用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔做功課,叫佢做都唔專心,講到我好辛苦 ...
go

唔做功課,叫佢做都唔專心,講到我好辛苦 [複製鏈接]

好想大家俾啲意見,或者呷下都好,我真係忍唔住...

我返工,小朋友由幼稚園開始,放工要去保姆姨姨到湊放學,每次都未做曬功課,同佢講媽咪要返工,放工接佢再撘車返屋企又要煮飯,每日打仗咁趕頭趕命,冇時間比佢再做功課,佢次次聽完第日接佢又係咁,鼓勵獎罰計劃打鬧乜都試過,真係好激氣好無助,每日講,講到我諗起都覺得好炆好辛苦,點解講極都唔聽?

依家小二依然咁,同過小學老師講,保姆姨姨講,情況都係咁冇改善,佢做得好慢,可以成個鐘寫幾隻字。依家返半晝,我六點幾去接佢都依然做唔曬。已經叫佢做曬先可以玩,冇電視ipad任何嘢,姨姨話佢坐喺到玩文具,玩手指
   3    0    0    0

ahyu_0805 發表於 20-10-21 07:13

我返工,小朋友由幼稚園開始,放工要去保姆姨姨到湊放 ...

小二不如轉功課託管?

可能要諗轉俾功課姐姐/補習睇住。目標唔同,會確保佢係專心做,分別會好大! 保母的工作只是用對眼睇住,唔會用力篤住做功課。

同埋有無了解過佢唔想做係咩原因?覺得難?定純懶要人(emoji)住?

星期六日有冇試過自己跟下功課?會唔會係保姆教的方法不多,例如有些小朋友要陪做功課,而姨姨未必有時間。家長可以趁假期自己留意下,試用不同的方法,讓在咩情況下小朋友會做快啲,如果發覺小朋友容易分心或者發夢,可以帶佢check下是否專注力不足。小二要佢自動自覺做功課,要有些誘因先得。

簽名被屏蔽

Pigdripy 發表於 20-10-21 09:07
可能要諗轉俾功課姐姐/補習睇住。目標唔同,會確保佢係專心做,分別會好大! 保母的工作只是用對眼睇住,唔 ...

我有同問佢,佢話唔想做。我有解釋俾佢聽,點解要做,大人返工都有大人既責任要完成,基本上乜都講曬,氹亦氹過,第日放學都係咁

其實我都有諗過,因為我全職返工,佢放學只係撘校車去到保姆姨姨到,冇人接送佢去補習班。加上我其實唔係逼不得已都唔想佢去,我以前做過嗰啲老師,日日見啲小朋友係補習社冇乜係開心,有學習動機去做功課/溫習,個個都好攰好靜咁做,個仔依家先升小二,唔想佢咁二嚟相比搵保姆姨姨開支又大咗,夜晚撘車又再遠啲再趕啲。唉好多問題,心力交萃

sumchanma 發表於 20-10-21 09:26
星期六日有冇試過自己跟下功課?會唔會係保姆教的方法不多,例如有些小朋友要陪做功課,而姨姨未必有時間。 ...

星期六日我跟住做就冇位俾佢發夢,但佢寫字做嘢都係好慢,寫個數字都慢慢一下一下咁寫,平日放學一自己做就打返原形
保姆姨姨淨係睇住佢嫁咋,唔會對功課教功課,最多見佢發夢叫佢快啲做

ahyu_0805 發表於 20-10-21 12:06
我有同問佢,佢話唔想做。我有解釋俾佢聽,點解要做,大人返工都有大人既責任要完成,基本上乜都講曬,氹 ...

如果搵上門功課+補習姐姐,$90-120 一個小時,可以幫你解決交通、功課慢、心散的問題。都可以考慮 wo。 利申,我只是媽媽,純比意見。

ahyu_0805 發表於 20-10-21 07:13

我返工,小朋友由幼稚園開始,放工要去保姆姨姨到湊放 ...
依間學校係咪好多功課?

TwinWong 發表於 20-10-21 15:33
依間學校係咪好多功課?

