用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Eastborne College Year 12
go

[英國] Eastborne College Year 12   [複製鏈接]

有冇JM聽過?是傳统寄宿學校?香港學生多嗎?成績又如何?如Shrewsbury 或 Bromsgrove會怎選擇
   3    0    0    0

有聽過,但好似冇乜討論,league table亦都唔見資料。

回覆 luckyangel 的帖子

EC算係中size傳統寄宿型學校,650人,有差不多50%boarders(但包weekly)所以唔算高比例。應該得大約10%overseas boarders所以我估香港/中國人唔多。EC好似pastoral care都做得唔錯,non-selective所以都唔好預排名會好高(不過排名真係唔好睇得咁重啦)。好似數理科目比文科強少少。
其實Eastbourne係一個好舒服嘅海邊城市,都多local度假客,不過無Brighton咁大同咁旺。(我當年guardian就係住Eastbourne,個個half term 都要去住。不過去親都好大風同凍所以冇游過水

計歷史就冇得同Shrewsbury或者Bromsgrove比喇。我個人着重宿生比例所以都會揀Shrewsbury或者Bromsgrove先。或者EC可以係一個backup choice。

beastiebistro 發表於 20-10-14 21:07

EC算係中size傳統寄宿型學校,650人,有差不多50%boarders(但包weekly)所以唔算 ...

Thanks for your advice. Very clear and detailed.

beastiebistro 發表於 20-10-14 21:07

EC算係中size傳統寄宿型學校,650人,有差不多50%boarders(但包weekly)所以唔算 ...

我見B agent 有提過依間學校,不過我想問什麼是non selective?

回覆 kct18 的帖子

即係收生時,成績唔係最仲要考慮。大家經常討論UKISET要幾多分先收嗰啲就係selective。Selective學校因為收生揀學術成績高嘅學生,咁多數最後「盤數」靚啲,排名高啲。之所以我話排名高嘅學校未必係高增值嘅學校。

beastiebistro 發表於 20-10-15 06:25

即係收生時,成績唔係最仲要考慮。大家經常討論UKISET要幾多分先收嗰啲就係selective。 ...

咁請問睇什麼去收生?

Interview,學生興趣,student mix學校認為需要補充啲學生(可能係運動,可能係音樂,可能係國際生比例等等)。

只有香港人/中國人先事事以學術行先,大把英國學校可能揀個開朗活潑英文溝通能力好但成績次啲嘅,都唔揀內向靜態potential參與度低但成績好啲嘅學生。

所以有啲家長話ukiset幾多分都考唔到,但係低分啲嘅朋友又得,其實真係唔奇。對某啲學校嚟講成績根本只係學校其中一個考慮,比重亦未必最高。 咁我當然唔係話你「滿江紅」都會入到好學校啦,不過條條都係「火箭」又未必贏晒。

luckyangel 發表於 20-10-14 19:47
有冇JM聽過?是傳统寄宿學校?香港學生多嗎?成績又如何?如Shrewsbury 或 Bromsgrove會怎選擇
...

Eastbourne College 2019 Results

https://www.eastbourne-college.co.uk/academic/exam-results/

請問那些係依類學校,而又值得揀選的學校?

當學校係non-selective或者有啲係"slightly" selective嘅時候,排名邏輯上就唔會係最高(因為佢會收唔同level嘅學生,有啲可能增值到有啲增值唔到,結果都會影響整體成績以致排名),咁你覺得係咪值得揀選呢?

其實所謂嘅排名榜中游嘅學校好多都好好,或者好嘅傳統學校排名唔係最高嗰浸,選學生都有自己考慮,通常都非常認真做interview。

我認為好多時家長攞唔到offer係歸咎ukiset(或者其他test)成績唔好,但係其實可能係其他原因學校唔揀,家長亦唔會知(其實係有法子知嘅,只要自己報唔經agent直接同學校溝通,我有朋友就直接email學校話好心儀想知點解唔收,學校亦好有心覆我朋友話佢小朋友interview弱咗少少,所以unfortunately收唔到)。

每間學校收生考量都唔同,無一個統一地方可以查閱。我係憑我自己做嘅research分享。其實有啲資料都可以indicate到間學校算唔算selective嘅。睇吓佢set Y8個Common entrance requirement喺邊就大約知。好似例如Shrewsbury, Repton呢啲,其實CE pass mark係50倒,50分香港fail咗好耐啦,但佢已經夠入學門檻喇,咁咪可以估佢non-selective或者slightly selective。

呢個係我嘅意見,sorry長咗啲。

beastiebistro 發表於 20-10-15 08:54

當學校係non-selective或者有啲係"slightly" selective嘅時候,排名邏輯上就唔會係最高 ...

多謝你就真,今年有你在BK真好,比咗好多意見我地這些準備唔充足的家長!
因為小朋友成績普通,ukiset成績又唔係果啲又8又9的分數,但oral & listening總算流利,面試時都有問有答,但要做到好有passion,又未到依個水平,所以selective school自問無咩機會,只好搏吓有無機會入到些 non selective 而又增值能力高的學校,請問有什麼建議?

千祈唔好咁講。research我橫掂都做咗,我又係過來人,不如同大家分享下,睇吓可唔好以幫到手。

Shrewsbury我見到你都有考慮,有間叫Stowe school無乜人講,都係老牌傳統寄宿,應該non-selective (or slightly selective),可以睇睇。另外有Culford School,或者Ampleforth College都可以睇下。

beastiebistro 發表於 20-10-15 10:08

千祈唔好咁講。research我橫掂都做咗,我又係過來人,不如同大家分享下,睇吓可唔好以 ...

多謝竟見,我研究吓先!

請問如果Eastbourne 同Lancing比較,係咪都會揀Lancing ?
我最重視是校風好,學生比較純樸友善,對成績/分數唔會好chur同比較,多活動&運動,校長老師開明caring ,對成績有要求但唔會係咁谷。
謝謝

回覆 Yeahp 的帖子

我諗都睇想要啲咩。

如果比較大少、boarder人數、full boarder比例確實差唔多。

如果比較香港中國人學生數量,我可能揀EC。Lancing同Bromsgrove啲agent係咁推,都預咗多東方人。

如果比較香港家長熱門啲咁Lancing啦,我估十個家長八個都唔識EC。

如果比較Ranking咁Lancing啦。但Lancing都係selective school,所以可能都唔到家長揀。我諗Lancing chur過EC。

我個人意見,希望幫到忙。

Lancing唔洗考試,如果考咗ukiset而你又唔介意比£200報名費,Lancing係無任歡迎你報名,阿仔話Lancing的interview 好敷衍,老師好趕時間吓!可能阿仔根本唔係佢target,不過你肯比錢申請,就算冇位,都收咗錢先,來者不拒!

beastiebistro    發表於 20-10-15 12:59

kct18 發表於 20-10-15 12:56
Lancing唔洗考試,如果考咗ukiset而你又唔介意比£200報名費,Lancing係無任歡迎你報名,阿仔話Lancing的in ...

Lancing 甘無良甘缺錢?一直無改善。

Lancing都有講過係waiting,不過家長願意比,學校又願意收!
其他學校就老實啲,如果佢哋都滿晒quota,見你成績又唔係特別勁,都唔建議你報名,但係Lancing來者不拒,學校又覆agent 話可以報名,令家長有錯覺以為有機會,interview後聽返阿仔咁講,我感覺自己係一條水魚

回覆樓主:

我無考Ukiset, agent幫我問咗可考佢地另一個platform嘅考試,無提係waiting,所以我都有報!
‹ 上一主題|下一主題