用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家對這幾間學校有什麼comment?邊間好D ...
樓主: Hh107
go

[英國] 大家對這幾間學校有什麼comment?邊間好D [複製鏈接]

回覆 myliemama 的帖子

英國寄宿學校種類繁多,各適其適

回覆 beastiebistro 的帖子

Hi, pls help to give some comment for the below schools.

1) d'Overbroeck's College
2) Merchiston Castle School, Edinburgh

3) The Leys School
4) Norwich School
5) St Peter's School

Plan to attend the Year7 on next year.
亞仔現讀直支小學, 成績中上, 喜愛游泳踢足球, 但性格算內向

Many Thanks.

回覆 orca-nn 的帖子

我盡量講我知嘅(其實好多間喺第啲帖都講過)。

首先都係要問返家長你想要啲乜,有冇篩選嘅策略。傳統英式寄宿?學業緊要啲?運動?音樂?平衡啲?完全無好難俾到有用嘅意見,但可以俾啲基本嘅比較你參考。

你個list都有啲奇怪,可能因為無條件篩選下搵出嚟嘅。因為有啲係寄宿學校,但Norwich係day school,要另安排home stay,好難直接比較。啲學校又天南地北,Merchiston仲喺蘇格蘭,地點上又無乜consistancy。

先假設你想搵傳統英式寄宿體驗,咁Norwich直情唔使講,因為無boarding。
- d'Overbroeck's(~650學生,大約300boarders包weekly)
- Merchiston(~430學生,大約290boarders)
- The Leys(~580學生,大約280boarders包weekly)
- St Peter's York lower school以前好似叫St Olave's融入返之後我唔知有幾多boarding位,但之前比例唔夠10%。就算senior school都係得25%到。
對我個人嚟講,想搵傳統英式寄宿體驗,應該盡量揀大間啲多啲full boarders少啲香港/中國人嘅學校。喺你個list嚟講,Merchiston比例高啲但學校算細。The Leys同d'Overbroeck's都有一半到勉強算ok。St Peter's除非加咗新宿舍(都幾大工程)我諗都唔會多得過而家好多比例算低。

大校多啲人互動,多啲人一齊玩,多人啲自然設備配套都多啲,科目都多啲揀。細校就多數Pastoral care做得好少少,因為人少啲,啲老師staff易啲識晒睇晒啲學生。呢個你要自己取捨。

唔知你係咪跟城市選擇,基本上全部都係近大town嘅,d'Overbroeck's喺Oxford市中心(係OIC系列學校)設施(尤其係體育設施)應該相對少啲。The Leys喺Cambridge中心,但設施就比d'Overbroeck好啲啲。Merchiston喺Edinburgh雖然細,但體育設施齊備,係傳統運動強校。St Peter's喺York都係運動強校。其實撇開Norwich係day school,都係運動強校。但係我想講(雖然我唔肯定關唔關你揀選條件事),間學校喺Oxford,Cambridge,Edinburgh同入唔入到呢啲大學完全無關係亦唔應該係選擇條件。

最後講Past results(因為我又係講過好多次,成績/排行榜只係reflect對上嗰一年嘅學生成績,同學校嘅學術增值能力無乜直接關係),list上面嗰啲都算接近。可能Norwich同St peter's輕輕高啲啲,Merchiston相對低少少。

唔知幫唔幫到你。建議都係盡快自己draw up一啲篩選條件,同小朋友家人傾吓,再決定。

Deleted

回覆 麵包 的帖子

其實唔知你嘅要求/篩選條件好難就咁俾意見。因為你係報Y12,所以首先要知你究竟對寄宿體驗嘅要求。其實Y12去得兩年,期間仲要準備考試同報大學等等,體驗寄宿生活嘅時間會少咗好多(但唔係無呀吓)。咁你係想小朋友都起碼有兩年試下定係唔care呢?運動重唔重要呢?音樂呢?你會唔會覺得排名高就等於你個小朋友自動就會成績好呢(當然我咁問得就梗係覺得無關啦)?

我盡量講下我個人嘅意見。我就覺得去得英國讀寄宿,就算得兩年都好,都盡量享受下傳統寄宿體驗。俾我就揀大間,多full boarders,少香港/中國人嘅學校。

- 咁我先篩走Berkhampsted。1800人學校得60個boarder,毫無寄宿體驗可言。
- 其實我都唔會揀Caterham,太多香港/中國人,講完。
- 篩剩三間,Repton同Christ's Hospital歷史悠久啲。
- 講寄宿,CH(~900人,差不多800個full boarder)最合條件,Repton(~600人,大約420個full boarder)都揀得過,Lancing(~600人,350個boarder包weekly同flexi)我就唔會揀。
- 咁剩低兩間,CH校風比較嚴啲,校服比較特別啲,學校算gated community,即係唔特別近town,無咁多誘惑。Repton就算同town一街之隔,雖然個town都唔係大。睇吓你小朋友有無自制能力,容唔容易distracted。

以上係我個人嘅考慮。

如果學校排名係最重要考慮嘅話,咁揀Caterham啦。

謝謝beastiebistro 回覆,

Sorry 因不是 boarding,是找 day place,所以主要選一些不太細少的 town,首先不要 chur的學校,要平衡啲,原本agent有建議考 Epsom College 但怕就算考到之後應付唔嚟又變回HK式校院生活(死谷)。

現已報考:
1. d'Overbroeck's School Oxford;
2. Merchiston Castle School Edinburgh;
3. Clifton College Bristol
其實以上學校算不算 non-selective 呢?
小兒比較喜歡Maths and Science 科目,以上學校合適嗎?

Thanks a lot.

回覆 orca-nn 的帖子

Ok,我諗我咁睇。

d'Overbroeck同Merchiston應該算slightly selective,比Clifton我諗會selective多少少,但我諗未至於好chur。Merchiston似乎數理科目配套最好,而d'Overbroeck就各科比較平均。但係我相信三間都唔會教衰你小朋友,唔應該太大影響。

要平衡要運動我諗d'Overbroeck未必啱喇。之前講過佢喺正Oxford入面,體育設施唔係咁齊備,係比較「讀書」嘅靜態學校。反而Merchiston同Clifton係呢方面就設備選擇齊全好多,兩間都係運動強校(不過係強Rugby,所以足球就係minor sport)。

純熟個人意見,希望幫到你少少。

Thanks for your help
‹ 上一主題|下一主題