用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 St Mary Calne vs Benenden
go

[英國] St Mary Calne vs Benenden [複製鏈接]

知道都係好學校。有冇家長可分享兩間學校嘅特點?要考慮嘅地方?

6    0    0    0

回覆 my_kid 的帖子

主要分別係St Mary's Calne係超細校,缺乏設施,gym同swimming pool都要借人嘅,Benenden就設備齊全。St. Mary's理科強,Benenden較平均。

回覆 beastiebistro 的帖子

St Mary’s Calne 係細校,約360人,Benenden 就中型,約550人,但講設施,其實大家差唔多,地方當然Benenden 大啲,但設施就各有一啲較新。St Mary’s Calne個Sports Center應該係學校嘅,不過要開放一定時間俾local community, 類似安排好似其他學校都有(Badminton?), 2018先完成,不過CLC個Sports Complex就豪華啲😅,雨個我都參觀過,CLC個壁球場尤其靚

St Mary’s Calne每一年級有自己嘅boarding house, Benenden 嘅boarding house就各個年級學生都有。兩校都係鄉郊,St Mary’s Calne 近Calne town Center, 有些少店舖,Benenden 就近只有一兩間pub同郵局。兩校設施差唔多, St Mary’s Calne boarding ratio約八成,Benenden 原本係100%full boarding, 不過最近有啲改變,好似將會唔係全部full boarding.

回覆 LWTLI 的帖子

完來CLC個Health and Fitness Centre 都有public and corporate membership, 我估可能係政府規定

回覆 LWTLI 的帖子

CLC以致好多學校都有㗎,應該係幫輕下營運費用(唔係又轉嫁落學費度)。

好似香港都有好多學校泳池都要租俾啲泳會,因為皮費太重。

你 target 邊級? SMC 中五開始有單人套房。 SMC對所有學生都好有要求,每星期5.5日課,好多時要上到5,6點。 怕辛苦呢間未必適合。
SMC有自己 gym 同泳池,係呢三四年落成的。上年仲落成左個花園。學校雖然細,樣樣都叫有。

至於邊科強弱,好depends當時學校老師的 quali...我唔知現在師資點樣,早兩三年,、學校唔少 oxbridge畢業的老師,真係教得好好。 不過私校老師,轉校都轉得密,好少會在同一間學校做好多年。
SMC通常要早1.5-2年前報名。

比你哋會揀邊間?

回覆 wloi 的帖子

Y10 Y11 係單人房冇套廁,Y12 Y13係單人套房😊我女今年Y8, 好忙好多活動但唔辛苦,重好開心添,我估Y10先開始「辛苦」。另外今年重有新圖書館剛落成

我揀咗啦😅

LWTLI 發表於 20-10-17 21:10
回覆 wloi 的帖子

Y10 Y11 係單人房冇套廁,Y12 Y13係單人套房😊我女今年Y8, 好忙好多活動但唔辛苦 ...

我女只讀過SMC sixth form...所以我只知sixth form的情形

my_kid 發表於 20-10-17 21:10
比你哋會揀邊間?
我女sixth form 讀 SMC ..佢無後悔,話好彩當時 '的'起左心肝轉校。

回覆 wloi 的帖子

我同意你之前講過話同學影響令佢哋自己都有要求,我個女「自動波」咗好多

樓主target邊年?兩間都要早報名(兩年或以上最好)

LWTLI 發表於 20-10-17 21:18
回覆 wloi 的帖子

我同意你之前講過話同學影響令佢哋自己都有要求,我個女「自動波」咗好多 ...
我女當年初初轉校時,有d 功課佢覺得無聊唔做,結果,老師晚上帶埋d功課上佢房,話一齊做。 不過呢位老師都唔知仲有無在學校教。

已經有offers 嗎?兩間都比較少International students , 而且接近full boarding , 有很好的寄宿生活!

回覆樓主:

兩間學校都叮噹馬頭(A level A-A* 6x-7x%)
兩間都已報咗。一間剛收左offer. 諗緊使唔使等埋另外一間...

CherylChloe 發表於 20-10-17 21:25

已經有offers 嗎?兩間都比較少International students , 而且接近full boarding , 有 ...

謝謝。近full boarding都係我報名考慮嘅因素。。

恭喜,兩間都係好學校。SMC我覺得樸素啲,比較down to earth, pastoral care做得非常好,如果低年班去完全唔使擔心。 Benenden 就比較所謂posh一啲,不過呢個可能係我個人感覺所以未必啱

恭喜哂,我決定咗唔等了,唔想煩!
‹ 上一主題|下一主題