用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學校距離求問,麻煩大家給意見
樓主: Nancy871015
go

學校距離求問,麻煩大家給意見   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 20-10-17 17:45
唔明?女校多過男校,自然扣入或插入機會比男校多,分散投資。另一方面,收生準則或取向是要去到被揀到的階 ...

供求問題,雖然供嘅量係多,但要同求嘅量去比較吧。女校雖然係多,但佢哋仍有大量學生可以去選擇。中學又點同小學呢,中學學生已經有能力可以跨去較遠地方上學,活動範圍闊好多~~~~~~

mcl203 發表於 20-10-17 17:51
供求問題,雖然供嘅量係多,但要同求嘅量去比較吧。女校雖然係多,但佢哋仍有大量學生可以去選擇。中學又 ...
前輩,唔好忘記,我的資訊都新鮮既,阿大剛升中又係插班生,阿細雖則經驗少啲,但都圍繞灣仔區

PTL_L 發表於 20-10-17 17:58
前輩,唔好忘記,我的資訊都新鮮既,阿大剛升中又係插班生,阿細雖則經驗少啲,但都圍繞灣仔區 ...

你由用家角度出發,另外位網友和我由學校角度出發,係完全唔同角度去睇件事,唔關區或幾耐嘅事吧~~~

mcl203 發表於 20-10-17 18:03
你由用家角度出發,另外位網友和我由學校角度出發,係完全唔同角度去睇件事,唔關區或幾耐嘅事吧~~~
...

話當年,叩門津校校長面試中話,你小朋友咁多ECA,似乎佢上咗小學要減活動,小學同KG唔同,唔好令佢哋太忙。代表乜,時間囉,長距離車程一樣係會影響,唔係每位校長都唔關注嘅~~~

BTW,都係睇返學校取向,可以有校長重視,亦可以唔認為重要,無絕對答案~~~

mcl203 發表於 20-10-17 18:09
話當年,叩門津校校長面試中話,你小朋友咁多ECA,似乎佢上咗小學要減活動,小學同KG唔同,唔好令佢哋太忙 ...

可能之前的訊息你睇得唔太清楚,我想帶出是,小朋友的能力比住址更重要,唔代表住址唔係考慮之列。

但過門不入名津小,主要問題我認為出於能力上,又講清楚啲,唔係小朋友唔叻,只係對手更叻。

PTL_L 發表於 20-10-17 18:14
可能之前的訊息你睇得唔太清楚,我想帶出是,小朋友的能力比住址更重要,唔代表住址唔係考慮之列。

但過 ...
最後果點就係我唔同意既地方。K3 小朋友可以有幾叻?係好多野加埋既綜合考慮

考唔到 / 叩唔入,最常見既自我安慰方法:
一定係揀地址
一定係揀父母職業
一定係揀名幼

NNbaby 發表於 20-10-17 18:25
一定係揀地址
一定係揀父母職業

如果只係呢d便好了
容易解決

fwstides 發表於 20-10-17 18:48
如果只係呢d便好了
容易解決

你喺EK耐啲你就會明

cafeva 發表於 20-10-17 18:22
最後果點就係我唔同意既地方。K3 小朋友可以有幾叻?係好多野加埋既綜合考慮 ...
認同同事實是兩回事,相當年,當我小朋友只是幼稚園階段,曾經都天真過,但當識朋友,考dgs得,扣mary又得,扣sppcs都得,你就會知道k3小朋友有幾叻?
名津小校長同我哋講,北角私幼的小朋友質素愈來愈高,可想而知,k3小朋友的差異會起邊?另外,我幫緊一對名幼的幼稚園生補習,我夠膽講,佢哋既學習能力,如運算、認字、串字等,最少到一年級下學期的能力。先講明,我唔認同揠苗助長,但小朋友唔係我既,我惟有配合,但亦令我眼界大開。

一定係揀地址
一定係揀父母職業
最緊要是對外解釋時可大條道理,邊有人會同朋友講,是我小朋友唔夠人爭,所以過門不入。

PTL_L 發表於 20-10-17 19:03
認同同事實是兩回事,相當年,當我小朋友只是幼稚園階段,曾經都天真過,但當識朋友,考dgs得,扣mary又得 ...

北角私幼?蘇浙,高主教?~~~

mcl203 發表於 20-10-17 19:46
北角私幼?蘇浙,高主教?~~~
高記

cafeva 發表於 20-10-17 18:22
最後果點就係我唔同意既地方。K3 小朋友可以有幾叻?係好多野加埋既綜合考慮 ...

K3小朋友走在別人嘅前面,只可以講係階段性領前,開心吓都好嘅~~~

一定係揀地址
一定係揀父母職業
你估小朋友好多cert 勁D,定係父母有張哈佛沙紙有用D
難怪咁多人覺得自己果個係神童。

PTL_L 發表於 20-10-17 19:47
高記
試下問讀緊spccps既朋友,佢地應該講到比妳知最勁既kinder係邊D

cafeva 發表於 20-10-17 20:18
難怪咁多人覺得自己果個係神童 ...

自己果個係神童...

正正是父母的盲點

cafeva 發表於 20-10-17 20:20
試下問讀緊spccps既朋友,佢地應該講到比妳知最勁既kinder係邊D
我只是直述事件,回答問題。

我當然知k3學生要叻可以有幾叻,但而家叻嘅小朋友實在太多,唔只一兩間學校。

報小學時唔駛交父母cert架喎,咁學校點知呀?當然睇小朋友啦就算父母想show off,都要小朋友過到頭轉先,咁先有機會起校長、主任面前show off 既。

神童論。當年有位KG同學仔,升小考咗入DBPS,當年面試,正常見2次就完,另一位家長轉述,佢見咗4次,見極都爭啲啲,7月仲未得就話唔收了,我哋話吓,點解咁好嘅,答話佢係舊生嘛。另一位太細個唔收,明言出年再嚟必收,結果下一年當然收咗,原來佢爸爸係舊生。同學仔果年男仔25%入DBPS,另外25%入SPCPS,當中不少實力雄厚~~~

當年又八卦問校長,點解正校咁多入SPCCPS嘅,副校相對少啲,答話我都唔知,可能舊生瓜~~~

所以學術超前?佢哋都係出名教得淺嘅KG~~~

‹ 上一主題|下一主題