用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想搵K2升小的同路人
樓主: TIMTAM8
go

想搵K2升小的同路人   [複製鏈接]

kytsui9 發表於 20-11-8 08:51
Hi, 我仔都係k2,一直打算下年考直私所以報2個英文班,Cambridge 班,中文認字班,同學樂器,儘努力做準備 ...

我都係。小朋友K2, 本來plan 今年年頭開始開turbo 補習,但疫情所有野都停晒。今年8月先開始上phonics, Cambridge, 面試班,但而家又係停晒本身唔係名幼,好驚下年無offer, 所以9月開始考IS, 好彩都有幾個offer係手,下年讀住year 1睇下點先..

回覆 imokifurhapi 的帖子

考IS係咩意思,龍校,私校,定直資
有三個寶貝,很愛你們

gloryu2 發表於 20-12-13 16:47

考IS係咩意思,龍校,私校,定直資

IS指國際學校(International School)

回覆 Poyau 的帖子

謝謝,唸左好耐都唸唔明,實在太蠢
有三個寶貝,很愛你們

我都想搵同路人。我仔k2, 想谷都無得谷,不受!

回覆 pkjanel 的帖子

其實我見冇谷唔到既小朋友。只係自己教,佢唔聼,人哋教,佢就乖乖哋。依啲錢一定要比!

我係今年考,年頭要番工,送佢上好多堂,些終自己冇時間同精力教。點知疫情,連份工都冇埋。即刻cut 晒D堂。唯有自己全識教。三月先開始自己找方向應該教D乜。而家個女有赤提offer 同女拔final in.(offer結果未出)同陳守仁final round(final in 同家長要一月先出)我宜家反而好無聊。完曬所以要綜合一下D教程準備下個細女再尼過。

macaroonmama 發表於 20-12-14 15:35

我係今年考,年頭要番工,送佢上好多堂,些終自己冇時間同精力教。點知疫情,連 ...

你最後有註冊赤堤嗎?你覺得如果地點學費不用考慮你覺得赤堤還是TSL 好些?

Fishy1122 發表於 20-12-20 14:32

你最後有註冊赤堤嗎?你覺得如果地點學費不用考慮你覺得 ...

Yea! DG 收咗。放赤提同放棄繼續陳守仁。答番你,我認為依兩間係好有分別。一個不太重學術。但focus life skills and critical thinking .其實好重要。所有人未必最叻但presentable. 學生背景亦有番咁上下。另一間好重學術同critical thinking 。因為冇中學所以一定好谷成績。活動教學得尼係谷。同埋學生背景可以好大range.

不過而家我有DG,唔理啦! so happy !

Fishy1122 發表於 20-12-20 14:32

你最後有註冊赤堤嗎?你覺得如果地點學費不用考慮你覺得 ...

Yea! DG 收咗。放赤提同放棄繼續陳守仁。答番你,我認為依兩間係好有分別。一個不太重學術。但focus life skills and critical thinking .其實好重要。所有人未必最叻但presentable. 學生背景亦有番咁上下。另一間好重學術同critical thinking 。因為冇中學所以一定好谷成績。活動教學得尼係谷。同埋學生背景可以好大range.

不過而家我有DG,唔理啦! so happy !

多謝你嘅回覆同恭喜你!可以開開心心過聖誕!
我都認同語境同soft skills 俾學術成績對將來更重要!不過赤堤真係好遠,但就一條龍少咗升中壓力,小朋友又讀得開心,環境又舒適!

macaroonmama 發表於 20-12-23 03:24
Yea! DG 收咗。放赤提同放棄繼續陳守仁。答番你,我認為依兩間係好有分別。一個不太重學術。但focus life  ...

請問可以分享一下你如何裝備女兒嗎?
‹ 上一主題|下一主題