用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學校距離求問,麻煩大家給意見
樓主: Nancy871015
go

學校距離求問,麻煩大家給意見   [複製鏈接]

cafeva 發表於 20-10-17 09:49
曾经有女仔見尖咀女校校長,校長第一句就話你住新界返學好遠喎!父母點解释收左會搬屋都無用,最后無收。 ...
地址一早在app form,若是主要原因跟本唔會有得見校長

PTL_L    發表於 20-10-17 12:14

cafeva 發表於 20-10-17 11:46
結論同你相反我覺得係關事既
另一間姐妹學校收,即証明佢.能力無問题!

要睇對手,咁點解釋spcc收而dgs唔收?spc收而ls唔收?姐妹學校既名冇尖沙咀女校咁top,我都係上ek先知姐妹學校係邊間?對手能力都唔同。

cafeva 發表於 20-10-17 10:28
原来要咁答!

不過,佢話俾我聽佢識條呀蟲係入面~~~

ar_mak 發表於 20-10-17 10:56
<港鐵南港島線的由來>

面試官:你住官塘,點黎南區返學?

我教咗啦,若佢啲同學問佢你C機嚟接你呀,答係呀,佢哋係晒果度,10分鐘一班車㗎~~~

MrBeast 發表於 20-10-17 12:06
重點是:自己車

可能,另一重點係:佢太太係家庭主婦,可以幫學校做好多野。當年考小學,有位專業考學校同事教路,千祈要話媽咪唔使返工~~~

不過,我哋無理佢。又不過,似乎係有學校係有偏向易啲搵義工~~~

回覆 Nancy871015 的帖子

放鬆啲吧,咁緊張會影響情緒,繼而影響屋企人同小朋友。如果你係考直私,住邊我諗真係唔係一個好決定性的問題,但你寫你住南區千尺獨立屋去報南神,可能有啲幫助,但住得個度,你自然有人幫你啦。

好多私校都有去全港的校車,我知蔡仔友、培僑基本上全港都到。
我女而家讀更個間,都有好多人坐校車放學,我見佢班應該60-70%,家長接走個啲,好多都坐地鐵,但講更只少都坐四五個站。

所以你的擔心應該可以放埋一邊。直私可以話係精英制啦,佢地重點搵啱佢地個套的人,住邊返學要幾耐你自己諗。我都係住新界西,日日樓下六點幾就有校車出發,六點十我等巴士,已經見不少校車坐滿學生經過,去德望的,去九龍塘的,咩都有。

我覺得唔影響,有offer既學校港島九龍都有(無考新界)
去in南區學校前,我已問定阿女點樣由地鐵轉N次車去,佢答得好熟練,可惜學校無問

個人意見:如果係津校叩門,校長問好正常,唔好入咗之後又嘈點解唔提供校巴去新界,因為津校本身就係俾住附近的小朋友,冇責任提供校巴去到勁遠俾你

至於直私,預咗港九新界都有人讀,小朋友掂的話,住邊唔會係校長 concern
正如 HR interview 請人,如果個 candidate 好outstanding, 佢住到北區西貢都會請

cafeva 發表於 20-10-17 11:46
結論同你相反我覺得係關事既
另一間姐妹學校收,即証明佢.能力無問题!

我都認同可能係有影響嘅,會有校長認為路程太遠會對小朋友返學有啲辛苦嘅,唔健康。當年嘅小學,叩門入嘅都係係學校附近地區,況且,申請人咁多可供選擇。中學就唔同,遠近都收~~~

MrBeast 發表於 20-10-17 12:09
地址一早在app form,若是主要原因跟本唔會有得見校長

咁校長唔多滿意佢既答案囉。如果佢見時講到小朋友玩Harp玩到出神入化,又或者個個週末同個天文台長老豆去觀星,咁個結果當然唔同啦。
又個個校長取向都唔同。尖咀我信係

肯定唔收果D係無得見校長既

PTL_L 發表於 20-10-17 12:14
要睇對手,咁點解釋spcc收而dgs唔收?spc收而ls唔收?姐妹學校既名冇尖沙咀女校咁top,我都係上ek先知姐妹 ...
spccps 同dgjs 收生取向幾唔同。
實際係點衹有當年校長先知…… 衹係以我認識既尖咀女校應該係會有影響既。

回覆樓主:

聖心住得近好過遠

cafeva 發表於 20-10-17 11:40
個女仔最後入另一間,殊途同歸

另一間易叩少少,都聽過幾個朋友女叩到紅磡但叩唔到尖沙咀,對手問題

NNbaby 發表於 20-10-17 13:14
另一間易叩少少,都聽過幾個朋友女叩到紅磡但叩唔到尖沙咀,對手問題
尖沙咀有無得見?

cafeva 發表於 20-10-17 13:18
尖沙咀有無得見?

有兩個有得見,唔同屆,點知最後都係唔得

回覆 Poyau 的帖子

女個幼稚園同學住北角讀聖私

mcl203 發表於 20-10-17 12:43
我都認同可能係有影響嘅,會有校長認為路程太遠會對小朋友返學有啲辛苦嘅,唔健康。當年嘅小學,叩門入嘅 ...
前輩,係咪應該睇邊類小學呢?香港四通八達,我阿細學校,遠至青衣、沙田都有,難道因為遠而唔收?阿大小學,我哋都係唔同區,但一樣被收插班,所以影響小朋友最大既應該是學習能力,地址影響細好多。
當年阿細扣灣仔男直津,second in見校長時,佢第一句就問,你哋住得唔近喎,點返學呀?我話自己送又得,坐褓姆車又得,因為我返part time,結果過門不入。校長話,因為多old boys仔要收番,唔好意思,呢個階段未必有位俾小朋友。老實講句,如果我阿細top到不得了,根本一見就收,洗咩同我講唔好意思......

PTL_L 發表於 20-10-17 13:31
前輩,係咪應該睇邊類小學呢?香港四通八達,我阿細學校,遠至青衣、沙田都有,難道因為遠而唔收?阿大小學 ...

可能+會有,當然唔係指100%~~~

tummypooh 發表於 20-10-17 13:29
回覆 Poyau 的帖子

女個幼稚園同學住北角讀聖私

北角去中環都算遠?~~~

cafeva 發表於 20-10-17 12:57
spccps 同dgjs 收生取向幾唔同。
實際係點衹有當年校長先知…… 衹係以我認識既尖咀女校應該係會有影響既。 ...

你是指已退休的尖沙咀校長?還是由紅磡轉去尖沙咀的現任校長?
‹ 上一主題|下一主題