用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教大家,覺得九真如何?校風好嗎?謝謝! ...
樓主: qqkkChivas
go

請教大家,覺得九真如何?校風好嗎?謝謝! [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-11-24 10:17
十分認同呀!真係睇住"九真"成長和成熟。我哋班jm都係早年時睇好九真可以上到B1英中行 ...
我相信大部份人講起真光就只會諗起大坑真光或者油麻地真光, 而九龍真光俾人感覺係"二奶仔"甚至係"你入唔到油麻地真光先至會去九龍真光啫!" 但事實上九龍真光係一間好學校, so far我見過既老師同埋校長都對教育好有熱誠, 對學生又好.
我仲好記得去交自行表格嗰陣無論係校工或者老師都非常有禮貌, 反而某間不見經傳既所謂B1學校 (非九龍城區) 既老師居然串過碼頭咕喱!

PuffyBobby 發表於 20-11-24 13:42
我相信大部份人講起真光就只會諗起大坑真光或者油麻地真光, 而九龍真光俾人感覺係"二奶仔"甚至係"你入唔到 ...

這點十分認同,"九真"的校長和老師們都十分親切有禮,去過幾次的簡介會與她們傾談也感受得到,我身邊啲jm們都好喜歡九真,大家都十分明白九真是好學校,有的更是以111資態填選,只是學校班主任多嘢講,總叫人不需咁急揀住,可留待大抽獎才填都未遲,e+應該搏啲B1a或B1b等等學校先,講真,我哋彩佢都傻,當年入咗九真嘅,現在咪一樣入到大學讀緊書。不過,e+啲新jm們就無當年咁易入九真了,她們十分羡慕。

YmOra 發表於 20-11-25 10:56
這點十分認同,"九真"的校長和老師們都十分親切有禮,去過幾次的簡介會與她們傾談也感受得到,我身 ...

真光創校150周年, 電影:熱血合唱團

https://youtu.be/7egSIkH_ljU

YmOra    發表於 20-11-27 07:44
‹ 上一主題|下一主題