用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小朋友在學校被歧視為中國人,可以點處理 ...
樓主: babykidss
go

[英國] 小朋友在學校被歧視為中國人,可以點處理   [複製鏈接]

esmehouse 發表於 20-10-11 16:14
You're so lucky,我身邊識嘅都有係外國留過學,回港做精算師、會計師、幼兒教學,但可借佢哋係 YC,佢哋話 ...

好似話係英國租屋要有local擔保先可以租,無地址,小朋友好難搵學校,除非讀boarding school⋯⋯睇黎你依位朋友經濟能力唔太強,未必可以落腳

You're so lucky,我身邊識嘅都有係外國留過學,回港做精算師、會計師、幼兒教學,但可借佢哋係 YC,佢哋話 ...

小朋友冇書讀
好可憐啊!

醒目開學勳章

bb560 發表於 20-10-11 17:15
好似話係英國租屋要有local擔保先可以租,無地址,小朋友好難搵學校,除非讀boarding school⋯⋯睇黎你依 ...
你真叻 佢就係有咩經濟能力個班,小朋友只可以等安排讀 state school,如有經濟能力就唔會咁啦 我仲有一個剛剛賣左香港層樓 & 辭左職,24 號一家四口去英國,佢話過左去先租屋搵學校,真係祝佢地好運,千萬唔好回港呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

wellmax 發表於 20-10-11 17:26
好老實講,經濟強嘅人,就算冇BNO 都一樣夠銀彈去任何地方生存!不過通常呢類人都比較多留喺香港,因為香 ...

銀彈充足,就有機會識考慮,原來多年儲落嘅,要同對家分享成果~~~

回覆樓主:

仔12歲year 8.上咗幾次Ruby,已經好唔開心。
第一堂同組嘅組員佢哋係本身識玩,就話佢唔識玩。仔坐喺度睇無辦法因為要睇吓人哋點玩。
第二堂一個白人組員話佢唔識接波。
第三堂同一個白人組員就話佢跑得好慢,跟住就用國語問阿仔係咪來自「武漢?」接住用英文話(Chinese !Ha Ha Ha),仔好憎佢亦好唔開心,但係忍住啲眼淚。用英文同佢講「你唔好同我講國語,我唔識聽,要用英文同我講,之後同佢講「I’m come from HK」跟住有個白人同學就講「yes,he come from HK he speak Cantonese !
接住個白人組員就話「Hong Kong ok ok]
及後仔覺得好委屈,佢決定同老師講,當時有位黑人同學知道佢唔開心亦都問佢係咪想同老師講,仔話係。黑人同學話「ok let go!」最後一齊搵老師,老師亦都有即時take action同埋話絕對唔可以再有這穜事發生,亦都讚咗仔敢將呢件事講出嚟,而且通知咗學校俾咗個Merit 佢。
兩日之後嗰個白人組員同亞仔道歉!
謝謝各位意見,始終仔係第一年到英國讀書好多嘢都要靠自己,我好擔心所以第一時間出post問各位,現在已經解決咗,多謝晒各位!

王家爸爸    發表於 20-10-18 20:06

babykidss 發表於 20-10-9 06:24

好煩,小朋友在學校被歧視為中國人,可以點處理,請大家幫手比 ...

第一堂同組嘅組員佢哋係本身識玩,就話佢唔識玩。仔坐喺度睇無辦法因為要睇吓人哋點玩。
第二堂一個白人組員話佢唔識接波。
第三堂同一個白人組員就話佢跑得好慢,跟住就用國語問阿仔係咪來自「武漢?」接住用英文話(Chinese !Ha Ha Ha),仔好憎佢亦好唔開心,但係忍住啲眼淚。用英文同佢講「你唔好同我講國語,我唔識聽,要用英文同我講,之後同佢講「I’m come from HK」跟住有個白人同學就講「yes,he come from HK he speak Cantonese !
接住個白人組員就話「Hong Kong ok ok]
及後仔覺得好委屈,佢決定同老師講,當時有位黑人同學知道佢唔開心亦都問佢係咪想同老師講,仔話係。黑人同學話「ok let go!」最後一齊搵老師,老師亦都有即時take action同埋話絕對唔可以再有這穜事發生,亦都讚咗仔敢將呢件事講出嚟,而且通知咗學校俾咗個Merit 佢。
兩日之後嗰個白人組員同亞仔道歉!
謝謝各位意見,始終仔係第一年到英國讀書好多嘢都要靠自己,我好擔心所以第一時間出post問各位,現在已經解決咗,多謝晒各位!

