用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 彥彥媽咪, 可以分享一下嗎? (Pembroke, Scotch 同 Westm ...
go

[澳紐] 彥彥媽咪, 可以分享一下嗎? (Pembroke, Scotch 同 Westminster) [複製鏈接]

彥彥媽, 你好, 在其他的POST都見到你對Pembroke的分享, 我想請問一下,

女兒打算1年後到ADELAIDEYEAR11, 想讀CO-EDU,正在考慮Pembroke,Scotch Westminster:

(1)3間中學你有咩Comments?

(2)校風方面如何?? 點解其中1個仔都由Scotch轉埋去Pembroke?

(3)阿女鍾愛騎馬, ScotchCommunitySport (要坐校車去KirbyPark, 之後自己坐的士返學校

(30分鐘車程). PembrokeSportsEquestrian, Pembroke是在學校上的嗎?

謝謝你!!

4    0    0    0

回覆 kumamon1234 的帖子

見到你既問題, 讓我先想到另一問題: 先問, 點解要 Y11 先去? 是因為明年仍封關, 所以延到 2022 去讀 Y11?

因為 Y11 同 Y12 是中學最重要既兩年, 就似小學小五小六呈分試咁, 我一向不建議 Y11 先去 (香港都好少家長會比小朋友在小五時轉校, 除非現有既學校真太差) , 尤其不是本地學校轉來轉去咁, 而係去到另一地方, 當中有好多野要適應 (環境, 居住, 學制, 同學...之類), 對小朋友都是一個幾大既挑戰, 若你阿女不是讀開 IS 或少到外地既話, 而又要一個人走, 咁會或多或少影響佢在公開試既成績。

若只是想到澳洲讀大學, 阿女唔爭在 2022 讀埋個中六, 考 U 既 foundation or 直入大學好了,起碼香港也叫中學畢業哇。

但若你仍想, 咁我又講講你揀呢三間....是 agent recommendation?

1) 你 prefer boarding school 定也接受 homestay? 若你女不介意 homestay, I will recommend St Ignatius. 呢間 co-ed 成績也好的, 我唔揀因為我唔愛 homestay only
2) 你女想讀 IB 定 SACE (即南澳版 DSE), 因為若你要前者, 咁三間中得 Pembroke , Prince Alfred (呢間是男校), Mercedes 有, 南澳 80% 學校都只 offer SACE, 一係就佢間名公校 Glenunga 才有 IB, 但呢間會爭崩頭

若以校舍論, 最大最靚是 Scotch, 成個山頭都係佢, 我去親都可執到大橙大檸檬返去沖茶, 哈哈) 坐落南邊 , Westminister 在西, Pembroke 在東 (你爭北未揾到, hehe)

基本上, 除非阿女住 boarding, 否則你唔好想坐公車返, 南澳既公車你會搭到發火, 班次少也不準時, 個邊生活你無車搞唔掂, 運動....Scotch 有標準大球場, 但不會全在某學校, 個邊成日有聯校活動比賽, 地點在唔在該校不是重點, 學校會安排有校車車去既 (收返你錢之嘛) 仔佢地都成日有去 Scotch 樹比賽既

但我唔覺學校有馬你騎 (邊間都係), 應是出外到有馬術場樹學同玩咁, 我想學校不會養隻馬在佢地樹吧 (起碼我無見過) 在 Scotch 時都無見過

仔唔讀 Scotch 因為我見到佢地學習氣氛不及 Pembroke, 再者, Scotch 既 boarding house 十分麻麻, 8 人一房是我不能接受 (但你女若去時是 Y11 應會雙人或 even final year 是單人房, 因為要谷考試了)

Westminister 只接受成績達標同正常既學生 (AEAS 起碼範範 stanine 5+) 之前想比三仔先去呢間, 佢地大鼻到話佢成績唔好完全不考慮 (三仔有 attention deficit 所以考試好蝕底, 會常遊魂, 做唔切, 所以試過成版紙無做而肥佬), 但呢間成績又不見得上好過 Pembroke, 咁既然老二在, 就不如比老三跟佢了, 現在托賴老三在 Pembroke 是達標的, 自信也大左 (以前在港常比老師話佢渣的) 之前唔敢比佢去 Pembroke 都是怕佢地唔吼老三, 但現在証明老三是讀到的, 雖然成績不是標青個隻, 但達標我就滿意, 因為我一向不是怪獸媽媽

