用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試影片流出於媽媽或各學校內group
go

面試影片流出於媽媽或各學校內group [複製鏈接]

各位~媽媽
今年幼稚園/小一面試改拍片
但我收到好多面試片不停轉發
小朋友比人係家長之間評頭品足
感覺唔太好
我覺得媽媽們share片係自己朋友之間
但唔好再係裙組再不停再轉發出去

因為個個小朋友表現都係表現努力
家長也是啊~

P.S.利申我無拍片面試
但不停收到家長轉發人地名校面試小朋友既影片

0    0    0    0

下?咁樣做法非常差喎,有無本身家長同意架,小朋友私隱都要好好保護喎

回覆樓主:

好惨。拍片已經辛苦,無論好吾好,都吾好甘

好差的風氣

回覆 today20078 的帖子

我都收到.不過我睇完就算無再轉發!

不過收到果幾位小朋友真係幾叻!

小紅書流出好多

其實家長都要小心d share,如果你話privately share 比朋友,佢再forward,真的朋友有問題,但如果你share去二百幾人whatsapp groups,入面或多或少D人都不是朋友,人地再forward固之然有違影片所屬者要求,但影片所屬者你自己都真係一手將自己私隱送去比堆三唔識七的人,自己也該負上部分責任。

有d whatsapp groups admin 會要求索取過多小朋友或家長本身的個人資料,其實大家是否都應該小心一d呢?如果連家長email、家長全名、小朋友全名等等資料都要才入到group,不如自己開一個新的可能都有人會join你的一齊focus番去傾有關topic。

不過,媽咪自己share 係200幾人嘅group, 而個group嘅人都係嚟自4方8面,佢呢個電子世代,common sense 應該會forward 出去。 其實share 自己小朋友樣係此得groups前, 自己真係要諗諗。

cheriedglau 發表於 20-10-27 11:25
其實家長都要小心d share,如果你話privately share 比朋友,佢再forward,真的朋友有問題,但如果你share ...

岩呀
我收到太多轉發 所以想同大家講
Stop ~~~
同關注下順手轉發都唔太好
(個人認為姐)

kekeneko 發表於 20-10-27 12:34
不過,媽咪自己share 係200幾人嘅group, 而個group嘅人都係嚟自4方8面,佢呢個電子世代,common sense 應該 ...

我都明好多家長想比人睇自己小朋友有幾今叻,唔叻錄得唔好都唔會流出啦
但她地可能唔了解網路世界運作模式係好似病毒今傳播力驚人姐

today20078 發表於 20-10-27 14:30
岩呀
我收到太多轉發 所以想同大家講
Stop ~~~
你就好, 咁多朋友
我都想睇幾段呢啲片參考吓學吓嘢

cheriedglau 發表於 20-10-27 11:25
其實家長都要小心d share,如果你話privately share 比朋友,佢再forward,真的朋友有問題,但如果你share ...
啱呀!Whatsapp群組係咁問人哋攞個人資料,真係要小心啲,都唔知佢要來做乜!

PJ媽咪 發表於 20-10-27 15:15
啱呀!Whatsapp群組係咁問人哋攞個人資料,真係要小心啲,都唔知佢要來做乜! ...
惟有自己好好保護自己資料,因為實在阻不到有d admin的過份要求。有d Admin可能只是為了防止記者入group才會收些少証明,但問到過咗一個火位似乎就不太正常了,況且,做家長做到禁得閒,其實佢不如搞個time management talk去幫下大家
‹ 上一主題|下一主題