用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問有住黃金海岸返IS車程遠嗎?
go

[其他] 請問有住黃金海岸返IS車程遠嗎? [複製鏈接]

出年會搬去黃金海岸,見好多間IS都好遠咁,想了解住屯門大家小朋友讀邊間?同車程幾耐?
對NAIS有興趣,但k1得西貢同大潭有。
Harrow又太貴
小朋友3歲細B10月出世,現讀Anfield K1

2    0    0    0

回覆樓主:

我以前住屯門,你仲要喺下路,去邊都好遠/慢. 最近係Harrow, 下一個近應該係青衣ESF.

你指幼稚園定小學?
我知既有Harrow, esf TY, esf TC, RCHK, esf Beacon hill
JIS, ICHK, Malvern, CAIS. Mount Kelly
黃金多外國人所以都唔少
大部分7點幾上車,有啲6點幾

回覆 joybewan 的帖子

我都係同同學媽咪傾開先醒起IS 4歲入學Reception,呢2日搵資料先知好嘅IS,比較遠!
ESF爬文同聽返黎評價麻麻,所以唔考慮了。

回覆 gerrard1234 的帖子

Anfield其實都唔錯,但9成香港人,想仔仔由細多接觸外國人同學,之後去外國讀書,本身諗住Reception 先轉,點知打去幾間學校問,要K1轉否則應該冇位。
ESF評語麻麻同香港人都多,如果多外國人好似唔多選擇。

Anfield小學好似大部ICHK沙角咀,老公話如果同一間中學,點解要轉。
Malvern 唔知小學直升中學機會大唔大?

Kitgarrison 發表於 20-10-21 08:43
回覆 joybewan 的帖子

我都係同同學媽咪傾開先醒起IS 4歲入學Reception,呢2日搵資料先知好嘅IS,比較遠!

- deleted -

題外話
宜家讀緊ESF K1喺第一屆行through train, 下年報ESF Y1如果不是ESF K1上機會係會比以往少得多。當年都講明even sibling都有機會受影響。  

ESF好似俾50萬就可以interview,但要3歲入K1先可以直升。

回覆 siuta 的帖子

Anfield 同學媽媽就係ESF轉過嚟!話ESF老師師資麻麻,太商業化,冇乜外國人,所以先轉返Anfield。
而且爬文話老師質素參差,可能多分校,未必間間分校咁好。
話Anfield老師有愛心,師資好D,可能同學媽媽自己之前讀教育研究比較多。
請問ESF會唔會有啲分校特別好?

Kitgarrison 發表於 20-10-21 09:03
回覆 gerrard1234 的帖子

Anfield 不錯又British curriculum, 如果你滿意ICHK/出國不如繼續Anfield。
新界區應該冇乜邊間IS係多外國人,係discovery bay西貢個邊多D,最近九龍東FIS/NAIS/HKA 會較多不過都遠, 看你介不介意遠程。

Gold Coast really far away, as turn mum highway always has traffic jam

Kitgarrison 發表於 20-10-21 12:04
回覆 siuta 的帖子

她在Shatin Jun轉來?SJS已經是口卑比較好,如果不滿意那ESF應該都唔適合佢。很多ESF家長在我不方便說太多,但如果要求diversity ESF 係Peak 同 maybe Glenealy 一兩間比較多外國人,而且始終是大班1:30 IS來説算多人,學費雖然平但ECA多要自費,其他IS的學費多是包了大部份ECA.
客觀從小學課程來看,British curriculum /BC是比IB structured和robust. 中學應該差不多,尤其local 家庭到時覺得有需要自然會外補, 計埋中學和Track record ESF是性價比高的因學費較低。

回覆樓主:

Ichk hly 都有校巴去黃金,同埋anfield priority 應該after 3  ichk hly, Kingston n JIS?

回覆 usagi3 的帖子

原來anfield priority 係after Year 3,唔該晒
Kingston淨化知道小學係雙語教學,其他就唔清楚!

回覆 964000 的帖子

咁都係嘅!各有各好處,再研究吓先!
多謝你分享咁多^^

我先生都係咁講,話冇理由為咗因為少外國人,而放棄一間好學校。ICHK都係評價好好嘅學校,但沙頭角真係好遠呀=(
其實我哋揀IS定係想小朋友開心,唔使咁多功課壓力,只要求英文要好,品行好,希望佢放學可以去玩,而唔係日日溫書,咁辛苦!

Kitgarrison 發表於 20-10-21 13:20

原來anfield priority 係after Year 3,唔該晒

Sorry my typo, anfield students” priority for ichk (secondary) admission shd be after those from ichk hly, Kingston and JIS. Latter two are ICHK Secondary”s partners

I see , Thank you

Kitgarrison 發表於 20-10-21 13:27

我先生都係咁講,話冇理由為咗因為少外國人,而放棄一間好學校。ICHK都係評價好好嘅學 ...

Students diversity 是bonus, 不值得只為呢樣野轉校,其實從學校作風,平白外籍的老師交往,學校節日慶祝和課程等各方面也有機會接觸到外國文化、例如British curriculum 教currency是以英磅計算的,也會教番香港貨幣。

usagi3 發表於 20-10-21 13:29
Sorry my typo, anfield students” priority for ichk (secondary) admission shd be after those from i ...

不用擔心priority 問題,ICHK主要因為太遠,相對易入的,我聽過以上幾間小學的都入到。
‹ 上一主題|下一主題