好明白你的擔心!仔仔第一次出門在外,難免會遇到困難。其實好小事,邊個讀書嘅時候多少都會遇到呢種問題。不過真係需要改變心態,做中國人難道很丟臉嗎?我不覺得。心態好,自我強大,很多事情都可以一笑置之。

成班得12歲的小男孩,真係不用太認真。男仔打多幾次波,就好易好friend...

babykidss 發表於 20-10-11 23:52

解決左就好

其實沒有誰比誰更高大尚, 順帶一提, 學習國語其實都好重要。 我仔去左英國另一個bonus 係國語進步不少, 佢交左幾個國內朋友。 我覺得係意外收穫。 我好鼓勵佢交多d 不同國籍既朋友。 將來無可避免我地既小朋友亦會同中國人合作/競爭, 機會好多時係留比有裝備既人。 共勉之。

处理得好好吖~小事-樁,我都話英國鬼無理由唔識香港啦,仲知我地講Cantonese. 話時話,唔識玩Ruby俾鬼仔“嫌棄”好小事啫,咁事實又係人地玩慣玩熟你唔識吖~咪咁面皮薄就無事。

了非魚……又不必太judgemental. 各人有自己考量。

係囉,我都話其實冇乜大不了,大家唔好over react咗,搞到樓主自己緊張埋,解決咗就好喇。

話時話,我當年去英國boarding,當然都唔識打Rugby,我仲要去發源地Rugby School,全民都要參與。我係插Year 10,更比人學少一年,第一堂就出大醜。話說教練教戰術,見我大大隻都跑得下,就叫我負責「達陣」。我其實連球例都未清楚,心諗應該同美式足球差唔多啩,過到條線就得喇。咁攞到個波咪一味沖,過咗條線就好似睇電視美式足球員咁大大力掟個波落地囉。跟住全場爆笑(都有幾十人㗎,連教練都笑埋),我都未知發生咩事,亦有人喺旁邊Chinky Chinky咁。我仲迷惘緊嘅時候,個Captain鬼仔走埋嚟同我講Rugby唔係咁打㗎,你要揸實個波放落地先算數㗎。咁我雖然都覺得好瘀,但又覺得好好笑,笑咗出嚟,其他人見我咁反應反而無再搞,繼續上堂。落堂我老實同啲housemate講我連球例都未識,佢哋咪教我囉,好快我就入埋校隊,有隊友掩護喇。

我諗重點係參與,唔識唔緊要,但一定要落場試。啲鬼仔尤其低年級係好幼稚好低能,但都好單純,見你肯融入肯試,好快就冇嘢。

bb560 發表於 20-10-11 17:15
好似話係英國租屋要有local擔保先可以租,無地址,小朋友好難搵學校,除非讀boarding school⋯⋯睇黎你依 ...

睇業主,我兩個孩子不同地區,一個唔洗分3期交租,一個要,無擔保預繳一年租金

請勿偏離主題,如涉及任何政治討論,請移玉步到親子王國時政擂台,謝謝合作。

特派員 發表於 20-10-12 12:48
請勿偏離主題,如涉及任何政治討論,請移玉步到親子王國時政擂台,謝謝合作。
...

可唔可以盡量唔好搬走依個post。我女已經係大學生,人大啲,識得用唔同方法面對,中學生,未必識,更何況有啲家長只係睇。同時,我見各人都已經答得好小心。

回覆 babykidss 的帖子

我覺得你小朋友處理得幾好WOR,
如果小朋友識處理, 家長就唔好插手好D

唔好以為係hk 人就唔會俾歧視。我仔試過英文堂朗讀課文時俾個鬼仔笑。但老師一定會處理,我仔話個老師平時上堂好hea, 但當時都即刻鬧個鬼仔。
遇到明顯歧視,一定要直接同學校/老師反映。

回覆樓主:

我都試過係外國話自己from Hong Kong, 佢地唔識,咁我話from China, 佢地就話識,仲知道Chinese 好中意食bat 同 rat...
‹ 上一主題|下一主題