正常,應該唔係關功課問題,因為幼稚園佢日日做個幾鐘好慢,我有問過老師其他小朋友係咪咁,老師話啲同學仔好多五至十分鐘已經寫完,事實亦的確唔係難/多

Pigdripy 發表於 20-10-21 13:20
如果搵上門功課+補習姐姐,$90-120 一個小時,可以幫你解決交通、功課慢、心散的問題。都可以考慮 wo。 利 ...

當佢收三點半返全日,我六點半先接到,每日3個鐘,一個月都$5400

可否換一個角度睇,小朋友的問題主要係做功課慢/或者唔想做功課。養成好習慣是首要任務。

可以幫助佢改善的人,應該唔係保姆姨姨,媽媽困獸鬥幾年,睇來機會也不大。

可否考慮放學後在姨姨處,冇再嘥時間做功課,玩手指。反而俾佢玩/休息/睇書/睇英文卡通/新聞,做佢自己比較開心的事。三個小時豪俾佢,希望小朋友開開心心,recharge.

媽媽接番屋企,試試請個補習姐姐,一個小時左右,希望可以培養到小朋友自己肯做功課,學習。

媽媽專心煮飯做家務。

或者唔請外援,功課等食完晚餐再做。
媽媽就當係親子時間。
如果效率高,應該1小時可以完成功課。

ahyu_0805 發表於 20-10-21 15:50
正常,應該唔係關功課問題,因為幼稚園佢日日做個幾鐘好慢,我有問過老師其他小朋友係咪咁,老師話啲同學 ...
有無評估過係咪學習上有點障礙?

TwinWong 發表於 20-10-21 16:15
有無評估過係咪學習上有點障礙?

評估過冇問題,係專注力差啲,但未去到有問題要處理咁。佢考試同成績都唔係差,普普通通

ahyu_0805 發表於 20-10-21 16:40
評估過冇問題,係專注力差啲,但未去到有問題要處理咁。佢考試同成績都唔係差,普普通通
...
專注力差要分時段 , 半小時完成几多, 都要比 休息10分鐘
唔好夾硬要佢完成, 太吃力佢就抗拒

簽名被屏蔽

b3410 發表於 20-10-21 16:12
可否換一個角度睇,小朋友的問題主要係做功課慢/或者唔想做功課。養成好習慣是首要任務。

我同意適當俾佢玩下,做自己鐘意做既事情先。因為我女之前都係咁,佢哋學校功課多(小一),佢做得慢,我又怕佢習慣慢慢做,所以一放學,食完飯就開始做功課,佢好抗拒,做得更慢又做錯。之後我放鬆自己諗過,原來我女好想返到屋企玩玩具,relax 完之後,佢做功課快咗,有時仲要自己可以完成到。既然你小朋友平時成績唔差,上堂一定有專心聽,希望你都放鬆一下自己,對大家都有意外收穫!加油!

jli008    發表於 20-10-23 10:34

回覆 Pigdripy 的帖子

我都想請個姐姐上門教功課, 邊度搵到咁平?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 Pigdripy 的帖子

路过搭下嘴, 我个女今年刚从地区小学升英中,六年来80% 7点前做完功课,可以分享一下心得:
1. 养成习惯 - 小一时为了巩固她每天依时完成功课,整个小一把她送到功课补习班,未做完不能回家吃饭。我六点半下班也想把她接回,但好多时都在班房外面等。这样她就知道爸爸也与她一起挨无晚饭吃,所以她就尽快做完,回家吃完晚饭后,就是她自己的玩乐时间

2. 不感孤单 - 小二时,我因为身体出现问题,只上半天工。工人姐姐接她回家后,洗澡后通常四点半她就开始做功课,我约差不多回到家,和衣后坐在他身边看书,除给女儿安全感外,亦间接督促着她做功课,有不懂不明白的,立刻有爸爸支援,所以也通常7点前完成。

3. 专注 - 这一点我多谢小学的社工,她告诉我如何尽量减少隔绝周围可令小朋友分心的事物。 远离一切电视电脑,他平常玩的玩具,笔袋颜色笔等等。只留下铅笔、间尺、察胶及所要完成的功课,尽量专注要完成的事。

现时中一了,我就慢慢放手,她自己做功课温书,再不用以前一样坐在旁边了。希望这些能有用。

#我只懂拼音输入,所以只出简体,盼谅。

‹ 上一主題|下一主題