用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國中學 - boy / co-edu
go

[英國] 英國中學 - boy / co-edu

請教各位,有什麼英園Gramma School 介紹?小朋友現讀B1中學,英文同數學強,考Gramma school 唔知有冇機會?
剛剛開始唸移民,上網睇學校,實在太多,唔知點入手睇。請指敎(emoji)
謝謝(emoji)

LITTLESPICY 發表於 20-10-11 15:34
請教各位,有什麼英園Gramma School 介紹?小朋友現讀B1中學,英文同數學強,考Gramma school 唔知有冇機會 ...
小朋友幾大,考慮邊區?有冇地址報學校?校Grammar School好難中二中三入,就算係都一定要9月。

summerhotel1 發表於 20-10-11 17:29
小朋友幾大,考慮邊區?有冇地址報學校?校Grammar School好難中二中三入,就算係都一定要9月。

...
小朋友現讀中一考慮邊區 -> 暫時仲唸緊, 想睇吓邊到學校好, 先唸去邊到住. 聽講地址報學校好緊要.
點解中二, 中三好難入? 請指教?

LITTLESPICY 發表於 20-10-11 20:20
小朋友現讀中一考慮邊區 -> 暫時仲唸緊, 想睇吓邊到學校好, 先唸去邊到住. 聽講地址報學校好緊要.
點解中二 ...
Grammar school 本身競爭已經好激烈, 普遍學生都係Year 7 考11+入, 如果要中二, 中三插班, 就一定要係有學生離開咗, 有個位先可以, 但好少學生會中途唔讀,除咗搬屋,所以好難。 而且本身好少, 少過150間。 好多嘅新發展城市根本就冇。
你可以考慮Comprehensive State School

summerhotel1 發表於 20-10-11 21:07
Grammar school 本身競爭已經好激烈, 普遍學生都係Year 7 考11+入, 如果要中二, 中三插班, 就一定要係有學 ...
hi summerhotel, 想請教Independent day school 是否仲難考過boarding school , 已選ranking近90,但見好多人都有10個8個boaring school offers ,而考Independent day school就好難考,是否本地英國人都好大comprtition?  

smartsboy 發表於 20-10-11 22:30
hi summerhotel, 想請教Independent day school 是否仲難考過boarding school , 已選ranking近90,但見好多 ...
Independent Day School 普遍傾向收本地生, 我相信會首先考慮local, 然後先到visa 學生

好多人有十個八個boarding school offer?  唔會掛,大部分都要考入學試,最少都差唔多三個鐘一間,又要報名費約二百鎊一間,我自己同我識得嘅都冇人會咁報法喎😅

LWTLI 發表於 20-10-11 22:55
好多人有十個八個boarding school offer?  唔會掛,大部分都要考入學試,最少都差唔多三個鐘一間,又要報名 ...
我意思喺想表達有好多offer