報告: 我都好奇點在學校學騎馬....於是走去問阿仔....
阿仔話: 係有得學, 但要自己帶隻馬去學

所以仔話, 若自己阿爸有農場, 自己有馬既話, 咁駛鬼學....自己日日在家騎咪得囉.....咁話
仔話間間學校都係咁, 要自己出隻馬

謝謝你, 彥彥媽咪

- 點解要 Y11 先去?
阿女今年S3, 她打算到University of Adelaide 讀獸醫, 開頭諗住在香港讀完S5 過去讀Foundation, 但因為她唔想在香港讀S5 (現中學是傳統學校, 講明放長假時一半要返學補課, d 師姐補課後再去補習), 亦考慮到明年仍封關, 所以延到 2022 去讀 Y11, 我們想開關後實地看一下每間學校, 預埋過得去都要Year 11... 而且打算完成Year 11後會讀Foundation (唔考SACE), 所以Year 11用來適應, 俾心機讀Foundation (要83% 先可以讀Year 1 Vet)

- 阿女 prefer boarding school, Co-ed, 會讀SACE課程

至於騎馬, 我見Scotch 的website: "Scotch College is pleased to offer two Community Sports for 2018 and beyond. Cycling and Equestrian programs will run on both Torrens Park and Mitcham Campuses. These sports can be accessed by students as an additional offering to School Sport from Term 1, 2018.
The Equestrian program will begin in Week 1, Term 1. Students are bussed, via a Scotch seat-belted bus, to Kirby Park on Wednesday afternoons leaving at 2:15pm. They participate for 2 hours in a Ready Set Trot program, that comprises 1 hour of horse riding and 1 hour of horsemanship theory and practice. Students must be picked up by parents at 5pm from Kirby Park (that is a 23 mins travelling). The cost of the program is $85 per week, payable to Kirby Park."

Pembroke website: While not compulsory, the majority of students in the Senior School take part in the breadth of co-curricular activities on offer at Pembroke. Sports available: Equestrian....

我會再直接SEND EMAIL問問學校.

Pembroke, 作為ADELAIDE 成績最好的CO-EDU Private School, 讀書壓力是否大過其他2間?

其實我今日見到Immanuel College, 校舍都好新好大, 雖然成績不及Pembroke & Scotch... 如果以 (1) 校風 (2) 環境 (3) 讀書壓力而言, 你會點排呀?

A) Pembroke
B) Scotch
C) Westminster
D) Immanuel

Million thanks!!

例如 (最好>最差):校風: Pembroke > Scotch > Immanuel > Westminster

kumamon1234 發表於 20-10-14 23:18

例如 (最好>最差):校風: Pembroke > Scotch > Immanuel > Westminster

Sorry, 我一向唔愛同人排名,由 N 年前我大仔讀培正時已被問,叫我排培正 vs 民生 vs 宣小 vs XX 既年代到依家,人人既尺都唔同、家長們總愛問民呢類主觀性問題,若我答唔中佢地心中預設既答案時,佢地又會想搵另一人問,所以我並不喜歡答呢停問題。

我只會講:澳洲間間校風都唔會太差啦,例如:早日先見家長問起 Charles Campbell,呢間是公校,排名都幾低下,好多阿德既朋友 even 住學校對面個位都話呢間麻麻,偏就彈出一個家長佢話佢女讀緊,並無問題、咁點樣去評價校風好壞呢,總不成只靠平時見到班學生在等巴士時既行為來決定吧,既然我無四個仔讀哂呢四間學校、咁我無親身經歷既學校而我去評價並不公平。

回覆 彥彥媽咪 的帖子

明白, 謝謝你

再想多問一下, 你仔仔讀過Scotch, 又在Pembroke 讀緊, Pembroke 的ATAR 90 成績比Scotch 的好, 其實Pembroke的讀書壓力會比Scotch大很多嗎? 定差唔多?

kumamon1234 發表於 20-10-15 08:51
回覆 彥彥媽咪 的帖子

明白, 謝謝你

答你呢個問題倒簡單,講讀書壓力世界各地應無邊樹會大得過香港就等於去到外國是但一間最渣既屋都會比香港人住既大一樣,所以香港人去到外地買間 2000 尺既都已話好大呀咁,但在當地人來說根本是劏屋一間。

