用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問一下 課外活動 , 或 Physics Olympiad /IMO 之類有 ...
樓主: calendula
go

請問一下 課外活動 , 或 Physics Olympiad /IMO 之類有助入讀大學 [複製鏈接]

Radiomama 發表於 21-9-24 07:03
謝謝分享,其實我仔都係target 海外,不過最近跟他説不如都報本地的大學做個保險。
你仔想去邊,英國?以 ...

佢之前話想去英國,而家打算揀加拿大。
其實我仔真係話想試報牛劍㗎,都係我唔好,以前無想過佢會出國讀書,所以就算收怕太貴我都未必供得起,唔想真係收到時無得讀,再加上英國經濟麻麻,將來就業唔理想,所以唔打算報

好彩我仔都好乖,佢揀啲無咁貴嚟讀

gracelam 發表於 21-9-24 06:48
有晒明確目標  

而且輕輕鬆鬆入試場, 考DSE無乜壓力, 相對一分都不能少的考生, 心情及精神狀態已經 ...

你都講啱咗,阿仔有同我講,佢話既然唔駛咁高分就穩入,佢可以唔駛比自己咁大壓力,但我就同佢講成績跟自己一世,點都好盡力做好佢,將來回望都唔會後悔,連我好朋友都鼓勵佢,而且阿媽我又無佢咁叻,我绝對以佢為榮㗎 ,當然佢學校嘅老師都唔會放過佢啦

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-24 07:40
佢之前話想去英國,而家打算揀加拿大。
其實我仔真係話想試報牛劍㗎,都係我唔好,以前無想過佢會出國讀書 ...
有無獎學金可以申請?

cafeva 發表於 21-9-25 18:23
有無獎學金可以申請?

有,但係都要有心理準備先,無咁大個頭唔敢戴咁大頂帽,申請倒當然好,申請唔到都有準備唔駛擔心無得讀。

回答番樓主個問題,個人覺得XX Olympiad之類的活動,要成為HK team 一員,對考美國的大學才有作用。至於香港的大學,還是看公開試成績,又或得校長推薦。
‹ 上一主題|下一主題