用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲Student Visa
go

[澳紐] 澳洲Student Visa [複製鏈接]

8月尾上網申請student visa, Health check 都做埋,但Visa application centre 未開返做biometric collection,係咪冇方法只係等呢?有冇同路人?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

唔係同路人, 未有日期開番關, 應該只有等!!!

回覆 cy101 的帖子

己經可以開始申請student visa 嗎? 我agent 話要入學前的3 個月才可以申請嘰? 佢話11月先可以申請, 啱唔啱?係咪要等student visa 批咗先申請學生住宿?
謝謝

我阿女已經申請左住宿,但未申通visa, 因為仍然冇得申通,但agent 叫我哋先準備所需資料,幫我們遞入去,一放返申請就第一時間可以做野。但agent 叫我哋有心理準備要在香港上課(emoji),因為visa唔知幾時才可以開返申請

醒目開學勳章

有大學advise 留學生今年年尾唔好返home country, 因為好大機會出咗境, 明年初都未有得入番去, 除非讀嘅學科可以全online!!!

所以幾時有得申請visa, 應該要等有聲氣幾時會通關先得!!

WingKanMa 發表於 20-10-10 17:59
我阿女已經申請左住宿,但未申通visa, 因為仍然冇得申通,但agent 叫我哋先準備所需資料,幫我們遞入去,一 ...

Yes same. 好大機會sem1 on line

WingKanMa 發表於 20-10-10 17:59
我阿女已經申請左住宿,但未申通visa, 因為仍然冇得申通,但agent 叫我哋先準備所需資料,幫我們遞入去,一 ...

你邊間呀? 我也申請咗宿舍, 但如果過唔到去點住呢?

pinkyred 發表於 20-10-11 04:54
你邊間呀? 我也申請咗宿舍, 但如果過唔到去點住呢?

Melbourne 的Journal。先比左2星期deposit, 如果到時去唔到就唔收錢, 住左才計錢

cy101 發表於 20-10-10 20:24
有大學advise 留學生今年年尾唔好返home country, 因為好大機會出咗境, 明年初都未有得入番去, 除非讀嘅學 ...
唔好話大学,中学-样,叫学生唔好出境。我两个女-个大学-个中学,咁就成年無见过面,可預計呢个情况会持續好耐……算啦,好似上-輩人咁,-出国留学就直到畢業先返屋企-样,而家已算好,有好多即時通訊途徑。

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 20-10-11 11:14
唔好話大学,中学-样,叫学生唔好出境。我两个女-个大学-个中学,咁就成年無见过面,可預計呢个情况会持 ...
一日未有疫苗成功面世, 我估唔會開番關!!

加油站 發表於 20-10-10 15:00
回覆 cy101 的帖子

己經可以開始申請student visa 嗎? 我agent 話要入學前的3 個月才可以申請嘰? 佢話11月 ...
7月中已有得申請,但要開關後才可入境,請參看
https://www.studyinaustralia.gov.au/English/Study-in-Australia-student-support/latest-information-and-updates-student-support

回覆 apple000 的帖子

係, 可以網上申請, 不過processing time 比平時耐, Visa Application Centre 又未開返俾人去收指紋, 所以個申請都停滯咗, 我打過去 Centre 問幾時開返, 佢都話唔知, 叫我日日上網睇!
‹ 上一主題|下一主題