用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 仔仔現讀stamford american Int'l Sch感覺不好,請介紹其 ...
樓主: jancheng@
go

[小學] 仔仔現讀stamford american Int'l Sch感覺不好,請介紹其他IS [複製鏈接]

Osiana 發表於 20-10-17 10:32
聽聞學校會聯繫CKY,顏寶鈴 ,但IS都好多選擇,因為IS 中學好多外國學生回國。
...

謝謝你,聽大家既分享後,越嚟越有信心和安心呀

mky456 發表於 20-10-17 22:00
謝謝你,聽大家既分享後,越嚟越有信心和安心呀
你留意PLKIS 學校幾時有簡介會,school tour, 最好帶埋小朋友去,睇下校舍,了解下 IB學制,考慮下係唔係適合。

PLKIS 對英文要求都高,因為係IB。

Osiana 發表於 20-10-18 05:42
你留意PLKIS 學校幾時有簡介會,school tour, 最好帶埋小朋友去,睇下校舍,了解下 IB學制,考慮下係唔係適 ...

好的,謝謝你耐心解答,感謝(emoji)(emoji)

jancheng@ 發表於 20-10-9 00:21
仔仔現就讀何文田的stamford american Int'l School,感覺師資不好,部分老師的英語溝通能力有點不達標 ( ...
聽講呢間麻麻地。 另一間九龍塘AIS比較好,學費又平D。

chloe.k 發表於 20-10-9 09:14
吓!我依家係Stamford嘅家長,已經讀咗三年,我覺得學校師資唔錯 ,老師質素非常好,又有愛心
...

你好!我仔仔2021 9月會入Stamford 讀grade 6, 想了解多d Stamford,

1. 如果中文唔好,可唔可以唔讀中文呢科,轉西班牙文,小朋友容易掌握嗎?(我成日覺得要讀一科外語感覺好難,驚小朋友難適應,但我仔中文程度連幼稚園都不如)

2.小朋友lunch 係喺食學校飯堂食,你小朋友有無講好唔好食?幾多錢一個月lunch fee?

3. 每日都有功課?(因為我小朋友星期一至五放學後都好忙,真係唔想佢要預時間做功課)

4.學校多唔多sports比小朋友揀?多唔多team?可以隨意參加?

5.要唔要每人預備一部電腦返學?

太多問題!唔好意思!謝謝!

JuliaCKL 發表於 20-12-11 16:39
你好!我仔仔2021 9月會入Stamford 讀grade 6, 想了解多d Stamford,

1. 如果中文唔好,可唔可以唔讀中文 ...

我仔2020年入讀Stamford中學部,對學校的老師、安排、支援也滿意。學校應於今年12月完成擴充,屆時地方會大很多。今年在疫情安排上也做得不錯呀!

外語方面,我仔讀中文,每天也有中文課,按程度分組上課,亦有特别小組幫助學生。我仔就是怕中文而轉國際,現在他也很積極學習。至於學中文或西班文,最好還是看需要及請教學校。

Lunch在學校訂,約三十多元-餐,選擇亦ok,我仔無咩意見。相信他要求不高,這也是對他不揀飯擇食的訓。

我仔做功課不算快手,但見他也應付到。

Sports? 呢個無comments。 因為疫情關係,無學校課外活動!但學校有安排網上興趣班。

中學部,學校會安排每人一部Macbook,不需自購。

Losoma 發表於 20-12-13 19:06
我仔2020年入讀Stamford中學部,對學校的老師、安排、支援也滿意。學校應於今年12月完成擴充,屆時地方會 ...

多謝你嘅詳細資料!
Thank you

JuliaCKL 發表於 20-12-11 16:39

1. 如果中文唔好,可唔可以唔讀中文 ...
我仔仔今年第四年在 Stamford, 如果唔上中文,可以選西班牙課。又或者讀 level 最低的中文試下。G6 每人會派一部 iPad pro, G7 開始先會有 Macbook。
Lunch 好唔好食就見仁見智, 可以試下訂一個學期,唔鍾意先自己帶飯。
G6 開始比較多功課。 點都預返 2小時時間做。以前有足球,籃球,羽毛球,游水,可自行選擇參加,但而家疫情已經停咗。

ckmammy 發表於 20-12-14 12:40
我仔仔今年第四年在 Stamford, 如果唔上中文,可以選西班牙課。又或者讀 level 最低的中文試下。G6 每人會 ...

