用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 揾agent 報UCAS
go

[英國] 揾agent 報UCAS [複製鏈接]

幫屋企人問:
佢小朋友讀中六,想報英國大學。想問如果揾agent 開UCAS 戶口,是否唔可以由學校upload 推薦信及predicted grade?
   0    0    0    0

SIYip 發表於 20-10-10 09:26
幫屋企人問:
佢小朋友讀中六,想報英國大學。想問如果揾agent 開UCAS 戶口,是否唔可以由學校upload 推薦信 ...

我們全部交俾agent處理,仔已在英國讀year 1.

Gloriasogashiwa 發表於 20-10-10 10:11
我們全部交俾agent處理,仔已在英國讀year 1.

小朋友間學校堅持學校只會直接喺UCAS upload 資料,唔會俾agent.

SIYip 發表於 20-10-10 10:31
小朋友間學校堅持學校只會直接喺UCAS upload 資料,唔會俾agent.

學校一定係直接upload 去UCAS, 難聽D講句,agent 改咗誰負責。如appoint agent, 我理解應該係agent可以睇到學校 upload 的資料。我孩子在香港自己報UCAS, 就睇唔到,PG 學校亦衹比個range

回覆 SIYip 的帖子

其實唔駛擔心呢個問題,如果認為自己懂得跟進UCAS申請程序,無agent也可以。至於upload predicted grade及推薦信的問題,你開了UCAS戶口之後,你在戶口內左欄有一項係Reference,你要知道哪一位指定老師(Referee)幫你寫推薦信及predicted grade,只須填上該位老師的school email address,並確定是否收到由你經UCAS佢嘅email,之後就等待老師處理。而做好兩樣嘢之後會直接upload上UCAS糸統,除了你揀選的英國大學,你或agent也不知道內容。通常師會submit之前比你的仔/女睇左先,知道老師寫乜及grade,不滿意內容及grade,自己揾老師解後由師submit。但係我覺得最重要係personal statement,心儀大學比唔比offer也靠呢篇文章。記住不要抄襲他人的文章,因為UCAS有檢查基制,發現抄襲會失去比offer機會。經agent最重要一樣我覺得係不達offer要求時向心儀學校叩門。

donwong 發表於 20-10-10 14:04

其實唔駛擔心呢個問題,如果認為自己懂得跟進UCAS申請程序,無agent也可以。至於upload ...

老師唔一定reference letter學生睇才upload, 要問清楚,我孩子學校就無

親人英文麻麻,所以想全程agent 幫手,所以唔知如果由agent 開戶口後是否也可以由學校直接upload 資料。

可以,不過揾agent都要揾些follow著緊d。因為最初期可以去揾不同agent,當你決定在UCAS所選的心儀大學後,agent會睇下同你選的大學有冇聯繫,叫你孩子簽委託書委託呢間agent處理申請。其實agent在UCAS申請至大學收生都不收任何費用,只收取收你成功入讀大學的第一年全年學費既?%做commission,除非你申請英國學生Visa又唔識,agent幫你做申請,就會收取佢地嘅手續費。

SIYip 發表於 20-10-10 14:56
親人英文麻麻,所以想全程agent 幫手,所以唔知如果由agent 開戶口後是否也可以由學校直接upload 資料。
...

Agent代你send email比學校的指定老師。老師直接upload左reference letter and predicted grade後,自己check番UCAS系統左邊欄的Reference就有個綠色tick嘅符號,代表這項工作完成。

SIYip 發表於 20-10-10 14:56
...

填UCAS其實算簡單,孩子中六都handle 到,反而選5間大學及科目最花時間,同時要留意每間agent有聯系大學不盡相同,agent建議的選擇是否啱孩子,所以父母/孩子最好自己做些資料搜集,免得agent講時自己什麼都唔知

poonseelai 發表於 20-10-10 16:54
填UCAS其實算簡單,孩子中六都handle 到,反而選5間大學及科目最花時間,同時要留意每間agent有聯系大學不 ...
完全同意,千奇唔好信晒agent,佢只係幫你解決申請手續上的問題。

SIYip 發表於 20-10-10 09:26
幫屋企人問:
佢小朋友讀中六,想報英國大學。想問如果揾agent 開UCAS 戶口,是否唔可以由學校upload 推薦信 ...

UCAS form 唔難填
‹ 上一主題|下一主題