用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 因 Covid 19 的去留
go

[英國] 因 Covid 19 的去留 [複製鏈接]

現在西南部及南部都入Medium concern , 北部重災區 , 東中部高危,東南亦係Medium concern 点攪呀?各位請再給點意見,我仔2021 apply year 7 已經開始考入學試,上述區份全部有apply校。
   2    0    0    0

醒目開學勳章

admiral1008 發表於 20-10-17 09:55
現在西南部及南部都入Medium concern , 北部重災區 , 東中部高危,東南亦係Medium concern 点攪呀?各位請 ...

相信明年會有疫苗,若果擔心, 可以遲兩年再考Year 9

canterlau    發表於 20-10-17 10:10

如果無急需過去,遲一年睇定啲D先,咁细個如果要隔離都好煩

俾我唔會去,直到呢個疫情全球都過去。

太細唔去住,大學應該可考慮

admiral1008 發表於 20-10-17 09:55
現在西南部及南部都入Medium concern , 北部重災區 , 東中部高危,東南亦係Medium concern 点攪呀?各位請 ...

Y7 真係細。

我仔y9 , 13 歲。 我講下我自己, 呢兩個多月真係煎熬。 我已經好多個晚上訓唔到, 學校一個電郵講有疑似。我就兩三日無得訓。 學校之前day students 有確診, 之後14 日又訓得唔好。 前兩個禮拜阿仔有鼻水, 我又訓唔到,每日等阿仔發信息。 唔係唔安樂。 又唔想俾佢壓力, 盡量順其自然。

我地過去開學時未爆發, 如果已經爆到依家咁我唸我地未必會送。

Y7太細個了

我女y8,今年九月過去,一個小鎮,得四百人嘅學校,我不擔心,只有佢自己做好防疫,戴好口罩就可以了,放學可以係校園玩,困係學校,我覺得安全,而且佢過得好開心,我就更覺得決定係啱,係香港佢無嘢做就只有打機,而家無人管都唔打,得閒就打羽毛球,藍球,同同學一切玩,多好

香港都有疫情,而家只有返學放學,地方少,無咩地方比佢伸展,明白家長會擔心,我都會擔心,要睇下你小朋友性格,參考

hiddenhero 發表於 20-10-17 13:08
Y7 真係細。

我仔y9 , 13 歲。 我講下我自己, 呢兩個多月真係煎熬。 我已經好多個晚上訓唔到, 學校一 ...

不必太擔心吧,他們一個人會學識好好保護自己

hiddenhero 發表於 20-10-17 13:08
Y7 真係細。

我仔y9 , 13 歲。 我講下我自己, 呢兩個多月真係煎熬。 我已經好多個晚上訓唔到, 學校一 ...

明白你心情,我囡囡 yr.1 都皎潔咗好耐,兩個月瞓及食唔好,係人見到我都話我瘦咗!孫子有護人照顧嗎? 有備药物孩子帶去以便不時之需? 做足個人衛生保持社交距離,感染會比較低!

SmileSmileSmile 發表於 20-10-17 13:26
不必太擔心吧,他們一個人會學識好好保護自己

好努力放鬆。 好多時見佢打返來都好開心。 知道佢好鍾意, 咁又覺得值得既。 所以呢幾年去留學真係心力交瘁

sunny.moon 發表於 20-10-17 13:27
明白你心情,我囡囡 yr.1 都皎潔咗好耐,兩個月瞓及食唔好,係人見到我都話我瘦咗!孫子有護人照顧嗎? 有 ...

我同我老公既父母都好擔心。 我仔同我媽感情好, 日日問我, 我都唔敢講疑似, 確診這類既野。 一路都係話好好, 好好。 佢好努力學識whatsapp 打電話, 發信息。 佢話要自己問。

回覆樓主:

我女嗰級星期一有宗疑似,學校馬上啟動隔離,全級留在房中上online, 直至星期四証實虛驚,才回復正常課堂。我父母見英國疫情嚴重,日日都問我亞女嗰邊點,我都會報喜不報憂,自己擔心就好了,唔想公公婆婆都替佢擔心。

Y7得11歲,我會待疫情明朗化先再安排,因為疫情影響,好多野不能確定,未攪嘅就唔好攪住,免自己心煩!Y9過去都唔算遲丫

仲有 , 個腦好累。 唸完exeat, 唸half term break, 唸完half term , 唸term break, 跟著唸隔離, 唸機票, 唸到時開唔開到學.........個腦無限loop。

hiddenhero 發表於 20-10-17 13:45
好努力放鬆。 好多時見佢打返來都好開心。 知道佢好鍾意, 咁又覺得值得既。 所以呢幾年去留學真係心力交 ...

孩子比我們想像的更叻

hiddenhero 發表於 20-10-17 14:40
仲有 , 個腦好累。 唸完exeat, 唸half term break, 唸完half term , 唸term break, 跟著唸隔離, 唸機 ...
係呀,我女以前讀中學,我都覺得呢d好煩。 又要搵 host family又要搵機票回港。唔好話宜家有疫情。
讀左大學就少好多煩惱。

wloi 發表於 20-10-17 17:07
係呀,我女以前讀中學,我都覺得呢d好煩。 又要搵 host family又要搵機票回港。唔好話宜家有疫情。
讀左大 ...

我仲有好耐先到大學, 呢兩年睇怕都係咁。 好彩既係阿仔都好適應, 如果無疫情佢應該梗享受。 多元化活動另佢好有魄力

hiddenhero 發表於 20-10-17 17:27
我仲有好耐先到大學, 呢兩年睇怕都係咁。 好彩既係阿仔都好適應, 如果無疫情佢應該梗享受。 多元化活動 ...
其實英國宜家日日2萬幾個confirmed case 都係低報,因為好多人都唔做測試。
我女大學今日 matriculation, 不過佢間宿舍大爆,無預佢地,話下學期補返,堅無奈。

今日宿舍出左 white list...Year 1...100+人,得十幾個人在 whitelist,可以自由出入,其他人在房養病或隔離。我女之前驚會被隔離、買左唔少罐頭同即食麵。

Year 2都有confirmed cases, 不過更多人中左重感冒,一樣出唔到宿舍。 我女話去d 學會,d入一聽到佢係邊間宿舍都先窒一窒。 我安慰佢,過多兩星期,你間宿舍應該好安全。

謝謝各位朋友的寶貴意見。

你們仔仔囡囡有冇打咗流感針先過英國?
‹ 上一主題|下一主題