用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 救命~普通話教中史
樓主: 9284
go

救命~普通話教中史   [複製鏈接]

喺香港學中國歷史,無論興趣唔大或者興趣太大,都係問題。現階段,其實主要係當故仔聽,用睇小說既心態,包保無壞。

Yanamami    發表於 20-10-7 18:13

9284 發表於 20-10-7 16:20
本身阿女對中文任教的科目都興趣不大 , 平時都係睇慣英文STORYBOOK, 幾厚都睇哂, 但係一講到中文就.......  ...
用普通話學歷史又唔係問題,問題係小朋友既普通話好唔好。如果唔好,其實當學普通話都無壞既。
坊間有唔少好既中史書,不過角度未必係學校想要既。如果係我,我會幫佢睇一次學校用既書,然後將重點整理,等佢用囫圇吞棗既方法照背,胡混過關就算。

gracelam 發表於 20-10-7 17:52

YouTube有"中國通史"睇,之前响TVB播過,由夏商周開始到清 ...
夏商周到唐朝可能可以,宋元明清同埋之後既,就需要小心。

SLHongkonger 發表於 20-10-7 18:22
初中的中史 基本上可以當係自修科
自己睇書 純背書就得
黎黎去去都係問個d
正常係,例如漢朝既戚宦循環。

gracelam 發表於 20-10-7 18:18
我睇到唐之後冇睇
唐之前既其實無太大爭議性;之後就麻煩啲,淨係元、清係invasion、兄弟內鬥,定係其他,可能都需要北望,睇最新風向先好答。

little_yolky 發表於 20-10-7 19:54
樓主本書良渚都講,可能係大陸中史教科書,好嘢嚟。我哋香港果D唔好話新石器,連三代都係咁E瀨過就算,薄 ...
古代史,大陸書其實唔太差既。

little_yolky 發表於 20-10-7 20:28
大陸D中史教科書質素好好,好貼近新材料。不過排版係老套D。
真的嗎?我買過,睇完之後既感覺係唐朝之前既還可以,甚至可以話唔差;宋朝之後既基本上都有問題。排版唔係問題,歷史真實性先係問題。中國歷史本身就疑點重重,改寫之後就變成小說。

little_yolky 發表於 20-10-8 11:51
我係讀甲乙組的,丙組嘢比較少接觸。
我當年都係讀甲乙組,不過我除咗讀歷史之外,仲有讀理化生、高數同經濟。

gigayan 發表於 20-10-8 10:21
我都同意幾無興趣中史,都應該對中國歷史要有點認識......我就係細時唔努力,搞到宜家都係靠睇大陸劇腦補 ...
睇大陸劇腦補歷史?我都俾小朋友睇,不過當學普通話。

little_yolky 發表於 20-10-8 12:57
點解你學校可以揀文科同理科既

BTW,你係理科人就啱勒,問下先。請問如果小朋友數學屎,係咪讀 ...
歷史同經濟係自修,不過要同文科同學一齊考校內試,考得好老師先會幫手報。

Azzurro 發表於 20-10-9 13:52
睇歷史漫畫,日本漫畫好多都講中國歷史
https://www.manhuagui.com/list/lishi/
我小朋友細個既時候都睇好多日本漫畫,學到唔少野。

little_yolky 發表於 20-10-9 12:00
唔知。阿大普教到四年班。不過,又唔見佢科普通話高分喔
普教中對普通話應該有幫助,但係對中文就無。

yuyueng 發表於 20-10-14 16:42
以前教中史既老師真系有心機教,堂堂都教到口沫橫飛,手舞足蹈,偶然再講下野史,當年自己會考同A Level 唯 ...
現在教中史,雷多,小心啲既老師,都係依書直說,唔敢多口。
‹ 上一主題|下一主題