一個假象。

hkpapa852 發表於 20-10-23 08:11
我諗另一樣你要攪清楚,5下成績表分數提高咗,全級排名有冇提高先?如果無,所謂成績提高只係一個假象。
...

全級有提高到,大約20名左右

shan1016hk 發表於 20-10-23 08:15
全級有提高到,大約20名左右
如果係咁,更應同女兒瞭解吓,有冇咩改變令成績好咗。
就算再無進步,咁既情況可能未至於要搵B3學校。

另外要睇下女兒英文能力,大部份收非B1學生既直資,都頗重視英文,如果英文能力唔夠,其實諗番官津校可能仲好。

captain0tsubasa 發表於 20-10-21 18:31
我也想請教一下,小孩也是band 3成績,現小孩在九龍城區讀書,住深水埗區,簡哪區中學較好,謝謝
...
其實問題唔係揀邊區中學好啲,而係小朋友成績唔好既原因。如果小朋友醒醒目目,但係就係成績差,好可以係學校既教學方法唔適合小朋友。中學揀返間適合既,比揀好區更重要。

‹ 上一主題|下一主題