用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問如何預估子女是屬於哪個組別的學生? ...
go

請問如何預估子女是屬於哪個組別的學生?  

請問大家是如何估計/得知自己子女成績是哪個組別的學生
是看自己子女學校往年派位結果來預估, 還是老師直接告訴你們 ?

vkyu 發表於 20-10-8 13:25
是看自己子女學校往年派位結果來預估, 還 ...
我當年係老師講。

如果老師肯說你小朋友考到級幾和屬Band 幾(頭/中/尾),當然問老師。

但有部份小學不肯講上述給家長,不知有什麼目的和好處,成績表也没有登。 家長不確定考級幾和Band 幾,填表選錯了令派位差,對小學/學生/家長是全輸(除了有些行好運有好隨機No 的學生不受影響)。

學校講或唔講,自己都可以去考吓直資試水溫~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-10-8 14:21
無辦法中嘅辦法,雖然未必準

我地小學派位結果好透明,老師亦樂意提供banding比家長知,同埋提議揀咩中學,只係邊緣人要小心同保守,只要稍微留意小學派位情況,其實我地家長唔洗老師提都大約知自己咩組別。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

回覆樓主:

我直接問老師...不過佢覆我%...

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 20-10-8 13:34
我當年係老師講。

其實一般老師係咪會講明banding?
我女班主任只講%?

puffy0305 發表於 20-10-8 14:52
我女班主任只講%?
睇同老師既關係。

mcl203 發表於 20-10-8 14:21
唔講,但係可以同你傾傾下,行開咗去洗手間,唔覺意俾你見到。

醒目開學勳章

老師會講banding123(如邊緣人會提下你)、全級名次,不過唔會提議邊間適合,要自己揀。

醒目開學勳章

puffy0305 發表於 20-10-8 14:52
我女班主任只講%?
咩%?我哋學校會講明區內同全港banding,唔駛自己估估下

醒目開學勳章

bobbob 發表於 20-10-8 15:06
咩%?我哋學校會講明區內同全港banding,唔駛自己估估下

咁好既,我地得區內,全港唔講架!

回覆 gracelam 的帖子

學校會放上番上一年度學生派位結果. 我大約是按那個結果, 看有多少同學派到英中的百分比來估計我小朋友學校有多少個% B1 學生.

vkyu 發表於 20-10-8 15:10
回覆 gracelam 的帖子

學校會放上番上一年度學生派位結果. 我大約是按那個結果, 看有多少同學派到英中的百 ...

留意一點,英中並不代表係Band 1中學

tong831    發表於 20-10-10 23:32
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

conniecheung 發表於 20-10-8 15:08
咁好既,我地得區內,全港唔講架!
2者可以爭成個band

回覆 bobbob 的帖子

透明度好高.
請問是否按呈一及呈二的綜合結果來定學生組別

bobbob    發表於 20-10-8 15:43

醒目開學勳章

bobbob 發表於 20-10-8 15:14
2者可以爭成個band

弱區同全港 會差一個band,咁強區同全港,應該唔會差太遠吧?

醒目開學勳章

vkyu 發表於 20-10-8 15:14
回覆 bobbob 的帖子

透明度好高.

係綜合,一次不能作準,除非冇呈二

醒目開學勳章

bobbob 發表於 20-10-8 15:06

我唔知有分
因為我哋未派成績表,只係我問老師意見,
之後我問佢如果報BPS, 中婦or民生,佢話呢三間都可以試.....