用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇人知道今屆10A狀元讀那間小學?
go

有冇人知道今屆10A狀元讀那間小學? [複製鏈接]

有冇人知道今屆10A狀元讀那間小學?

如題。

Re: 有冇人知道今屆10A狀元讀那間小學?

I only know two -
1. Pui Ching;
2. APS

I also want to know others.  

請問APS的中文是甚麼? thanks.

是否宣道?
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪 警惡懲奸~伸張正義~維護法紀 一齊對付馬騮呀袓(老公)

九龍塘宣道小學

lililee 寫道:
請問APS的中文是甚麼? thanks.

咁我諗喇沙個3位都多數會係小學直升上去掛。

點解女拔今年只得一個10A狀元?

Hi youma,

請問讀APS狀元讀那間中學?

請問那個APS的學生是讀那所中學的呢?

kae 寫道:
咁我諗喇沙個3位都多數會係小學直升上去掛。

據經濟日報的訪問,喇沙的阮同學是由「街坊小學」升上喇沙的,邊間就無講喇。

荃灣官立中學今年有三個10A狀元。

我知有一個係基榮小學升上皇仁的10優生。

其實小學即使唔係咩名校,只要我地努力支持同教導仔女, 佢地一樣有機會入名中學, 所以即使未必派到心儀小學, 但可以好好利用6年時間栽培仔女  

honeybbb 寫道:
其實小學即使唔係咩名校,只要我地努力支持同教導仔女, 佢地一樣有機會入名中學, 所以即使未必派到心儀小學, 但可以好好利用6年時間栽培仔女  

agree.

同意, 資質+勤力+教導, 以後一樣可入名中學, 我朋友個女今年自行報讀St.Mary收左, 佢小學係讀沙田循道衛理, 不過就年年考第一.  

totally agree.
如入不到名中學,你地又同唔同意佢'只要我地努力支持同教導仔女',一樣考到10A呢?

咁又老實講, 10A 真係除左努力又真係要有D 運氣WOR, 我有幾努力支持, 但阿仔唔努力, 又如何
我唔貪心, 唔駛10A , 是但8A 2B 都算  

以前會同意,讀過band 2 小學後,才發現想入名中學是很難的事.

Mrssslui 寫道:
totally agree.
如入不到名中學,你地又同唔同意佢'只要我地努力支持同教導仔女',一樣考到10A呢?

有幾樣變數:第一,間中學俾唔俾考10科?雖然我很反對學校設下這個限制,但的確有學校唔俾。

第二,學校風氣。如果整間學校都無人考10科,又或者無出過十科,學生很容易就會有「10A邊到我丫…」的心態;反之,如果我讀Queen's,我知道10A是有可能的,我便會去試。

第三,中學,尤其是會考,已超出大部份家長可協助的範圍,家長可以做的,是煲多啖靚湯俾呀仔/女,或俾錢買多D參考書或去補「天皇」。

其實十九八七A,都是錦上添花,我就唔敢話10A一定叻過7A3B,在我眼中,都是沒有太大分別的。

ChiChiPaPa, simoomhot,

DBS

simoomhot 寫道:
Hi youma,

請問讀APS狀元讀那間中學?

I make a table. Please add in.  :

1.        Pui Ching         < -  Pui Ching
2.        DBS                  < -  APS
3.        St Mary                     < - ?
4.        HK Wan Yan        < - ?
5.        DGS                < - ?
6.        La Salle (阮同學)  < - 「XYZ 街坊小學」
7.        La Salle (2)        < - ?
8.        La Salle (3)        < - ?
9.        TW Govt (1)        < - ?
10.        TW Govt (2)        < - ?
11.        TW Govt (3)        < - ?
12.        QC (1)                < - 基榮小學
13.        QC (2)                < - ?
14.        QC (3)                < - ?
15.        QC (4)                < - ?
‹ 上一主題|下一主題