用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 15歲以下留學生酒店隔離需陪同 家長進退兩難 ...
go

[英國] 15歲以下留學生酒店隔離需陪同 家長進退兩難

https://hk.news.yahoo.com/15%E6% ... B%A3-080715758.html
希望有新轉機啦

多些人打去衛生署反映下...

spain 發表於 20-10-21 00:34

好,即做
send email去可能好啲

[email protected]

電話 : 2836 0077

SmileSmileSmile 發表於 20-10-21 11:14
好,即做

回覆樓主:

SmileSmileSmile 發表於 20-10-21 11:14
好,即做
Thanks!

最好改 18 歲以下.......

電話無人聽,已send email

spain 發表於 20-10-21 00:34

因為無論香港或外地大部份酒店未滿18歳都需由成人陪同入住,這是慣例

我見有酒店可以俾18 under ,父母陪去check in 簽文件就ok , 15 under 就唔清楚。

我朋友有三個小孩在英國, 15,13,10歲, 三個小孩,仲難搵酒店陪得邊個

回覆 cfs 的帖子

你或可以同三個孩子一間房(但要問個別酒店)。我訂咗一間家庭房可容納至少一大兩小,我將陪孩子隔離。

其實唔返香港就得。

cfs 發表於 20-10-21 14:37
我朋友有三個小孩在英國, 15,13,10歲, 三個小孩,仲難搵酒店陪得邊個
你飛去英國陪佢哋,會唔會更加安全?始終喺飛機裡面係最危險既。

scso 發表於 20-10-21 14:17
因為無論香港或外地大部份酒店未滿18歳都需由成人陪同入住,這是慣例
其實大部分酒店係需要21歲先得。行內人叫 21-and-over requirement。

王家爸爸 發表於 20-10-21 15:06
你飛去英國陪佢哋,會唔會更加安全?始終喺飛機裡面係最危險既。
飛機先唔危險,有幾多個係連住一排確診丫,係無既.所以飛機唔擔心,又唔會同人講野,大家都包住個咀.

ema 發表於 20-10-21 14:59
回覆 cfs 的帖子

你或可以同三個孩子一間房(但要問個別酒店)。我訂咗一間家庭房可容納至少一大兩小,我 ...
我朋友黎姐, 佢睇過九龍啲酒店唔得,要Apartment先住得晒,不過未搵到肯收. 買3張飛返香港都8萬幾,睇埋11月香港政府有無轉機先算.咁樣玩一個聖誕節無10萬蚊

王家爸爸 發表於 20-10-21 15:06

我已經訂咗機票酒店飛去英國陪仔女,突然間學校俾多兩星期假(但要online learning ),所以佢哋決定返嚟啦!

cfs 發表於 20-10-21 15:20
飛機先唔危險,有幾多個係連住一排確診丫,係無既.所以飛機唔擔心,又唔會同人講野,大家都包住個咀. ...
我估食野既時候會幾危險,如果有乘客染病未發作,個空姊掂到佢,然後掂到啲食物,...

Chole 發表於 20-10-21 15:39
我已經訂咗機票酒店飛去英國陪仔女,突然間學校俾多兩星期假(但要online learning ),所以佢哋決定返嚟 ...
當喺英國玩多兩個星期?