南澳人生活十分優游,讀最 top 個間既壓力都不會比香港一間 B2 大,但壓力從來是自己比自己,我三個仔在個邊都係成績中中地咁,但無人哦佢。反而我見既係華人家長自己愛操練、希望贏在起跑線既多,但對我而言、到今時今日有錢就一世有書讀既年代,我又睇唔到點解要讀到死咁去考大學囉,我一向教仔,若 80-100 都係 classified as A grade 既話、咁拎 80 就好了,79 拎 B 都不錯,咪浪費時間拎 100(自己勁愛讀書另計、但我幾隻仔唔係)慳回既時間用來發展下興趣、hea 下、玩玩,咁才是生活

kumamon1234 發表於 20-10-15 08:51
回覆 彥彥媽咪 的帖子

明白, 謝謝你

不過補充下,話說回來,scotch 既學術氣氛無 Pembroke 咁濃是我見到的、Scotch 班細路愛運動也愛玩,地方大嘛,但當仍然仍有 top student 既。Pembroke 是一間老校,當年由幾間不同學校合併而成(似中大咁有不同既校舍樓)所以佢不算歸一、東一舊、過馬路對面又另一舊咁,上年又在正校隔離又起左一舊好現代化既大樓、講呢d 就唔夠 Scotch 一大間咁歸一,比我話Scotch 環境靚過 Adelaide U 添啦,由落巴士位行入學校都最少5-10 分鐘,睇你對腳有幾快,唔揸車都幾索氣。不過好似 Scotch 呢類學校大 campus 既好多都有,以前我大仔讀 Mercedes 細少少但一樣好大。

再要大,St Peter’s 有埋澳運標準泳池同運動場添啦,外國哇.....要幾大有幾大

回覆 彥彥媽咪 的帖子

完全同意, 香港讀書的壓力真是很大, 所以我想搵一間唔好咁"chur"的學校
咁我可唔可以理解成Pembroke (ATAR 90:  52%) 同Scotch (ATAR 90:  37%) 在學校給的讀書壓力差不多 (即唔會Pembroke大好多).

kumamon1234 發表於 20-10-15 09:28
回覆 彥彥媽咪 的帖子

完全同意, 香港讀書的壓力真是很大, 所以我想搵一間唔好咁"chur"的學校

對,正確

萬分感謝!!!

kumamon1234 發表於 20-10-14 23:13
謝謝你, 彥彥媽咪

- 點解要 Y11 先去?

報告:老三問返佢 Scotch 既同學關於學騎馬既野了,答案是一樣,係有得學,但要自己擁有一隻馬咁去學,無馬租既。

回覆 彥彥媽咪 的帖子

Thank you so much!

彥彥媽咪 發表於 20-10-14 14:18

見到你既問題, 讓我先想到另一問題: 先問, 點解要 Y11 先去? 是因為明年仍封關,  ...

其实 Westminster 不是你们说的难入, Aeas 是不难过关的,操练下就是了, Scotch 成绩真是平平, My friend is a former Mercedes Mommy and she is a very nice Mercedes  College approved homestay. If anyone here wants to study there, please contact for her details. She lives next  to Mercedes college. It is a very pricy residential area so it is a rare chance to be able to live in Springfield.

Auntie Sophie

想問下,讀foundation 對報入U科目有冇限制?如果小朋友想讀醫或者dentistry, 讀foundation 得唔得呢? 謝謝!

回覆 kamanip 的帖子

Hi
當你知道自己大學想讀什麼之後, 去選擇番corresponding 的 foundation course 便可.

for example, if you want to study in "Bachelor of Dental Surgery" in "The University of Adelaide". The required subject for foundation are Chem, Math Methods or General Math, Phy or Bio or Nutrition, Critical Thinking and English for Academic Purposes (total of 5 subjects). But the required progression score from the college is 83%. If you are taking Bachelor of Nursing in University of Adelaide, also these 5 subjects, but 70% score is fine.

Different universities have their corresponding "college" for the foundation course.

明白。即係讀foundation 都可以入u of Adelaide 嘅medicine 及dental surgery
‹ 上一主題|下一主題