用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 2021 - DSE 學生
樓主: LoveChild
go

[英國] UCAS 2021 - DSE 學生   [複製鏈接]

hyngok 發表於 21-2-18 03:41
收到KCL offer, 都要睇中文同LS
其實前倫大既學院都睇,一般需要3或者以上。

想問吓, 是否仍有大學未放OFFER?
是否在2月25日之前, 未有任何OFFER, 即可以用EXTRA 程序申請大學學位?
如果有部份OFFER, 有部份大學未回覆, 是否要繼續等?

LoveChild 發表於 21-2-19 11:38
是否在2月25日之前, 未有任何OFFER, 即可以用EXTRA 程序申請大學學位?
如 ...

每間大學處理application速度有快有慢,加上疫情影響,部分人WFH, 未處理完係正常。

我孩子去年的情況,要等到4月初才收到最後一間大學的conditional offer。唔好擔心,繼續等。

LoveChild 發表於 21-2-19 11:38
如 ...
如果收咗倆間或以上offer。又係心儀大學。可以decline其它未俾offer的選項。
直接做firm 同insurance。早D揀宿舍。

否則,要等下。

注意: 放榜後,如果考試成績好過co要求。到時,你可以用adjustment再揀一間更好更心儀的大學。

1. 請教UCAS報五間,是否有conditional offer or reject的也會二月尾前知道?

2. 如果現在已有兩間conditional offer,是否需要回覆接受?或是待有DSE有result,meet到offer 後send給心儀學校便可?

謝謝!

bbpoon03 發表於 21-2-19 23:04
1. 請教UCAS報五間,是否有conditional offer or reject的也會二月尾前知道?

2. 如果現在已有兩間conditi ...

唔一定二月尾會知,大仔前幾年報有LSE 三月尾才出reject.

按去年經驗,所有大學要四月中左右出晒offer或reject.我哋要五月初左右回覆ucas accept 或decline offers

到時ucac同出offer的大學會發email通知考生。

如果你已經收到最心儀兩間大學的co。你可以withdraw或decline餘下三間。

直接把第一心儀大學放入 firm 的一欄。(一般co
條件高d)
另一間作次選 (co要求低d)

到dse放榜,要儘快上載成績。

成績達到firm大學的要求,該offer就變成unconditional.
usca同該大學會分别發取錄信。

如果成績差了一個半個grade,大學也可能會收。

如果result 超好,(高過上面co的要求) 你可以用adjustment再揀一個更好的uni

canterlau 發表於 21-2-20 00:01
按去年經驗,所有大學要四月中左右出晒offer或reject.我哋要五月初左右回覆ucas accept 或decline offers
...
萬一失準,firm 同insurance 倆間都唔收。還有clearing再揾另一間uni。到時要先同uni講好,再update usca
有d好uni也會入clearing。特別係揾海外生。

5月20號或之前出 offer

https://www.ucas.com/ucas/events/find/scheme/undergraduate/type/key-date

收到 5 個 offers 就回覆,6月10號前回覆

謝謝各位回覆,我同阿女講先(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆 canterlau 的帖子

多謝你既資訊啊~
請問交咗dse 成績後, 大學取錄信一般會係咩時間左右俾到學生?  想計劃一下起程時間....

收到Manchester 同Durham的CO,十五十六中,請JM俾些意見。謝謝

helencarl1314 發表於 21-2-26 17:25

多謝你既資訊啊~

去年我仔7月24號交DSE成績,8月11號收到UO, 21號接受offer後安排身體檢查。9月初收到CAS即預約做visa,9月中做visa快證,26號出發。
當然每間大學的處理時間會出入。

Brity 發表於 21-2-27 11:52
收到Manchester 同Durham的CO,十五十六中,請JM俾些意見。謝謝
恭喜恭喜。兩間都好uni。唔知係邊科。

兩間都好嗎? Psychology.  不知如何揀首選?

醒目開學勳章

elo1616 發表於 20-10-17 22:07
有 Agent 專辦Oxbridge/G5, 收費不算便宜, 我是用家,有需要可以PM你

請問可以PM我嗎?

醒目開學勳章

Gloriasogashiwa 發表於 21-2-27 15:12
去年我仔7月24號交DSE成績,8月11號收到UO, 21號接受offer後安排身體檢查。9月初收到CAS即預約做visa,9月 ...

請問是經 agent 嗎?

醒目開學勳章

Gloriasogashiwa 發表於 20-12-21 10:35
我仔中一已定下目標入中大,去年9月底有幾個同學申請去英國讀,佢突然又話申請,但一直懶懶閑。我去咗4間a ...

可以介紹果d agent 比我嘛?(emoji)

Brity 發表於 21-2-28 00:12

兩間都好嗎? Psychology.  不知如何揀首選?

我朋友都收到Durham Psychology offer (呢個係佢第二嘅選擇)
佢第一選擇係UCL Psychology with Education (Not reccive offer yet)

Mok426 發表於 21-2-28 12:00
我朋友都收到Durham Psychology offer (呢個係佢第二嘅選擇)
佢第一選擇係UCL Psychology with Education  ...
收到offer~恭喜UCL 的 offer 好像比較遲出
‹ 上一主題|下一主題