用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Warwick, Sherborne and Bedford,有無家長可以比些意見 ...
go

[英國] Warwick, Sherborne and Bedford,有無家長可以比些意見

阿仔成績普通,應該入唔倒一線男校!現在考慮緊依幾間。
想請教有無仔仔在以上學校讀緊,可以對以上三間男校比些意見!
歡迎其他家長幫手睇吓,如果係你,會點揀好?排排次序

回覆 kct18 的帖子

又係我多事幹。
Warwick school 1200人得60個boarders,Bedford 1100幾都係得200零個boarders,我唔會揀。
Sherborne 600個有成8成boarding,三間我揀呢間。
不過Sherborne都幾山旮旯,town又細啲。(好嘅就係distraction少啲,壞嘅係悶都無咩做。不過我估咁大比例full boarding都唔荒太悶)。

beastiebistro 發表於 20-10-8 20:16
回覆 kct18 的帖子

又係我多事幹。
分析得好好!

warwick你入咗表未?我早2日email問學校,佢話太多人叫我不用報。
我未畀成績佢睇都咁講。

經AA已經interview 及已報咗,明天考試

task 發表於 20-10-10 11:24
warwick你入咗表未?我早2日email問學校,佢話太多人叫我不用報。
我未畀成績佢睇都咁講。 ...

今年好多學校都咁講,真係令人擔心

回覆 task 的帖子

撇開寄宿體驗唔講,呢個就係少boarder學校嘅問題。宿位係咁多就係咁多,想加都冇得加,唔似班房位,多嗰人多張枱啫。所以佢可以彈性收day students,但係收夠boarders就係收夠,遲咗就冇。

kct18 發表於 20-10-10 12:06
經AA已經interview 及已報咗,明天考試

我都係,但仲未收details! Emailed agent 未覆

luckyangel 發表於 20-10-10 13:44
我都係,但仲未收details! Emailed agent 未覆

都係經AA?

回覆樓主:

係,终於打到電話

luckyangel 發表於 20-10-10 14:33
係,终於打到電話

係咪安排星期日考?

回覆樓主:

係,明天

luckyangel 發表於 20-10-11 00:02
係,明天

你考year幾?

回覆樓主:

Year 12,你呢?

Year 9

其實咁少宿位,都唔知收得幾多個學生

beastiebistro 發表於 20-10-10 12:54
回覆 task 的帖子

撇開寄宿體驗唔講,呢個就係少boarder學校嘅問題。宿位係咁多就係咁多,想加都冇得加, ...

唔好意思,轉左里边向你講thank you. 因見到你回覆这个post, 又引導我想多左嘢...

suggest果两间,我即刻去睇,原来九月同上星期都已deadline左,我本来打算email比佢地既admission director连同学生C V,睇下重有冇机,如冇,就报2022年,順便问下,咁既C V,合唔合佢地要求,但见到你说,好似day boy 申請空间机会会多些,咁我係咪应該申請埋2021 既day boy ,出年再轉反boarding?

这想法可行吗?因你suggest果两间,不要說intl applicant, 就算localapplicant 我估都非常劇烈...

回覆 twhkleung 的帖子

千祈唔好客氣。

我覺得Day student收生一定有多少少flexibility,問題係你喺英國有無辦法搵到住宿。一係你移民/或者陪讀,住近學校,咁做day students實無問題(但係雞同雞蛋喎,未報到學校點知住邊呢,如果求其落腳,最後可能同學校距離太遠...),一係就搵當地home stay(學校未必幫你搵,你小朋友要住成年,係咪咁容易搵到個信得過嘅都唔知...)。所以都係一條路,但係咪人人啱行想行就要自己考慮喇。

Day轉boarding唔係唔得,不過通常啲學校,day students自己有間house,同boarders係分開嘅,所以轉house有時同轉校無乜分別,都要重新適應。

希望有參考價值。

beastiebistro 發表於 20-10-11 10:23

千祈唔好客氣。

oh,原来要轉house,但,咁聽落,可同local student 同house都晤錯禾,其实,worse case, 我你打算倍佢过去一齊.也打算同申請果d学校講,想申請boarding, 但day boy都殺,如佢offer day boy, 咁就既刻去响附近租或買房,咁諗法,会唔会太天真?

另一个topic, 其实佢依家係S4, 我知係可申請2021的6th form,但如果讀完S5先去,会唔会重好,反正,如果21年去讀6th,早一年大学畢业,22年去讀6th form,咁都只係同原本响香港讀一样果年畢業而已,但讀完S5先去讀两年,話唔定可入到d本来发夢先入到既u...

其实,更主要係因Win 同 Ton 都deadline左,要报只能报2022 6th form,咁你覺得2021去Dul 或Cat,或是考2022 的Win 或Ton好?

真正boarding experience相信对小朋友係个很好的經验同回憶!

呢個對我簡單喇,我一定揀報2022嘅Winchester,Tonbridge,甚至Charterhouse,Rugby都唔會揀Dulwich或者Caterham。唔怕遠,蘇格蘭Edinburgh嘅Fettes College都可以考慮。

當然係我個人嘅選擇,for參考。

twhkleung    發表於 20-10-11 11:29