用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Monmouth Boy,Monkton,King’s School Canterbury
go

[英國] Monmouth Boy,Monkton,King’s School Canterbury [複製鏈接]

小兒好動喜歡運動,識小小音樂。準備為他申請year 8, 想讀一間少D香港人多D活動的Boarding school  !Agent suggest 這三間,請問有有冇家長的小朋友讀緊呢三間,可以分享吓!🙇🏻‍♀️
   2    0    0    0

回覆 212512 的帖子

我又試吓俾啲資料你參考睇下有無用啦。

首先,你報Year 8,應該係Junior King's School Canterbury同埋Monkton Prep,Haberdasher's Monmouth就Y8直上。要知道Junior KSC同KSC,或者Monkton Prep同Monkton其實係兩間聯繫學校(雖然絕大部分都會升返,但係可能都要考試唔係直升,你最好問清楚,直接問學校啦,唔好靠agent)。

Monmouth係Wales最隔涉同埋個town最細,而Monkton喺bath同KSC喺Canterbury就大啲(喺另外嘅帖講過,town細同隔涉嘅好處係無乜distraction,壞處係悶都無辦法)。呢樣again同boarding人數有關,如果學校係大比例full boarding,咁幾時都有一大班同學喺學校,實有嘢玩。Full boarding數目唔夠,真係會悶到發荒。

Monmouth boys嗰邊有600零學生得170個boarders,Monkton 700零學生有280零個boarders(包埋weekly)都唔可以算多,KSC就900幾學生有700幾個boarder豐富好多。

三間嘅Sports配套都唔差,KSC嘅音樂就比較出色啲。

我就幾時都叫家長揀間多full boarders嘅學校,咁先真正享受到傳統英式寄宿學校體驗(當然只係我個人建議)。

回覆 beastiebistro 的帖子

十分多謝您的分享!您道出了我個迷惘,仔仔就係最怕悶!但又怕king’s school 好谷!所以好頭疼!佢好想多boarders (少香港人)一齊玩 !請問還可以考慮邊間🙇🏻‍♀️🙏🏻

KSC都有要求㗎,不過唔可以話谷。同埋都著重balance所以都必須玩下運動同音樂咁,唔會齋讀書嘅。

我個人就幾時都建議揀返啲傳統英式寄宿學校,始終都搞咗幾百年,識得拿捏學業同全人發展嘅平衡。

Off the top of my head,我就話Rugby(我母校),Oundle,Uppingham,Repton,Charterhouse等等。你上佢哋網業研究下先,睇睇係咪合你小朋友心水。

beastiebistro 發表於 20-10-11 10:37

KSC都有要求㗎,不過唔可以話谷。同埋都著重balance所以都必須玩下運動同音樂咁,唔會 ...

好多好嘅傳統寄宿都係Year 9先收生,小朋友細報Year 7好少選擇,Oundle競爭都好大,Junior King’s又只係得20個位for Year 7。其他會收Year 7 boarding嘅學校,唔係寄宿比例低,就係排名比較低......好難抉擇

如果追求寄宿生活,揀咗排名低啲嘅學校,又怕Year 9轉唔返去好嘅學校。可否指點一下?

小朋友英文同學習能力都好,鍾意睇書;但絕對唔係自動自覺乖乖讀書型,雖然成績唔錯,佢自己其實唔係好緊張考試分數,冇乜鬥心。

回覆 emmaek 的帖子

坦白講,我真係建議Y7去就揀prep school。呢啲prep school只係去到Y8,任務就係盡量送啲仔入最好嘅senior school。佢哋嘅set up就係幫啲小朋友準備入好學校,到時啲prep自然會幫你手揀。

隨便我都講到幾間好嘅,oxford區嘅Dragon School, Summerfields,想入Winchester最有把握嘅Pilgrims School,Caldicott School,Papplewick School等。

當然係我個人意見,睇吓有無參考價值啦。

beastiebistro 發表於 20-10-11 11:25

坦白講,我真係建議Y7去就揀prep school。呢啲prep school只係去到Y8,任務就係盡量送 ...

可惜我起步比較遲,今個暑假先諗住送阿仔去英國,已經miss 晒Winchester, Wellington正常收Year 9學生嘅deadline .....

咁你係準備報出年入學?Year幾呢?

如果報入讀year7,會否考慮Prep School? 雖則要再報year 9, 但係可以選擇的學校又會多咗好多。例如Eagle House, 多過30%會升上Wellington College,不過你亦可以報考其他學校for year 9.

回覆 beastiebistro 的帖子

再一次多謝您的分享,我估我仔仔的水平去唔到Oundle or Rubgy 而且uppingham ,Repton 都係year 9 先開始收生

而家先報Prep school 似乎太遲了,真係頭痛!

如果追求寄宿生活,揀咗排名低啲嘅學校,又怕Year 9轉唔返去好嘅學校。可否指點一下?」

完全明白,好有同感!

可否指點一下x2

beastiebistro 發表於 20-10-11 11:36

咁你係準備報出年入學?Year幾呢?

我報Year 7,因為想過咗去先。但亦心儀其他Year 9先收生嘅學校,所以都報埋,因為原來唔少都要喺入學兩年前甚至更早就要報名。AA話經佢哋top school event的話,可以一年前先報Year 9,佢畀我嘅Year 9 school list亦係心水之選。但我仔Year 7已經係英國,照正冇理由走返香港搵AA報,但跟local條隊,部分學Yesr 4已經截龍.....

所以我依家Year 7中學、prep school、Year 9都有報,係比較混亂

唔使擔心亦唔好自亂陣腳。冇錯部分學校Y9係一定要好早報(我仔今年入Winchester,我三年前已經register,因為講明10歲半前要入紙)。你今年入到prep school都應該睇翻Y9心儀學校嘅報名截止日期(例如我母校Rugby就要兩年前報),所以一齊報係正常合理嘅。如果你入咗prep school亦可以坦白直接同佢講你報咗邊間senior school叫佢幫你準備(因為到時都可能要考CE),啲prep school好有經驗會幫你手。

雖然AA係唯一一間我覺得可以接受嘅香港agent,但係其實register家長自己搞都得㗎喇。

我知道好多senior school對prep school學生要求低啲,(即係例如直接香港報要80分,prep school要求可能60分就得,所以有啲你覺得要求比較高嘅學校,過一過prep school冷河可能邊咗有機會都唔定)

AL718 發表於 20-10-11 11:37

如果報入讀year7,會否考慮Prep School? 雖則要再報year 9, 但係可以選擇的學校又會多 ...

多謝意見,我會再留意一下prep school。
‹ 上一主題|下一主題