謝謝你解答呀,thanks
咁部iPad/ Mac book, 會唔會帶返屋企?如果無得帶我要買定,做功課多數用電腦?

JuliaCKL 發表於 20-12-14 13:36
謝謝你解答呀,thanks
咁部iPad/ Mac book, 會唔會帶返屋企?如果無得帶我要買定,做功課多數用電腦?
...
iPad  /MACBOOK 每日都要帶返屋企。 做功課多數都係用ipad 或 macbook 做。 有啲功課你自己用紙做,做完影返放上電腦交。

ckmammy 發表於 20-12-14 14:08
iPad  /MACBOOK 每日都要帶返屋企。 做功課多數都係用ipad 或 macbook 做。 有啲功課你自己用紙做,做完影 ...

Thx!

至於揀唔揀西班牙文呢, 我覺得...中文係難好多, 係香港, 可以學左中文先.... 西班牙文大左個再學都易上手....除非..佢一定會去美國發展, 又除非, 佢打算做同醫護有關既工作...

因為係美國某d states, 做醫護識西班牙文係有優勢

(但真心~高中pickup都唔遲....)

Osiana 發表於 20-10-21 01:57
聽講呢間麻麻地。 另一間九龍塘AIS比較好,學費又平D。
我仔的同學就是從 AIS 轉去 Stamford。 寧願選一間新校都唔讀一間歷史悠久的 AIS。 轉咗之後佢媽媽覺得 Stamford 好好多。

ckmammy 發表於 20-12-15 19:14
我仔的同學就是從 AIS 轉去 Stamford。 寧願選一間新校都唔讀一間歷史悠久的 AIS。 轉咗之後佢媽媽覺得 Sta ...

我仲以為AIS foreigner比例高,會好啲添

AliciaT 發表於 20-12-16 16:10
我仲以為AIS foreigner比例高,會好啲添

咁其實選國際學校唔係邊間多外國人就一定好。 我早幾年搵美制既國際學校,喺香港選擇好少。AIS 勝在學費平。 雖然歷史悠久而且有 track record, 但未見特別標青, 課程亦不太吸引。 反而 Stamford 課程幾吸引我, 讀咗幾年我覺得唔錯。

ckmammy 發表於 20-12-16 18:09
咁其實選國際學校唔係邊間多外國人就一定好。 我早幾年搵美制既國際學校,喺香港選擇好少。AIS 勝在學費平 ...

多謝你意見呀,我都係啱啱先開始諗轉IS, 而家先報year 1, 但發覺有啲學校已經release咗offer...好擔心太遲

AliciaT 發表於 20-12-16 19:54
多謝你意見呀,我都係啱啱先開始諗轉IS, 而家先報year 1, 但發覺有啲學校已經release咗offer...好擔心太遲 ...
未必太遲。 今年好多國際學校啲位都比較鬆動, 報多幾間,仲有機會

回覆 jancheng@ 的帖子

is this school very commercial?

rcja888 發表於 20-12-29 13:51
回覆 jancheng@ 的帖子

is this school very commercial?

商業化 我又唔係好覺,起碼疫情仲減學費,又冇加價
學校又包埋Mac book / I pad 用,疫情老師冇懶過,好盡力,由7:45 am 至2:45 online lessons , 又好關愛學生 (我遇到老師)
其實真係用家先覺得好,當然有部份家長覺得唔好咁,呢間學校唔知點解成日比人話唔好,唯一唔好就係部份人覺得 比咁多學費 梗係搵間大d 多d 設施咁,我覺得正正因為咁,Stamford 仲更加耍做得好。

chloe.k 發表於 21-1-28 23:12
商業化 我又唔係好覺,起碼疫情仲減學費,又冇加價
學校又包埋Mac book / I pad 用,疫情老師冇懶過,好盡 ...
你想法同我一樣。之前有聽過其他人話 Stamford 好商業化,因為學校要佢地比50萬入EAL 英文班,但嗰班家長認為自己啲小朋友英文好好,覺得學校乘機搶錢。 而且正如你所講,學費咁貴而且新校冇 track record, 唔值得。但我小朋友讀咗幾年,我覺得真係唔錯。 公開 assessment 成績一年比一年好, 所以我對學校好有信心。
‹ 上一主題|下一主題