用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想幫姪女問幼稚園
go

想幫姪女問幼稚園 [複製鏈接]

姪女一家住喺長沙灣,嚟緊升讀幼稚園,想問區內有冇邊間幼稚園冇咁大壓力🙏🏽
   0    0    0    0

dear_jack 發表於 20-10-18 13:46
姪女一家住喺長沙灣,嚟緊升讀幼稚園,想問區內有冇邊間幼稚園冇咁大壓力🙏🏽 ...

咩叫無壓力?好多時係家長自己比壓力自己。
朋友A小朋友,幼稚園K1教10以內拆數。
朋友B小朋友識Phonics,識blending。
到時你又會比較,又會擔心。

你嘅心態係happy嘅,讀谷校都可以讀得好happy。(利申: 小朋友讀好谷嘅幼稚園)

你嘅心態係比較,成日擔心嘅,Happy 幼稚園都可以好唔happy. (我有朋友就係咁,幼稚園嘅程度適中,又happy,但她又擔心自己小朋友落後。)

piglover 發表於 20-10-18 18:06
咩叫無壓力?好多時係家長自己比壓力自己。
朋友A小朋友,幼稚園K1教10以內拆數。
朋友B小朋友識Phonics, ...

有D好谷嘅學校會成日搵家長傾偈,要求小朋友返學前要做定乜乜物物/追交功課etc,樓主本身想冇壓力,好自然想避開以上學校。好少人心態想happy school但走咗去谷既學校情況就好似你想食西餐,做咩無端端去日式餐館,到最終只能夠點沙律

lavender_mum 發表於 20-10-18 19:12
有D好谷嘅學校會成日搵家長傾偈,要求小朋友返學前要做定乜乜物物/追交功課etc,樓主本身想冇壓力,好自然 ...

我小朋友讀人地口中好谷嘅幼稚園,但完全無你講嘅情況。

唔會話要返學前要做定乜乜乜,反而叫家長唔好預先教定,話學校會教。

好多人成日道聽塗說,其實,問用家才是最實際。

多嘴講一句,點解唔係小朋友父母緊張D,佢地自己就應該要做功課搵學校啦,根據自己女兒性格或者未來打算,再集中幾間學校,問用家,會更清楚D。始終小朋友只系你侄女唔好咁擔心啦~(多嘴一句而已,唔好介意。)

piglover 發表於 20-10-18 21:37
我小朋友讀人地口中好谷嘅幼稚園,但完全無你講嘅情況。

唔會話要返學前要做定乜乜乜,反而叫家長唔好預 ...

香港所謂谷既學校相信唔止一間,我就唔敢講自己知道哂每一間既情況,更加冇可能親身讀晒咁多間,所以都係聽身邊嘅朋友分享。而且網上世界根本就好大機會俾人亂吹水,邊個先係真正用家都係疑問
其實樓主嘅問題都好straight forward,俾咩地區 + happy school。可惜我不熟呢區,俾唔到啲有用意見

小朋友有讀譚華正夫人幼稚園,保良局嘅,我見比同區幼稚園冇咁大壓力,D老師又有愛心,成日好似一家人甘,小朋友學到野又番學番得開心

回覆 fongannie 的帖子

Thanks!想問下有冇得參觀架?姐係開放日果啲

回覆 dear_jack 的帖子

嚟緊好似24號有開放日,可以去睇睇

dear_jack 發表於 20-10-18 13:46
姪女一家住喺長沙灣,嚟緊升讀幼稚園,想問區內有冇邊間幼稚園冇咁大壓力🙏🏽 ...

可以考慮吓基督教服務處李鄭屋幼兒學校,全日制,尤其適合雙職父母。

‹ 上一主題|下一主題