用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問一下 課外活動 , 或 Physics Olympiad /IMO 之類有 ...
樓主: calendula
go

請問一下 課外活動 , 或 Physics Olympiad /IMO 之類有助入讀大學 [複製鏈接]

October. 發表於 21-9-22 10:42
我仔中同,有UST Bio Olympic獎,佢DSE Best 5取23分,但中文2左,入唔到8大,現在讀緊副學士,個獎對佢冇 ...

介唔介意分享一下唔面試都收係邊科?是否分數分也高出收分很多?

October. 發表於 21-9-22 13:37
PG 報外國大學好重要,而香港應該得MBBS有CO, 中大醫科7科40分淨係面試前咁易提下,冇實牙實齒俾CO,我仔小 ...
當然唔一定係。但假如40分係以下情況,可能interview機會都無!

Chinese

5**

Eng

5*

LS

5*

Math

5*

BAFS

5*

Chem

Bio

小鹿揀學校 發表於 21-9-22 14:44
校內成績咁好都冇船免學費?
有船,但佢9粒*, 仲差1粒*先有4年學費全免(如果我冇睇錯)。

October. 發表於 21-9-22 15:32
有船,但佢9粒*, 仲差1粒*先有4年學費全免(如果我冇睇錯)。
9粒* = best 6 有 39分 ….

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-22 14:45
你好似講緊我仔
佢須然唔算好叻,不過暫時學校比佢嘅 PG, Best 5 係32,7科有44,估算佢應該夠分 ...
你仔好勁好犀利!有小小建議,雖然佢呢刻話唔中意醫,但興趣存在變數,既然PG咁高分,點都IN 左2大醫先,攞左CO冇損失。

小鹿揀學校 發表於 21-9-22 15:39
9粒* = best 6 有 39分 ….
係, 佢冇讀醫。

October. 發表於 21-9-22 15:43
你仔好勁好犀利!有小小建議,雖然佢呢刻話唔中意醫,但興趣存在變數,既然PG咁高分,點都IN 左2大醫 ...

多謝,不過唔會啦,佢高中都唔㨂 Bio,完全無興趣,心儀係水泡呀

P1001S 發表於 21-9-22 14:58
介唔介意分享一下唔面試都收係邊科?是否分數分也高出收分很多?

Poly PT, BEST 6/34分, PT係要面試(起碼今年要,往年我唔知),我點解知呢?因為有人BEST 6 / 40分,排PT第三位都要去PT面試。

October. 發表於 21-9-22 15:58
Poly PT, BEST 6/34分, PT係要面試(起碼今年要,往年我唔知),我點解知呢?因為有人BEST 6 / 40分,排PT ...

先謝謝你。PT 醫護類正常必要面試。居然不用面試也收。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-22 15:47
多謝,不過唔會啦,佢高中都唔㨂 Bio,完全無興趣,心儀係水泡呀
...

興趣要緊!
你仔叻,又對該科有興趣或者抱負,真係可以化“水泡科為神奇”,闖出自己天地啊!是2022 dse嗎?努力啊!

我孩子話佢d同學mbbs又真係無乜邊個無讀bio,好似個個都讀咗。無讀又真係讀得辛苦(因為有興趣都一定會有讀,無讀就多數都興趣不大)。

回覆樓主:

回樓主,
Olympiad類的,我覺得考海外大學有幫助,但真係要做到港代表先寫得落去cv。 如果話只係入到screening玩過第一二回就無乜用。
而考hk嘅大學 ,真係公開試分數為王,好直接。

Augesttime 發表於 21-9-22 21:39
興趣要緊!
你仔叻,又對該科有興趣或者抱負,真係可以化“水泡科為神奇”,闖出自己天地啊!是2022 dse嗎 ...

謝謝回覆,我仔係來年 DSE 考生。

其實幾年前都有同囝囝討論過呢個問題,如果成績唔錯但去選讀一啲收分好低嘅學系,會唔會比人覺得好傻呢?我同囝囝都覺得有啲攪笑,不過所謂水泡只係人哋覺得啫,事實亦有啲叻人修讀喎。如果阿仔自己喜歡而出路又唔錯,我唔介意人哋點睇,都會支持佢行自己想行嘅路。

...

我識唔少人讀醫,高中時都冇讀Bio,所以呢方面不用擔心,不過當然興趣係最重要  

...
興趣係要行先,冇興趣唔會讀得好. 做醫生是一個較有地位既專業,但講到"錢", 香港真係行行出狀元(以后就唔知啦),  我有親戚讀工程, 依家生活不知幾好.
想讀醫療, 最好中學TAKE Bio, 我聽d讀醫療學生講過, 佢地有一科"生理學"(=中學BIO), 個"心臟圖"複雜過中學BIO好幾倍,如果完全冇BIO底, 會辛苦d.

洋蔥頭媽咪    發表於 21-9-23 19:24

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-22 14:45
你好似講緊我仔
佢須然唔算好叻,不過暫時學校比佢嘅 PG, Best 5 係32,7科有44,估算佢應該夠分 ...

你囝囝同我囝一樣,對醫科0興趣. 雖然DSE 分數夠入醫科,但佢對science/engineering 有興趣多啲,最後去咗英國讀大學.

洋蔥頭媽咪    發表於 21-9-23 18:48

saetang 發表於 21-9-23 09:05
我識唔少人讀醫,高中時都冇讀Bio,所以呢方面不用擔心,不過當然興趣係最重要  
...

就算真係讀都唔太擔心科 Bio 嘅,不過我仔真係無興趣,佢對數學、physics 、電腦先最感興趣。

我發覺上一代家長都好想孩子讀醫讀 Law ,但好多時似乎係家長一廂情願多。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-23 18:57
就算真係讀都唔太擔心科 Bio 嘅,不過我仔真係無興趣,佢對數學、physics 、電腦先最感興趣。

我發覺上 ...

想請教你仔仔會報咩學系?科大、港大、中大各有什麼特點?

Radiomama 發表於 21-9-23 23:05
想請教你仔仔會報咩學系?科大、港大、中大各有什麼特點?

我仔考慮緊可能會出國升學,最终尚未決定,在港就會報三大,好大機會會報 CS 。

至於各大有咩特點,視乎你報咩科同心理質素。個人覺得科大就出名 chur ,工程就港大佔優少少,理學就中大好啲。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-23 23:46
我仔考慮緊可能會出國升學,最终尚未決定,在港就會報三大,好大機會會報 CS 。

至於各大有咩特點,視乎 ...

有晒明確目標

而且輕輕鬆鬆入試場, 考DSE無乜壓力, 相對一分都不能少的考生, 心情及精神狀態已經好唔同。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-23 23:46

至於各大有咩特點,視乎 ...

謝謝分享,其實我仔都係target 海外,不過最近跟他説不如都報本地的大學做個保險。
你仔想去邊,英國?以佢咁好的成績,可以試牛劍。
‹ 上一主題|下一主題