用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求有關考 St. Paul Boy 意見
樓主: Sosiusiu
go

求有關考 St. Paul Boy 意見   [複製鏈接]

醒目開學勳章

02413124 發表於 20-10-20 12:44
回覆 王家爸爸 的帖子

UK G5
起碼啦,講真russell grp某啲大學排名仲低過浸大,唔通真係為咗浸鹹水咩

2jkidsfather    發表於 20-10-20 17:58

cafeva 發表於 20-10-20 14:58
如果讀科技野一定去美國好D啦.
傳統科目就無乜所謂
讀醫科一定留港添科技的確美國領先好多。

IloveJJ 發表於 20-10-20 16:46
好似係計再上一年既稅單架喎!即刻辭職都唔得

我只知係小五暑假發生,最後真係經fa 入左

如要出國,SPC 的同學比較多會去英國

cafeva 發表於 20-10-20 12:38
有無今年最新經驗? 美國會唔會難左?
今年美國、英國幾間名校都可以揀上網課,夠勤力可能可以兩邊同時讀。

b3410 發表於 20-10-20 14:51
美國未必難咗,因為少人去爭。不過,對華人的態度有D...唔知將來會點。睇你夠唔夠膽去搏
...
從身邊朋友仔女既申請情況睇,美國出名啲既學校係容易咗,英國出名啲既學校係難咗(之前差1分先meet到CO,好多時都會放,今年全部唔得)。

王家爸爸 發表於 20-10-21 08:57
今年美國、英國幾間名校都可以揀上網課,夠勤力可能可以兩邊同時讀。 ...
朋友仔讀美國網課,半夜上堂,日頭拍拖,真係善於時間管理。

b3410 發表於 20-10-21 09:13
朋友仔讀美國網課,半夜上堂,日頭拍拖,真係善於時間管理。
可能明年先可能去上實體課。

王家爸爸 發表於 20-10-21 09:26
可能明年先可能去上實體課。

可能明年一家大細先可能去上實體課~~~

b3410 發表於 20-10-20 16:19
讀醫科一定留港添科技的確美國領先好多。
深港融合之後情況可能會變,到時暨南、華僑大學畢業既香港人醫生可能可以喺香港執業。

b3410    發表於 20-10-21 12:05

王家爸爸 發表於 20-10-21 11:03
深港融合之後情況可能會變,到時暨南、華僑大學畢業既香港人醫生可能可以喺香港執業。 ...

我亦相信,隨著國安法實施,國內醫學專材來港助檢測之後,香港今日所謂既神科,幾年後好大機會變成閒科

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-10-21 13:21
我亦相信,隨著國安法實施,國內醫學專材來港助檢測之後,香港今日所謂既神科,幾年後好大機會變成閒科
其實真係想探討下香港既未來....作為家長應該點樣安排小朋友之後條路點行呢? 見步行步? 去外國讀書唯一出路?

hkpapa852 發表於 20-10-21 13:21
曾幾何時,工程都神神地,但係我哋幫啲美資、日資去大陸教啲當地工程,減輕香港工程既工作負擔。大陸工程師學識咗設計之後,好多工程類工作就去咗大陸。我估其他行業都會慢慢依循呢條路徑。

Sosiusiu 發表於 20-10-21 13:33
其實真係想探討下香港既未來....作為家長應該點樣安排小朋友之後條路點行呢? 見步行步? 去外國讀書唯一出路 ...
睇小朋友既目標

Sosiusiu 發表於 20-10-21 13:33
其實真係想探討下香港既未來....作為家長應該點樣安排小朋友之後條路點行呢? 見步行步? 去外國讀書唯一出路 ...

又咁講,醫生幾時都需要,只係日後可能多咗好多廉價勞工嚟爭,風光不再

至於律師,當普通法唔知仲係咪適用時,真係唔知出路如何

金融業嘛,問吓國家金融機構鍾唔鍾意請香港人先啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-10-21 15:22
又咁講,醫生幾時都需要,只係日後可能多咗好多廉價勞工嚟爭,風光不再

至於律師,當普通法唔知仲係咪適 ...

當行行都無得撈,咪又係變返醫護,老師 公務員呢啲跟point加人工嘅最吃香。

kimlam953 發表於 20-10-21 15:43

當行行都無得撈,咪又係變返醫護,老師 公務員呢啲跟poi ...

回歸賣菜賺錢多過打工既年代乎?

hkpapa852 發表於 20-10-21 16:16
回歸賣菜賺錢多過打工既年代乎?

要租金減到好低先得

或者網上賣菜吧

‹ 上一主題|下一主題