用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何決定那間小學好唔好?
go

如何決定那間小學好唔好? [複製鏈接]

是否主要睇中學派位的 Band 1 比例?

見有人比較小學話兩間唔同級數, 但睇升中 band 1 的比率又差唔多, 仲有那方面係主要分辨好壞呢?
   3    0    0    0

咁睇你要咩。
如果buy精英教育,而又深信小朋友都係頂班馬,咁就當然重點放係升中結果。
如果buy有教無類既,咁focus就要睇吓間學校對追唔上既學生會唔會間接/直接label佢,令個小朋友「自知」技不如人,還是令佢明白人既能力種有長短,學習過程重要過結果。
家長對教育理念唔同,直接影響選校

Mrscatcatfung    發表於 20-10-7 12:34

lawbaby 發表於 20-10-6 20:58

見有人比較小學話兩間唔同級數, 但睇升中 band 1 的比率又差唔多, ...

B1中學分布

喺呢度, 爸媽們梗係話升中結果啦, 最好年年有小六生升神校, 更有保證

不過揀學校, 都要適合小朋友性情, 同埋家長理念吧.

因為學校是否關愛、老師有沒有愛心、這些都沒有一個標準去量度。咁唯一一個公認的比較標準就是升中成績。不過升中成績不是全部,你亦可以比較一下課程內容,測考次數,課外活動多寡,功課量等等去考慮足否適合自己小朋友。

見有人比較小學話兩間唔同級數, 但睇升中 band 1 的比率又差唔多, ...

會唔會係比較學校設施?老師資歷?學校提供嘅課外活動?

個人認為家長是否能全面及有時間配合都好重要 無時間好忙但小朋友又讀緊好谷既學校就自找煩惱

簽名被屏蔽

升中成績點都要睇下,是否符合你的期望。

之後就是功課量,測考次數,是否自己承受到。

校園環境/同學peers 身處學校是否感覺舒服?

地點,交通問題能否解決?

其他校服/lunch/課外活動/老師愛心/口碑等等,萬一幾間中,唔知如何揀,再考慮呢D來加分減分。

離家近,校風好,老師有愛心,不是追求成績第一,而是注重品德教育放第一,津校,我選擇的小學

其實依家吾係我地揀學校,係學校揀我地,之後你再決定讀唔讀

經過幾間面試後,小朋友嘅反應就會話比你知間學校適唔適合。佢出到黎嘅反應、識幾多 (經歷男拔箤拍片程,我覺得我小朋友唔適合因為唔識用說話表達。英華好多創作寫作又唔適合,小朋友呢刻唔係鍾意寫字、同埋考英文串字,咁多間英文考得最深)有問題打去學校,學校回答方式、口吻,家長覺得舒服嗎⋯⋯ 好多細節都話都你知間學校點

謝家大少奶 發表於 20-10-11 20:50
經過幾間面試後,小朋友嘅反應就會話比你知間學校適唔適合。佢出到黎嘅反應、識幾多 (經歷男拔箤拍片程, ...

十分同意. It’s just a matching game.
小朋友的反應同家長的感覺話到八成間學校適唔適合,亦因為咁,順其自然就ok.

‹ 上一主題|下一主題