用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 deleted
樓主: heily123
go

deleted   [複製鏈接]

ume 發表於 20-10-20 10:30
其實後悔是無用的,倒不如諗下點幚個小朋友。
講真,個個小朋友能力不同,有啲可以早啲教佢識多啲去考小學 ...

迷思係家長見人哋個B真係三個月大就食到糊仔,就認為個個小朋友都要

“你睇人哋食得幾開心,快啲食呀,唔食聽日無得食,仲講咩將來的負面影響”

可能誇咗d, 但方向大致係咁

Dybala 發表於 20-10-20 10:05
係呀
睇得呢度多真係會覺得一係有錢到afford到國際學校/去外國升學, 一係就父母係神津舊生, 又信埋教, 如果 ...

香港窮人生不生子 都是「_ 街」。。。
https://www.upmedia.mg/news_info.php?SerialNo=48612

香港作為 alpha city 已經機會好多
如果係排名後面的,落差更大
好多人生在福中不知福
https://en.wikipedia.org/wiki/Globalization_and_World_Cities_Research_Network

fwstides 發表於 20-10-20 10:37
迷思係家長見人哋個B真係三個月大就食到糊仔,就認為個個小朋友都要

“你睇人哋食得幾開心,快啲食呀,唔 ...

最傻既家長係迷信有錢人啲小朋友唔會追唔上。
其實除非你真係窮到連生存都成問題,否則好多事就係選擇。再講如果你用心企仰小朋友既角度去教仔,你就會明白,如果比錢搞得掂既,就絕對不會是問題。

hkgra 發表於 20-10-20 09:07
回覆 creambun 的帖子

中學未有特別的打算,但想佢讀英文中學,始終到時讀degree課程,無甘吃力~所以諗緊英小 ...
英小的迷思
不必考慮太多小學的教學語言,應該總體考慮整體的教學質數,學習氣氛,朋輩等等。英文相對來講最容易,日常生活中也最容易搵到所謂的“語境”

如果擔心英中適應問題,其實去升中版已經可以見到,通常大家緊張一輪,之後絕大部分都可以各安其位。朋友囡中小,最唔喜歡英文,實在冇辦法,應付校內考試的英文程度。當然小朋友本身成績好好,也肯努力讀書。
升中去咗沙田受歡迎英中,初初做暑期功課,真係喊,因為完全冇學過英文數學,唔識。

之後知道要儘快適應,自己睇YouTube, Khan Academy, 2個星期左右,已經適應咗英文數學,開學後好快跟到。

另一位同學中小升中入神校,第一次測驗英文閱讀理解幾乎唔合格。發奮圖強半個學期,學期尾追到入top set, 拎獎學金。

當然例子中的同學都屬於學習態度好好,主動勤力的好學生。不過,我想講的重點是,小學教學語言只是選校中的一個考慮因素,其他綜合考慮。英文相對中文,或者學習態度來講,最易追。

回覆樓主:

再講,有錢人好多時唔係只係用錢去解決問題,簡單講,人地可能成家人既興趣係睇書,閑事會分享最近有咩好書。普通家庭可能仲講緊劇情和邊個明星做緊咩!
這些家庭環境的不同,對小朋友成長學業都會有不同既影響
或者唔應該把焦點放在有無錢上,反而應該諗下,係自己可有的資源下可以做到啲咩

b3410 發表於 20-10-20 09:11
我哋之前就係做咗1)
其實係後知後覺,如果依家從新選擇,唔知是否堅持到?

現在嘅社會同教育制度同以前有好大分別。教育又走向貴族化,向上流的機會比以前更困難。例如如果想入DG, 好多年前平民百姓可以抽入去。變成直資你可以考入去。但係外來小六學生想考入的機會已由以前兩班變成只剩一班。咁好多家長唯有谷幼稚園小朋友升小一時考入去,否則機會越來越渺茫。現在放手讓小朋友跟隨自己步伐成長,慢慢發力再追,相信呢個決心要非常之大。

回覆 b3410 的帖子

謝謝你既分享

creambun 發表於 20-10-20 13:43
現在嘅社會同教育制度同以前有好大分別。教育又走向貴族化,向上流的機會比以前更困難。例如如果想入DG,  ...
但其實亦唔需要非君不嫁吧?

zaba 發表於 20-10-20 14:12
但其實亦唔需要非君不嫁吧?

只是其中一個例子。最重要是父母的心態。如果一心讓子女自由發展就要保持這心態到最後。

zaba    發表於 20-10-20 14:44

b3410 發表於 20-10-20 12:44
英小的迷思
不必考慮太多小學的教學語言,應該總體考慮整體的教學質數,學習氣氛,朋輩等等。英文相 ...

其實,係存在迷思 或 不存在迷思~~~

回覆樓主:

後悔?要搵幼稚園嗰時妳自己唔知架?無做資料搜集?如果家長本身都咁懶,其實小朋友讀私讀卷,結果都係一樣。(emoji)

有冇人可以俾意見我?
小朋友有25分入名津小,純粹想適應小一冇咁辛苦,咁我卷幼加外補(中英先)係咪較實際? 因為心儀嗰間私幼下年轉做劵幼。

回覆樓主:

名幼就有一班學生無offer

myhappylife 發表於 20-10-20 15:30
有冇人可以俾意見我?
小朋友有25分入名津小,純粹想適應小一冇咁辛苦,咁我卷幼加外補(中英先)係咪較實際? ...
佢自己轉有乜關係,同一間學校,費事轉來轉去

簽名被屏蔽

讀中小或英小都無問題,不過,要從小補住科英文~~~

相反亦然~~~

超級奶爸爸 發表於 20-10-20 14:56
後悔?要搵幼稚園嗰時妳自己唔知架?無做資料搜集?如果家長本身都咁懶,其實小朋友讀私讀卷,結果都係一樣 ...

其實你態度又唔洗咁差嘅,我承認當年我係無知天真,無諗過揀小學係咁玩法姐,當年只係憑住宗教信仰理念,而家咪知囉。當年只做幼稚園資料蒐集冇睇小學資料,我絕對唔係懶,只係太遲先知道。
你都幾無禮貌幾無品,有需要咁樣講個小朋友?

超級奶爸爸 發表於 20-10-20 14:56
後悔?要搵幼稚園嗰時妳自己唔知架?無做資料搜集?如果家長本身都咁懶,其實小朋友讀私讀卷,結果都係一樣 ...
確實係超無品嘅回應

cherriequeen 發表於 20-10-20 21:22
確實係超無品嘅回應

如果係無品,就直接同版主檢舉。我就唔明有啲家長成日喺度賴呢樣頼嗰樣,小朋友讀私幼同卷幼,都要家長同步努力架啦!無free lunch架!讀卷幼跟唔到,無可能到出去面試先知架?如果有跟開,K2知道跟唔上就自己教或者外補,而家先黎講後悔會唔會有啲好笑?與其咁得閒打編懺悔文,不如而家努力做好啲,花多啲時間教導小朋友好過啦!

minichong28    發表於 20-10-21 10:20

超級奶爸爸 發表於 20-10-20 21:42
如果係無品,就直接同版主檢舉。我就唔明有啲家長成日喺度賴呢樣頼嗰樣,小朋友讀私幼同卷幼,都要家長同 ...

其實你講得好啱,好有道理,講事實把刀係插得太應,客氣D講大家會容易接受D
‹ 上一主題|下一主題