用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 TOEFL junior
go

TOEFL junior [複製鏈接]

請問考TOEFL對升中,如叩門或自行有無幫助
   5    0    0    0

CYT1207 發表於 20-10-8 19:04
請問考TOEFL對升中,如叩門或自行有無幫助
看看小朋友情況而定吧!我小女無特異功能,無體育無音樂,衹有英文好,所以我報中學的證書/獎狀全是英文有關,當年我女有報Junior Toefl, 有報Cambridge FCE......我就覺得有用,學校看我女portfolio,就能夠spot到她强項是英文!同埋Toefl又無Cambridge那麽貴,做下past paper就去考,多一張cert 旁身無妨

awowo 發表於 20-11-1 22:52
看看小朋友情況而定吧!我小女無特異功能,無體育無音樂,衹有英文好,所以我報中學的證書/獎狀全是英文有 ...

小女和你女兒情況有點相似,又係冇特異功能,冇體育,冇音樂跳舞藝術,就只有英文好,剛考了cambridge flyer 但未知結果, 請問junior tofel 幾多歲可以考? 邊間中學比較著重英文?thanks

回覆 amkiki 的帖子

我仔女小五考, 經學校報, 全級很多人參加

awowo 發表於 20-11-1 22:52
看看小朋友情況而定吧!我小女無特異功能,無體育無音樂,衹有英文好,所以我報中學的證書/獎狀全是英文有 ...

請問邊度可以搵到Toefl past paper 可以測試一下自己的能力夠吾夠去考呢?
另外,請問FCE 和Toefl 邊個試較難?謝謝!

TAOBAO. 不是官方的試卷,但類似

cclemon2009 發表於 20-11-18 01:44
請問邊度可以搵到Toefl past paper 可以測試一下自己的能力夠吾夠去考呢?
另外,請問FCE 和Toefl 邊個 ...
https://www.ets.org/toefl_junior/prepare/standard_sample_questions/我都是用官方的sample questions, 做左一分就去考哦。
我覺得FCE難好多。

IloveJJ 發表於 20-11-18 12:12
我都想知邊度有pass paper?
你打 toefl junior sample questions, 例如下面。不知道有否記錯,報了名有一份past paper給你practice? (還是自己找? ??)太耐了,sorry!
https://www.ets.org/toefl_junior/prepare/standard_sample_questions/

amkiki 發表於 20-11-2 22:26
小女和你女兒情況有點相似,又係冇特異功能,冇體育,冇音樂跳舞藝術,就只有英文好,剛考了cambridge fly ...
P5 可以考,我女讀私校,學校幫學生報Toefl,在自己學校做試場。自己報都得,我有朋友兒子讀P5,學校無幫學生報,他自己報! 你問我邊間重視Toefl/英文,我估計B1 都重視英文吧!我女報B1A直資,報四間有三間offer, 正如我講過,阿女衹有英文好,無體藝,無特異功能。可能英文cert 多+面試表現好吧!

awowo 發表於 20-11-23 22:56
https://www.ets.org/toefl_junior/prepare/standard_sample_questions/我都是用官方的sample questions,  ...

請問你囡囡小五考FCE  取什麼grade?

awowo 發表於 20-11-23 23:05
P5 可以考,我女讀私校,學校幫學生報Toefl,在自己學校做試場。自己報都得,我有朋友兒子讀P5,學校無幫學 ...

你囡的整體成績也是b1A吧,應該係以學術成績考到同級的直資

cclemon2009 發表於 20-11-23 23:53
請問你囡囡小五考FCE  取什麼grade?
check PM

IloveJJ 發表於 20-11-24 10:43
謝謝你啊!我都找到了,打算做一份就去考,看看兒子的英文能力去到邊?

你女兒五年級toefl攞金嗎?記得幾 ...
Check PM

FCE 係味即係B2 exam
边度有個考

係under cambridge 嗎

IloveJJ 發表於 20-11-24 10:43
謝謝你啊!我都找到了,打算做一份就去考,看看兒子的英文能力去到邊?

你女兒五年級toefl攞金嗎?記得幾 ...
細女之前學校P4一開學就學校幫手報名考,有一份sample paper 報名就會派。金,而且話reading相當於Lexile level > 1000, 不過我知佢其實未到。
所以我覺得相對FCE易,只不過問題的思考方式有d唔同

‹ 上一主題|下一主題