用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唉個仔番N班大叫唔想番
go

唉個仔番N班大叫唔想番 [複製鏈接]

之前番pg都係唱果d歌,意家唔知咩原因話唔中意番學
   0    0    0    0

唔使太擔心呀!開頭返學唔習慣。慢慢來。

甜甜人妻 發表於 20-10-8 20:46
唔使太擔心呀!開頭返學唔習慣。慢慢來。

最慘係堂度大叫,26個月都黎緊重未識講野...超尷尬

26個月好細個,佢應該有D需求未能滿足,同老師了解吓有咩可以做

我女女當年返N都係25個月,佢喊左差不多兩個月,最後好開心咁返學,比D時間佢適應,多啲同老師溝通,慢慢會越嚟越好的,加油!

每個小朋友都唔同,分享下我個case: 我個仔上年返N班喊足三個月,朝朝同我講唔返學,老師只係話佢唔適應,但係我相信我個仔唔會三個月都唔適應,所以有一日我送佢入課室閂門之後企喺門口聽下,聽到老師大鬧其他同學... 跟住轉咗校,佢即刻冇再喊,好鍾意返學 :)

回覆 imada 的帖子

連爸媽也不懂說?

要搵出原因, 可能係學校問題而非小朋友問題.就算學校好, 唔夾小朋友性格都係 = 配搭不合適.

如小朋友鍾意多活動, 你比間坐定定學校佢
相反如小朋友鍾意坐定定, 你比間多活動嘅佢

一味同人分享, 講到自己幾慘幾慘係唔會解決到問題, 希望可以積極面對, 加油.

imada 發表於 20-10-8 22:21
最慘係堂度大叫,26個月都黎緊重未識講野...超尷尬

26個月未識講都正常吖。我小朋28-29個月才講嘢,但一講就講句子。

piglover 發表於 20-10-15 11:06
26個月未識講都正常吖。我小朋28-29個月才講嘢,但一講就講句子。

其實唔太正常㗎,
https://www.google.com/url?q=https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/child/13049.html&sa=U&ved=2ahUKEwj2z8el4rXsAhXPF4gKHRiPCskQFjAHegQICxAB&usg=AOvVaw3bO1ynMyXzVIeXHohbdPA8

‹ 上一主題|下一主題