用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家對這幾間學校有什麼comment?邊間好D ...
樓主: Hh107
go

[英國] 大家對這幾間學校有什麼comment?邊間好D [複製鏈接]

回覆 Yeahp 的帖子

除非報名費負擔太大,否則我覺得應該試。

揀啱你小朋友嘅學校啦。成績唔錯又喜歡運動,試吓我母校Rugby School啦。傳統英國名校(係local人都覺得係嘅名校),九大公學之一(450年歷史),但香港無乜人講,因為唔鍾意同agent合作。就算真係要睇成績/排行榜,Rugby都係中上游唔失禮。但係小朋友絕對會得到多過淨學術嘅回報。

另一間香港少人講嘅(又係唔鍾意同agent合作嘅)係Marlborough College,我個得都underrated㗎。

跟住揀間適合嘅Non-selective做back up。

我個人意見。

beastiebistro 發表於 20-10-20 16:23

除非報名費負擔太大,否則我覺得應該試。

非常感謝建議
多謝推介Rugby 同Marlborough 。見到呢兩間主要係boarding schools, 而我們target day place, 所以有好多好學校報不了。

其實Rugby係有day students嘅。不過Rugby確實主要係寄宿學校,day student只佔少過20%(但都有100零個)。

beastiebistro 發表於 20-10-20 15:24
回覆 20020116 的帖子

咁要睇睇你所講嘅係咩名校喇。恕我得罪啲講句,某啲香港家長agent吹捧嘅所謂名校( ...

你都識得講啦,香港agent吹捧嗰啲,歷史又未必悠久,咁即是唔符合我“經得起時間歷練”呢個要求啦。

回覆 20020116 的帖子

非常抱歉,我無意質疑你嘅選擇,反而非常同意你講要揀老字號嘅傳統寄宿學校。

我其實想寫俾一眾過於依賴agent或者太過盲目相信坊間朋友口傳吹捧所謂名校嘅家長,希望佢哋做多啲功課先選擇。

寫得唔好,請見諒。

beastiebistro 發表於 20-10-20 17:59

其實Rugby係有day students嘅。不過Rugby確實主要係寄宿學校,day student只佔少過20% ...

謝謝你  
請問如果20%是day student, 對溶入boarding students 會有困難嗎?
學生主要係純樸活潑的嗎?
謝謝

上堂、玩運動、CCF、學會活動一定一齊玩,我唔覺得融入係問題。Rugby仲剛剛起好咗新嘅day boy, day girl house dining facilities,超靚(因為Rugby係少量堅持傳統House dining嘅寄宿學校)。

整體Rugby學生都係比較陽光外向,如果我唔係一心要齋校,一定揀返。(當然我有偏見啦

beastiebistro 發表於 20-10-21 12:57

上堂、玩運動、CCF、學會活動一定一齊玩,我唔覺得融入係問題。Rugby仲剛剛起好咗新嘅d ...

想請教boys or girls only schools 比較Co-edu 好處

一向讀開男女校, 去英國讀齋校難適應?

回覆 1992英语baby 的帖子

我個人會summarise(我聽過嘅意見)如下:

齋校好處
- 建立brotherhood/sisterhood
- 少啲異性distraction
- 有家長會擔心女仔喺男女校嘅「安全」問題

男女校好處
- 世界大趨勢
- 早啲學習同異性相處,提升社交技巧
- 女仔比男仔早熟(尤其是低年級),可以刺激某啲男生發憤

除咗呢啲之外,我唔覺得有好大分別。當然每間學校有自己特色又有啲quirks第啲學校未必有。

而我正正係因為1同2選擇齋校。

beastiebistro 發表於 20-10-22 14:40

我個人會summarise如下:

我覺得男女早熟時間不同,男仔科學數學sports 興趣大過arts, history, drama, languages .  同一班上堂可能有阻大家進步.  

好多寄宿學校由Y9已經開始acaedimic streaming,每科根據唔同程度分set教學。再加上小班教學,負面影響唔大,有冇正面影響見仁見智。(我個人覺得分咗set後影響好微,我只係歸納意見。所以我自己揀學校無考慮呢個factor)

beastiebistro 發表於 20-10-20 15:27
回覆 o000o 的帖子

唔會喎,Wells Cathedral早過Berkhamsted 500年創校,係全英國最古老學校之一... ...

請問你知不知那一間比較多機會打羽毛球呀
thks

回覆 lee2046 的帖子

都有啲學校有gym,裡面可以打羽毛球。但好專注,好高水準嘅我真係唔知喎,喺英國始終唔係主流運動(雖然英國都出幾多羽毛球手)...

搵到呢間,不過係day school。開咗羽毛球專門訓練學校,不過我諗未必係你杯茶。
https://www.webberindependentschool.com/webber-school-of-badminton

lee2046 發表於 20-10-22 18:25
請問你知不知那一間比較多機會打羽毛球呀
thks

馬上想到Badminton School.  講下笑

1992英语baby 發表於 20-10-22 19:35
馬上想到Badminton School.  講下笑

哈哈

beastiebistro 發表於 20-10-22 18:42

搵到呢間,不過係day school。開咗羽毛球專門訓練學校,不過我諗未必係你杯茶。

thks

o000o 發表於 20-10-20 15:17
樓主小朋友入邊個年級? 4間風格都幾唔同,我自己都有了解過,呢幾間學校都算唔錯。
應該Berkhamsted 最傳 ...

我個仔下年入Year 9
就係矛盾緊揀成績好啲,定係caring 多D嘅Happy School.
我見 Berkhamsted 成績幾好,感覺上是否老師教得好,所以成績好。不過少宿生,宿生好似大部份係華人,怕day sch 小朋友走晒,會悶,同埋怕學校會冇乜活動 after sch / weekend , 怕他只在宿舍打機。 但近親戚屋企
Monmouth 好似成績都幾好,不過遠,在Wales 。
Wells 音樂出色,仔對音樂又有興趣,又好似幾好。
Mount Kelly 嘅outing activity 又好似好正,好多野外活動,亞仔睇完個MK特輯,超鍾意,不過成績就好一般。

Hh107 發表於 20-10-23 18:51
我個仔下年入Year 9
就係矛盾緊揀成績好啲,定係caring 多D嘅Happy School.
我見 Berkhamsted 成績幾好, ...

係咪全部都比咗offer?
‹ 上一主題|下一主題