用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小朋友在學校被歧視為中國人,可以點處理 ...
樓主: babykidss
go

[英國] 小朋友在學校被歧視為中國人,可以點處理   [複製鏈接]

SIYip 發表於 20-10-9 21:10
其實樓主都無講發生咩事,大家唔駛太多討論。畢竟,按標題,是"俾歧視為中國人". 不是"被視為中國人而受歧 ...
對,未了解真相,其實好難話問題出喺邊。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

poonseelai 發表於 20-10-11 08:39
佢地唔知唔緊要,慢慢講佢地知,有人做緊。有次我孩子同housemates 出外,有個英國人大大聲指住佢叫China  ...
其實香港同大陸係近廿年先有人識。我讀書時,我話來自香港,啲鬼問我係唔係日本,跟住同我講佢哋幾鍾意日本文化。

王家爸爸 發表於 20-10-11 09:50
其實香港同大陸係近廿年先有人識。我讀書時,我話來自香港,啲鬼問我係唔係日本,跟住同我講佢哋幾鍾意日本 ...
我地後生時曰本最强呀~去到威尼斯入舖头都同你用曰文打招呼。

KIMLIFEINUK 發表於 20-10-11 01:39
回覆 wellmax 的帖子

Yes, totally agreed.

Love and braveness ......

其实世界而家發展到地球村,思維上都应該变得世界观尐,而唔係一个gimmick, -个囗號。

我个法國人姑丈大半生係香港生活,好鍾意香港,两个老表系香港出世香港大,叫自己做香港人。喂!紅鬚綠眼边忽似香港人先?我阿姨係第一代移民去澳洲,两老表識听唔識講廣東話,到佢地仔女, 完全唔識听唔識講,你问佢地咩人,-定答你Australian. 喂!黑髮黄皮,边忽似澳洲人先?咁就算我阿公阿爺走难落香港,我都香港出世,我仔女觉得自已係香港人,同我老表仔女話自己係澳洲人,一样啫。

咩人係-个身份認同,唔係睇膚色髮色吖~你可以話officially香港係中國管治,中國既-忽,不过香港人叫自己做香港人無問題吖~蒙古人叫自己做蒙古人亦好合理。对某尐人,甚至海外华僑,心繫神州,仰慕非常,要稱自己中國人,無问題㗎,不过亦有人唔認同,唔鍾意同佢有瓜葛,咁亦無問題喎。黑人都可以叫自己係American.

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 20-10-11 09:50
其實香港同大陸係近廿年先有人識。我讀書時,我話來自香港,啲鬼問我係唔係日本,跟住同我講佢哋幾鍾意日本 ...
響邊樹讀書?
2x年前去外國啲鬼已經識分大陸同香港,不過佢哋覺得無論行為樣貌性格都無乜分別,唔明點解啲香港人咁堅持覺得自己唔同

王家爸爸 發表於 20-10-11 09:47
邱局長政治唔正確,中國製造先啱,難道人哋上海製造、杭州製造等都需要分開標示? ...

唔好每一樣都講政治,局長要對出口商負責,用中國製造嘅標籤有冇技術性嘅問題?如果冇,當然冇必要分開標示。

Band5 發表於 20-10-11 11:43
唔好每一樣都講政治,局長要對出口商負責,用中國製造嘅標籤有冇技術性嘅問題?如果冇,當然冇必要分開標 ...
Well, "用中國製造嘅標籤有冇技術性嘅問題?如果冇,當然冇必要分開標示", this is not the reason why US changes the requirement.

回覆樓主:

呢度係ek, 大家最好不要再扯落政治度

孩子喺學校唔開心受到bully其實冇必要刻意分析或者强調係咪由於任何方面的歧視,bully本身已經係錯,背後係乜嘢動機根本唔需要去考究及放大。

如果一開始已經將歧視擺咗入孩子個腦, 佢自然就會覺得凡受到不禮貌对待都係因為呢個原因,咁对孩子成長只会有負面影响

poonseelai 發表於 20-10-11 12:37
Well, "用中國製造嘅標籤有冇技術性嘅問題?如果冇,當然冇必要分開標示", this is not the reason why US  ...

美國想中國香港回歸一國一際?

如果你係局長,你覺得應該點回應?

Band5 發表於 20-10-11 12:59

美國想中國香港回歸一國一際?

唔詳細回,免樓主個貼被封。不是美國想,係見到。

王家爸爸    發表於 20-10-11 14:55

longlokma 發表於 20-10-11 12:54
呢度係ek, 大家最好不要再扯落政治度

孩子喺學校唔開心受到bully其實冇必要刻意分析或者强調係咪由於任何 ...

其實個topic 已經離左題,我地都唔知道具體事情來由, 可能係大家對中國人三個字已經敏感左。

poonseelai 發表於 20-10-11 13:18
唔詳細回,免樓主個貼被封。不是美國想,係見到。

乜唔係美國要香港標籤“中國製造”?

回覆樓主:

我唔係講政治,係想講係咪歧視唔係只聽點講,要睇埋行為!

醒目開學勳章

wellmax 發表於 20-10-10 20:37
我喺美國讀書時,同鬼佬講I’m from Hong Kong!佢哋唔知邊度黎,話China 就知!
所以,唔好咁井底蛙啦!
...
Same,我係英國讀書時 d 鬼都係話香港係邊 係班所謂嘅 “Hong Konger” 以為好勁,人哋識你老鼠咩
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

Yanamami 發表於 20-10-11 10:23
我地後生時曰本最强呀~去到威尼斯入舖头都同你用曰文打招呼。
對,當年歐洲正好係日本熱。最記得就係倫敦嗰個巨型TDK廣告,機場既村田製作所廣告。

esmehouse 發表於 20-10-11 14:19
Same,我係英國讀書時 d 鬼都係話香港係邊  係班所謂嘅 “Hong Konger” 以為好勁,人哋識你老鼠咩: ...

通常都係咁,我身邊嘅朋友好多有國際視野,所以我身邊好少黃絲。
但我發現好多自以為是嘅Hong Konger ,成日想移民,但其實佢地乜都唔識,又冇咩技能,去到外國根本唔知可以做乜,莫講生存價值

bobbob 發表於 20-10-11 11:12
響邊樹讀書?
2x年前去外國啲鬼已經識分大陸同香港,不過佢哋覺得無論行為樣貌性格都無乜分別,唔明 ...
英國某大城市;其實幾年前我去英國同德國南部出差,啲人都唔太知道香港喺邊。反而去印度、馬拉,就個個都知道香港回歸咗。

醒目開學勳章

wellmax 發表於 20-10-11 14:41
通常都係咁,我身邊嘅朋友好多有國際視野,所以我身邊好少黃絲。
但我發現好多自以為是嘅Hong Konger ,成 ...
You're so lucky,我身邊識嘅都有係外國留過學,回港做精算師、會計師、幼兒教學,但可借佢哋係 YC,佢哋話情願放棄香港高身厚職都要賣咗香港物業一家大細去英國,話做餐廳都冇所謂喎 另識一個學歴不高嘅中學同學一家已經用 BNO 過了英國,小朋友現在冇書讀要等安排入學,租屋亦有阻滯,我只覺得佢低能到一個點
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.
‹ 上一主題|下一主題