用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢英文水平一問
go

禮賢英文水平一問 [複製鏈接]

唔好意思請問有冇禮賢用家可以分享,禮賢係中文小學,學生英語能力好嗎?爬文話到有四至五成升band one中學或英文中學,係唔係呢?感激不盡,謝謝。
   11    0    0    0

heily123 發表於 20-10-10 20:59
唔好意思請問有冇禮賢用家可以分享,禮賢係中文小學,學生英語能力好嗎?爬文話到有四至五成升band one中學 ...

不只4-5成升band 1,是60%-65%band 1,我是用家。英文沒有教快,但學校自制很多教材,但根基打得好好。不是全中文小學。小一開始已經有英數和英常。

Lovemi0819 發表於 20-10-11 23:19
不只4-5成升band 1,是60%-65%band 1,我是用家。英文沒有教快,但學校自制很多教材,但根基打得好好。不是 ...

多謝你分享,請問有幾多個NET老師?我哋幼稚園都係自制教材的確好有心思,但好淺所以我有啲擔心。另外想問下現在校長上任後學術成績上有無分別架?謝謝你

不只4-5成升band 1,是60%-65%band 1,我是用家。英文沒有教快,但學校自制很多教材,但根基打得好好。不是 ...

我想問問學校點樣教英文?如果英文較弱嘅小朋友學校會點樣幫佢?定係叫小朋友去補習?
我哋去咗禮賢面試,我同小朋友都好鍾意呢間學校,我都好希望攞到禮賢offer。

禮賢每個cycle有6日,每日則有7節課堂,即每個cycle共有42節課堂

而英文課的比例佔最多,共有10節課堂,其中2節有net

另外數學與常識都是中英並行 所以學生接觸英文的機會一d都不少

教科書方便比較多學校用Longman Express / Longman Elect 而禮賢就用Express
相對於Elect , Express 教多少少同深少少 每課多一兩個Vocab

學校自己整既校本亦唔算淺 程度叫同教科書相配合

禮小本身沒有教快 所以同比較谷 一開始就教小二英文嘅學校相比 一定會有距離 但以全港水平來說一定唔算差

當然語境上一定很難同英小相提並論

Ckm0425 發表於 20-10-13 00:22
禮賢每個cycle有6日,每日則有7節課堂,即每個cycle共有42節課堂

而英文課的比例佔最多,共有10節課堂,其 ...

好詳盡資料,真的謝謝你

Ckm0425 發表於 20-10-13 00:22

而英文課的比例佔最多,共有10節課堂,其 ...

多謝分享

heily123 發表於 20-10-12 08:48
多謝你分享,請問有幾多個NET老師?我哋幼稚園都係自制教材的確好有心思,但好淺所以我有啲擔心。另外想問 ...

Net1-2 個左右。校長換了冇乜分別,因為都是副校長升上去,在校服務了30個。很多老師的孩子都係度讀。但4測2考改了2測2考。自制教材反而有心思和深

EudyptulaMinor 發表於 20-10-13 00:11
我想問問學校點樣教英文?如果英文較弱嘅小朋友學校會點樣幫佢?定係叫小朋友去補習?
我哋去咗禮賢面試, ...

成績弱,佢哋有幫這些同學出嚟溫下書,而且上堂亦多喜歡問成績弱的同學,等佢哋多啲機會作答和理解內容。晤太多聽同學要惡補,學校教乜考乜,唔會教淺考深或只説考已學知識。雙職父母都唔會跟得辛苦。

Lovemi0819 發表於 20-10-14 01:06

面試日我都聽校長講佢喺呢間學校30幾年,聽完你咁講我對呢間學校更有信心。希望阿女攞到offer la~

EudyptulaMinor 發表於 20-10-13 00:11
我哋去咗禮賢面試, ...
我個女都係, in咗好幾間淨係得呢間聽佢話好鍾意同好想入去讀, 仲要講到今日都仲講緊
提提佢黎緊仲有第二間要in, 佢就話唔使啦讀禮賢咪得囉, 以為人地收硬佢

Dybala 發表於 20-10-14 10:05
我個女都係, in咗好幾間淨係得呢間聽佢話好鍾意同好想入去讀, 仲要講到今日都仲講緊
提提佢黎緊仲有第二間 ...

我女都話之後未in嘅唔駛in啦
不過我女禮賢interview表現麻麻(佢話有唔識答),禮賢一年收生又唔多,我覺得阿女未必有offer。

唔好意思可唔可以講多少少關於開始用英文教數學同埋常識.. 意思係全部嘅數學同常識都係用英文教?

Fbmom 發表於 20-10-24 20:47
唔好意思可唔可以講多少少關於開始用英文教數學同埋常識.. 意思係全部嘅數學同常識都係用英文教? ...

數學科、常識科係有中、英課本&作業,測、考亦有中、英題目,分別要以中、英作答。
當個好爸爸

想問一下是否很多九龍塘有錢人小朋友讀?

如果我係九龍塘人可能會考慮:考不到神校就會就近讀。。。

Azzurro 發表於 20-10-24 22:47

如果我係九龍塘人可能會考慮:考不到神校就會就近讀。。。 ...

我嘅小朋友讀果班就冇乜同學住九龍塘喇,至於家庭是否有錢,我地冇探究,做同學、朋友應該唔需要知道嘅。
當個好爸爸

Azzurro 發表於 20-10-24 22:47

如果我係九龍塘人可能會考慮:考不到神校就會就近讀。。。 ...

禮賢雖然近九龍塘但屬深水埗校網,九龍塘家長可能喜歡較近的九龍城校網多啲。

Dybala 發表於 20-10-14 10:05
提提佢黎緊仲有第二間 ...

你最後攞到禮賢offer嗎?
我只係waiting
我同阿女都好鍾意呢間學校

EudyptulaMinor 發表於 20-11-16 20:46
你最後攞到禮賢offer嗎?
我只係waiting
我同阿女都好鍾意呢間學校
waiting咋
不過對面果間收咗, 如果官津冇更好選擇就會讀對面

Dybala 發表於 20-11-16 23:42
waiting咋
不過對面果間收咗, 如果官津冇更好選擇就會讀對面

對面意思是德雅嗎

Dybala    發表於 20-11-17 09:38
‹ 上一主題|下一主題