用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 音中
go

音中 [複製鏈接]

想問下音中band幾?學校師資好嗎
   1    0    0    1

Vincy2513 發表於 20-10-7 12:10

hkpapa852 將它介定為B2A-B1C。

音中應該b1C,但係你係唔係基督徒,佢哋學校宗教信仰都幾强,如果唔係教徒,你真係要諗一諗

tpmon 發表於 20-10-7 15:25
hkpapa852 將它介定為B2A-B1C。
真人真事, 我朋友個女讀九龍城區某B1小學, 成績B2C, 去九龍城區所有B2中學扣門都唔收, 之後去音中扣門收左.  佢個女無任何特異功能, 無任何獎項, 無宗教信仰, 無人事關係, 唯一關係係朋友既細佬啲仔女都係讀音小.
所以我覺得音中唔係B2A甚至B1C學校喎.

minichong28    發表於 20-10-8 10:43

PuffyBobby 發表於 20-10-8 10:39
真人真事, 我朋友個女讀九龍城區某B1小學, 成績B2C, 去九龍城區所有B2中學扣門都唔收, 之後去音中扣門收左. ...

九龍城一線小學band 2c生,全港可能係band 2a~b
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-10-8 10:52
九龍城一線小學band 2c生,全港可能係band 2a~b
我朋友就係咁諗, 所以去九龍城區既B2官津學校扣門, 全部唔收!! 至於直資學校扣門, 只有音中肯收.
我對呢間學校既認識近乎零, 但以我朋友既經歷, 我唔覺得呢間學校係B1C.

考音中, 真係識教會人好過識字... !
超級同意 !

PuffyBobby 發表於 20-10-8 11:18
我朋友就係咁諗, 所以去九龍城區既B2官津學校扣門, 全部唔收!! 至於直資學校扣門, 只有音中肯收.
我對呢間 ...

係唔係band 1c睇DSE成績反映出來。

其實好多人心目中band 1a中學,DSE成績.....結果好多眼鏡碎

所以有D中學補底好,有D只谷精英班!

講返音中,宗教氣氛濃厚同埋小朋友極度愛音樂先好讀。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-10-8 11:29
係唔係band 1c睇DSE成績反映出來。

其實好多人心目中band 1a中學,DSE成績.....結果好多眼鏡碎   ...
早幾年音中既DSE成績,除中文科外其餘都達至少B1C水平.
不過近兩年再沒見到音中既DSE成績

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ICQM B2A-1C
2021年中英文5+及3322率有進步
成績詳情參考以下分享

《2021 DSE成績及入U率》#542
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3859158&pid=48987845

PuffyBobby 發表於 20-10-8 10:39
真人真事, 我朋友個女讀九龍城區某B1小學, 成績B2C, 去九龍城區所有B2中學扣門都唔收, 之後去音中扣門收左. ...
話說6/7年前, NPL同香島係叩門階段, 都收咗唔少其它B1同B2A/B中學叩門都唔收, 被視為B2C/B3既學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我呢單真人真事係發生喺2020年7/8月.
至於你所講既NPL, 佢地近年不斷提升學生水平, 舊年我女同學係B1B仲有獎項揸手就入咗, 而我女係B1C就waiting.
‹ 上一主題|下一主題