用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 先簽一條龍直升中協議,明年7月再去其他學校扣門? ...
go

先簽一條龍直升中協議,明年7月再去其他學校扣門?

現在本女就讀一條龍學校可以直升中學,如果申請其他學校就要放棄直升一條龍中學,是否可以先簽一條龍協議先保留學位,等明年7月再去其他中學扣門?吾知道大家有沒有這方面經驗?謝謝

回覆樓主:

簽咗直升協議仍可以叩門

202009 發表於 20-10-14 14:45
現在本女就讀一條龍學校可以直升中學,如果申請其他學校就要放棄直升一條龍中學,是否可以先簽一條龍協議先 ...
叩門當然無問題
咁早要簽既應該係津校既龍校,莫非係瑪利?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-10-14 18:09
叩門當然無問題
咁早要簽既應該係津校既龍校,莫非係瑪利?
瑪利又簽得過

回覆 王家爸爸 的帖子

請問:假如真是瑪利,明年七月有哪些學校值得叩,而又有位呢?

手持瑪利,又係叩門階段,想叩邊間就邊間~~~

王家爸爸    發表於 20-10-15 09:17

olddream 發表於 20-10-14 19:14
回覆 王家爸爸 的帖子

請問:假如真是瑪利,明年七月有哪些學校值得叩,而又有位呢? ...

津校要明顯好過又真係冇乜,除非小學社交唔多開心,唔想齊上中學部。

回覆 王家爸爸 的帖子

請問:假如真是瑪利,明年七月有哪些學校值得叩,而又有位呢? ...
如果係瑪利,簽咗唔可以去考直資,DG/SPCC又唔收叩門,咁7月又的確唔知叩乜好?
津校可以試試叩MCS? 不過其實也不算太值得去

吾容易呀! 為左安心, 但又想更上一層樓, 出盡法寶, 孩子才是讀嗰個, 耍叩門筆試, 又要孩子去考, 孩子意願, 有無俾佢選擇呢? 萬一叩門失敗,妳 會失望嗎? 孩子會失望嗎?

202009 發表於 20-10-14 14:45
現在本女就讀一條龍學校可以直升中學,如果申請其他學校就要放棄直升一條龍中學,是否可以先簽一條龍協議先 ...

首要看龍中的級數先。

回覆樓主:

LHT都簽左

alsonl 發表於 20-10-14 22:43
LHT都簽左

LHT今年咁早?

往年係11月考完試先簽

其實好似LHT  呢類無呈分直資,簽咗更可放心任考直資同報自行,同津貼龍校係兩個世界。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 王家爸爸 的帖子

如果係我,我就安心讀瑪利;不過你可以試下MCS。

mcl203 發表於 20-10-14 19:19
手持瑪利,又係叩門階段,想叩邊間就邊間~~~
其實選擇唔多

王家爸爸 發表於 20-10-15 09:18
其實選擇唔多

最緊要有心,想叩咪叩下囉!~~~

hkpapa852 發表於 20-10-15 07:31
LHT今年咁早?

往年係11月考完試先簽
hkpapa, 小女剛有播道小一 offer, 學校一條龍上中學。請問呢類學校可唔可以小六升中時簽咗升龍中,然後再考出面直資?會唔會中學部知你出面考直資而取消學位呢?謝謝
P. S. 不參加自行或統一派位

kudon 發表於 20-10-15 11:17
hkpapa, 小女剛有播道小一 offer, 學校一條龍上中學。請問呢類學校可唔可以小六升中時簽咗升龍中,然後再考 ...

除咗津貼龍校,任何學校都無法因學生去考其它直資中學而DQ你直升資格(當然如果佢係直升考協議加埋呢項條款就無得講,但暫時未聽過有學校有咁做)

hkpapa852 發表於 20-10-15 11:21
除咗津貼龍校,任何學校都無法因學生去考其它直資中學而DQ你直升資格(當然如果佢係直升考協議加埋呢項條 ...
但係就算直升資格加咗呢項協議,然後再考出面直資,咁都係考到有 offer,自己原先間龍中才會知道對嗎? 定係一考出面直資原校就會知呢?

kudon 發表於 20-10-15 11:47
但係就算直升資格加咗呢項協議,然後再考出面直資,咁都係考到有 offer,自己原先間龍中才會知道對嗎? 定係 ...

咁都係考到有 offer,自己原先間龍中才會知道對嗎?

呢樣嘢真係唔肯定

但如果份協議加得呢樣條款,學校自然會諗辦法check

hkpapa852 發表於 20-10-15 11:55
咁都係考到有 offer,自己原先間龍中才會知道對嗎?
Thanks hkpapa