用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 2021 - DSE 學生
樓主: LoveChild
go

[英國] UCAS 2021 - DSE 學生   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-3-11 11:04
應該點揀,其實睇小朋友既性格。
即係指學習同考試模式適唔適合?

kaka01 發表於 21-3-11 11:11
即係指學習同考試模式適唔適合?
我只比較過我兩個小朋友有申請過既,Durham 比較 demanding;York 比較 dynamic,著重同學間既互動(佢哋叫 problem based learning),英文好有著數;牛劍難入,預咗唔得;喺二線大學中,UCL、LSE 比較出名,不過有要求中文同LS既成績;QUB 因為愛爾蘭既原因,多畢業生去歐洲揾食;其他既差唔多。

王家爸爸 發表於 21-3-11 11:03
上星期收到QMUL既email(小朋友無揀佢哋),佢哋話如果UCAS五間都無回覆,可以用UCAS extra申請佢哋。 ...

第一次見這情況,好有趣。請問:QMUL點知某人的申請?係米所有參與UCAS的大學,可以知道咩申請人在系統內?攞到佢地email address去宣傳?

王家爸爸 發表於 21-3-11 11:09
同其他科唔同,律師會有要求,每間大學法律課程既內容基本上一樣。反而教學方法有差異。 ...
If apply for LLB (Hon) in all Us?  Each U offers different options too.

王家爸爸 發表於 21-3-11 11:04
應該點揀,其實睇小朋友既性格。
請教, 讀IT有CO, southampton 讀foundation  及university of sussesx 讀大學如兩間都入到, 應該揀邊間?

王家爸爸 發表於 21-3-11 11:03
上星期收到QMUL既email(小朋友無揀佢哋),佢哋話如果UCAS五間都無回覆,可以用UCAS extra申請佢哋。 ...

請問怎知邊科有位?

TTEE1819 發表於 21-3-11 11:42
第一次見這情況,好有趣。請問:QMUL點知某人的申請?係米所有參與UCAS的大學,可以知道咩申請人在系統內 ...
我小朋友之前去唔同大學攞course prospectus,所以學校知道佢無報。

poonseelai 發表於 21-3-11 12:15
If apply for LLB (Hon) in all Us?  Each U offers different options too.
The options are largely the same.

minmin 發表於 21-3-11 13:34
請教, 讀IT有CO, southampton 讀foundation  及university of sussesx 讀大學如兩間都入到, 應該揀邊間?
...
如果 Southampton 係讀 foundation,Sussesx 係讀 Year One,我會建議讀 Sussesx;如果兩間都係 foundation 讀 Southampton 好好多。

王家爸爸 發表於 21-3-11 15:25
如果 Southampton 係讀 foundation,Sussesx 係讀 Year One,我會建議讀 Sussesx;如果兩間都係 foundation ...

因Southamton排名高好多,只是讀多年foundation.
但如Southampton 畢業,又會否比Sussex 優勝D? 就業机會等?

王家爸爸 發表於 21-3-11 15:20
我小朋友之前去唔同大學攞course prospectus,所以學校知道佢無報。

哦,明白明白。謝謝

minmin 發表於 21-3-11 15:37

因Southamton排名高好多,只是讀多年foundation.
Southamton 係好好多,不過都算係次一級既學校,所以反正都唔係一般僱主熟悉既大學。我既睇法係,不如讀間入到既,讀好佢,一級榮譽畢業;然後將慳返呢既錢,加上好成績,去讀好啲既碩士(Manchester,倫大既ICL、UCL、KCL之類)。不過最好問下小朋友自己既意願。

王家爸爸 發表於 21-3-11 16:13
Southamton 係好好多,不過都算係次一級既學校,所以反正都唔係一般僱主熟悉既大學。我既睇法係,不如讀間 ...

明白,謝謝

王家爸爸 發表於 21-3-11 16:13
Southamton 係好好多,不過都算係次一級既學校,所以反正都唔係一般僱主熟悉既大學。我既睇法係,不如讀間 ...
唔知依個想法,啱唔啱?讀law,英文要有番咁上下。
英文好,讀sussex ,博過first hons,再追番過master

英文一般,不如讀southampton的foundation。打好基礎。
southampton始終係羅素成員。
有d老板都好睇first degree係邊間畢業。

canterlau 發表於 21-3-11 23:39
英文好,讀sussex ,博過first hons,再追番過master
。 ...
如果英文唔好,其實讀 Law 會好辛苦,亦都好難有好成績,可能其他語言要求無咁高既科目會更適合。
好啲既 Law School 都睇 LNAT 成績,即使申請既大學無要求,其實考下,就大約知道小朋友適唔適合讀 Law。

另一個考慮因素係 lawyer 始終係跟師父既行業,將來返唔返香港揾食都係考慮因素。
如果返香港,其實邊間唔重要,最重要係香港三間 law schools 俾你讀 PCLL,然後利用中學網絡入行。香港某議員讀既係英國排名最差既(當年未係大學,相似VTC),都可以喺香港執業。但係佢中學始終係名男校,所以網絡好重要。
如果唔返香港,咁正如你所講,羅素成員應該好啲。無得靠中學網絡,只好靠大學網絡。

canterlau 發表於 21-3-11 23:39
。 ...

我的case? 是讀it 啊
仔英文Ok的,我就是有你的想法southampton出名D,D公司是否會buy多D。

王家爸爸建議好,但又要睇是否讀到master!

王家爸爸 發表於 21-3-12 08:29
如果英文唔好,其實讀 Law 會好辛苦,亦都好難有好成績,可能其他語言要求無咁高既科目會更適合。
好啲既 L ...

我孩子都巳報左 law 英文一般般!因為讀文科,佢又對其他有專業資格科冇興趣在冇選擇下揀 law,我都係搏一搏,真考唔到牌,有 law background 可以搵能容易啲呱!!

sunny.moon 發表於 21-3-12 10:45
我孩子都巳報左 law 英文一般般!因為讀文科,佢又對其他有專業資格科冇興趣在冇選擇下揀 law,我都係搏一 ...
我孩子的情況和你孩子差不多, 佢一心想讀 nursing, 但HKU, CU, PloyU的要求有点難度, 東华,明愛佢又不大願意, 商科又不喜歡, 所以UCAS報咗law.

kaka01 發表於 21-3-12 11:18
我孩子的情況和你孩子差不多, 佢一心想讀 nursing, 但HKU, CU, PloyU的要求有点難度, 東华,明愛佢又不大願 ...

你孩子好好多,有理科底揀文理都得!
‹ 上一主題|下一主題